XANIA

Τετέλεσται: Σήμερα λήγει η προθεσμία χωρίς παράταση για την εκτός σχεδίου δόμηση – Τα οικόπεδα γίνονται χωράφια

Η προθεσμία για τη δυνατότητα δόμησης σε οικόπεδα εκτός σχεδίου, μικρότερα των τεσσάρων στρεμμάτων, εκπνέει αύριο Παρασκευή και, παρά τις αντιδράσεις που εκδηλώνονταν όλο το προηγούμενο διάστημα ακόμα και από κυβερνητικούς βουλευτές, παράταση στην προθεσμία αυτή δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα.

Η κυβέρνηση εμφανίζεται αμετακίνητη και δεν λαμβάνει υπόψη ούτε τις συστάσεις των επιμελητηρίων και… όλα θα τελειώσουν στις 9 Δεκεμβρίου, παρά το ότι νωρίτερα παράγοντες του υπουργείου Περιβάλλοντος άφηναν ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει κάποια ευεργετική παρέμβαση για τους ιδιοκτήτες.

Τι προωθεί η κυβέρνηση

Η μεταβατική λύση που προτάθηκε από το υπουργείο και αναμένεται να καθοριστεί λεπτομερώς με νομοθετική ρύθμιση που θα κατατεθεί στη Βουλή εντός του μήνα, συνοψίζεται στη δυνατότητα κατοχύρωσης της οικοδομησιμότητας στα μικρότερα των 4 στρεμμάτων οικόπεδα εάν έως την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου έχει υποβληθεί ηλεκτρονικά:

  • Είτε η αίτηση για έκδοση προέγκρισης οικοδομικής άδειας, εφόσον έχει πληρότητα ως προς τα υποβαλλόμενα δικαιολογητικά και μελέτες, ως αυτά εκ του νόμου καθορίζονται
  • Είτε υποβάλουν αίτηση για έκδοση βεβαίωσης όρων δόμησης συνοδευόμενο από τα αναγκαία δικαιολογητικά.

Η εναλλακτική αυτή δυνατότητα προβλέφθηκε δεδομένου, ότι πλέον η προέγκριση οικοδομικής άδειας έχει καταστεί προαιρετική. Ωστόσο για αυτές τις περιπτώσεις χρήση της βεβαίωσης όρων δόμησης που θα εκδοθεί, θα μπορεί να γίνει μόνο μέχρι και την 30.9.2023, καθώς έως και την ημερομηνία αυτή είτε θα πρέπει να υποβληθεί αίτημα για έκδοση οικοδομικής αδείας είτε προέγκρισης.

Για λύση αμφιβόλου αποτελέσματος μιλούν μηχανικοί

Τα Τεχνικά Επιμελητήρια έχουν επισημάνει σε όλους τους τόνους ότι θα έπρεπε να δοθεί παράταση μέχρι να ολοκληρωθούν τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια, καθώς είναι παράλογο να θεωρούνται εκτός σχεδίου, περιοχές όπου θα έπρεπε, αλλά δεν υπάρχει καν τέτοιο σχέδιο.

Στο μίγμα αυτό προστίθεται και η στελέχωση των Πολεοδομικών Υπηρεσιών, η οποία είναι τραγικά ελλιπής και μετά από δώδεκα χρόνια μηδενικών προσλήψεων αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στον αναμενόμενο αριθμό των αιτούμενων οικοδομικών αδειών.

Μιλώντας στο zarpanews.gr, ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός, είχε ευθέως ζητήσει να δοθεί παράταση (Δείτε ΕΔΩ). Για πολλά προβλήματα στην προωθούμενη ρύθμιση είχε μιλήσει στο zarpanews.gr o πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΔΚ, Σπύρος Σοφιανός (Δείτε ΕΔΩ).

Λύση «αμφιβόλου αποτελέσματος» έχει χαρακτηρίσει αυτήν που δρομολογεί το υπουργείο αντί της καθαρής παράτασης της προθεσμίας και ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ανατολικής Κρήτης, Γιώργος Ταβερναράκης.

Η αντίδραση των Επιμελητηρίων ειδικά της περιφέρειας είναι έντονη και εκφράζεται με την κοινή επιστολή που έστειλαν στον Πρωθυπουργό και την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος οι πρόεδροι των νησιωτικών Περιφερειακών τμημάτων ΤΕΕ (Κέρκυρας, Ανατολικής Κρήτης, Δυτικής Κρήτης, Δωδεκανήσου, Εύβοιας και Βορειοανατολικού Αιγαίου).

Το βασικό αίτημα των προέδρων είναι η κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης, η οποία θα παρατείνει τη δυνατότητα αξιοποίησης τέτοιων οικοπέδων τουλάχιστον μέχρι την έγκριση των ανά περιοχή Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων και την αναγνώριση των οδών.

Αρνητική και η ΠΟΜΙΔΑ

«Θλιβερή ιστορία» χαρακτηρίζει όσα έχουν γίνει την τελευταία διετία αναφορικά με την εκτός σχεδίου δόμηση με δηλώσεις του στο ethnos.gr ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), Στράτος Παραδιάς, ο οποίος μεταξύ άλλων δήλωσε: «Δεν ήταν πουθενά γραμμένο στο πρόγραμμα της ΝΔ ότι θα απαξιώσει την περιουσία των πολιτών. Την απαξίωση την επέβαλλαν οικονομικά συμφέροντα στο όνομα του περιβάλλοντος».

Ο ίδιος επισημαίνει ότι η λύση ανάγκης που δόθηκε από το υπουργείο εξυπηρετεί μόνο όσους ιδιοκτήτες ήταν έτοιμοι να υποβάλουν αίτηση προέγκρισης: «Το τοπογραφικό δεν είναι κάτι που φτιάχνεται από τη μια μέρα στην άλλη. Και η ρύθμιση αυτή δεν αποτελεί λύση. Θα έπρεπε να είχε δοθεί τουλάχιστον ένας χρόνος παράταση. Η διευκόλυνση αυτή δεν έχει καμία ιδιαίτερη αξία παρά μόνο αν κάποιος ήταν σχεδόν έτοιμος, αλλιώς όλοι οι υπόλοιποι είναι χαμένοι, τελειωμένοι» καταλήγει ο κ. Παραδιάς.

zarpanews.gr

View Comments

Recent Posts

Δύσκολη η κατάσταση στο Νοσοκομείο Χανίων λόγω της αφρικανικής σκόνης – Αυξημένη κίνηση στα επείγοντα

«Περιορισμός διαρροών» Δύσκολα διαχειρίσιμη ήταν η κατάσταση την Τρίτη στην Κρήτη. «Πιο βαρύ φαινόμενο είχαμε…

3 λεπτά ago

Eurovision: Ποια ελληνική συμμετοχή είχε την καλύτερη συγκομιδή βαθμών στην ιστορία;

Και όχι, δεν είναι το "My Number One". Η αντίστροφη μέτρηση για τον φετινό 68ο…

10 λεπτά ago

Μητσοτάκης: Ο πήχης είναι το 33% των προηγούμενων ευρωεκλογών | Video

Χαμήλωσε τις προσδοκίες της κυβέρνησης για τις ευρωεκλογές ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ και…

29 λεπτά ago

«Πρωταγωνιστεί» η Κρήτη στο Taste Atlas – Η σαλάτα που μπήκε στην κορυφή της λίστας με τις 100 καλύτερες στον κόσμο

Τη λίστα με τις 100 καλύτερες σαλάτες του κόσμου δημοσίευσε την περασμένη εβδομάδα το Taste…

37 λεπτά ago

«Μου έριξε κουτουλιά, ήμασταν και συμμαθητές» – Τι λέει ο αντιδήμαρχος για την επίθεση που δέχτηκε από δημοτικό σύμβουλο | Video

Δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης χτύπησε με κεφαλιά τον αντιδήμαρχο Υποδομών της πόλης Ελευθέριο Χατζηπαυλίδη, μέσα…

58 λεπτά ago

Στέφανος Κασσελάκης: «Σοκαριστική η δήλωση της Βίκυς Φλέσσα για τους νεκρούς των Τεμπών»

Την δήλωση της υποψηφίας ευρωβουλευτού της ΝΔ, Βίκυς Φλέσσα για το δυστύχημα των Τεμπών σχολιάζει…

1 ώρα ago