Τέταρτη δόση για όλους από τον Ιούλιο; – Το σχέδιο της κυβέρνησης για τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού

τέταρτη-δόση-για-όλους-από-τον-ιούλιο-8211-1416734

Ανοίγει ο δρόμος, όπως φαίνεται, για την τέταρτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού στον γενικό πληθυσμό ακόμα και από το καλοκαίρι.

Βέβαια, το υπουργείο Υγείας και η Επιτροπή Εμβολιασμών περιμένει τις οριστικές αποφάσεις και την έγκριση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, αλλά πλέον όλα δείχνουν πως η εισήγηση θα είναι σύσταση για τέταρτη δόση και δεύτερη αναμνηστική ουσιαστικά δόση στον γενικό πληθυσμό.

Άλλωστε, από το φθινόπωρο μπορεί να έρθουν και νέες μεταλλάξεις, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, και σε κάθε περίπτωση ο εμβολιασμός είναι το καλύτερο όπλο απέναντι στον κορονοϊό.

Είναι πολύ πιθανό, μάλιστα, η πλατφόρμα των ραντεβού για χορήγηση της τέταρτης δόσης για όλο τον πληθυσμό να ξεκινήσει νωρίτερα από τον Σεπτέμβριο και συγκεκριμένα από

τα τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου, ανάλογα με τις συνθήκες.

Σε αυτό το σενάριο, αν αποφασιστεί τελικά η χορήγηση της δεύτερης αναμνηστικής δόσης, θα μπορούσε να δοθεί η δυνατότητα σε όποιον θέλει να εμβολιαστεί πριν αναχωρήσει για τις καλοκαιρινές διακοπές του.

Η αρχή, πάντως, έγινε για όλους όσοι είναι ηλικίας 60 και άνω, καθώς την περασμένη

Πέμπτη άνοιξε η πλατφόρμα για το κλείσιμο των ραντεβού, με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών να συνιστά τη χορήγηση της τέταρτης δόσης όχι μόνο σε όσους ανήκουν στις

ευπαθείς ομάδες, αλλά και στους άνω των 60 ετών.

Σε αυτή τη φάση, υπουργείο Υγείας και ειδικοί βάζουν στο μικροσκόπιο αυτές τις ηλικίες, αφού είναι πιο ευάλωτες στον ιό, ενώ και οι νοσηλείες στα νοσοκομεία αφορούν ως επί

το πλείστον τους ηλικιωμένους.

Στο πλαίσιο αυτό, οι ειδικοί φαίνεται να εισηγούνται μία ακόμα δόση για τον γενικό πληθυσμό που θα προστατεύσει ακόμα πιο αποτελεσματικά όσους είναι εμβολιασμένοι με τρεις δόσεις, αφού κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την εμφάνιση μιας νέας μετάλλαξης.

Βέβαια, δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα οι κλινικές μελέτες, αλλά φαίνεται να επικρατεί αυτή η εισήγηση ενόψει του επόμενου χειμώνα. Ενδεικτική ήταν η παρέμβαση του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη μέσα στην εβδομάδα στον Real FM, όπου σημείωσε ότι «αυτή τη στιγμή, μας έχει δοθεί η δυνατότητα να κάνουμε μια ισχυρή σύσταση για τέταρτη δόση στους πληθυσμούς άνω των 60. Είμαστε αισιόδοξοι ότι εντός του Απριλίου θα έχει ολοκληρωθεί η επιστημονική συζήτηση και θα έχουμε έναν σαφή οδικό χάρτη είτε για το αν χρειάζονται επιπλέον ενισχυτικές δόσεις στον πληθυσμό ή αν θα πάμε σε ένα μοντέλο ενός πιο μακρόχρονου εμβολίου, όπως συμβαίνει στην κοινή γρίπη».

Μάλιστα, η τέταρτη δόση μπορεί να γίνει και με πιο αναβαθμισμένο εμβόλιο, προσαρμοσμένο στα νέα δεδομένα που θα επικρατούν τότε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το επόμενο διάστημα τόσο η Pfizer όσο και η Moderna αναμένεται να καταθέσουν αίτημα στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων για ένα εμβόλιο που θα καλύπτει και τις μεταλλάξεις. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, σε αυτή τη φάση η Pfizer προγραμματίζει να καταθέσει φάκελο για εμβόλιο που θα καλύπτει τη μετάλλαξη Ομικρον, ενώ η Moderna σχεδιάζει να καταθέσει και μέσα στο καλοκαίρι φάκελο για εμβόλιο που θα καλύπτει τις μεταλλάξεις Ομικρον και Βήτα (αφρικανική).

Να σημειωθεί πως η χώρα μας έχει υπογράψει διακρατικές συμφωνίες και συμμετέχει στην κεντρική συμφωνία της Ευρώπης με τις εταιρείες, οπότε δεν θα υπάρξει κανένα ζήτημα προμήθειας νέων εμβολίων, εάν αποφασιστεί κάτι τέτοιο. Αυτό, όμως, θα κριθεί εκείνη την περίοδο.

Ετήσιο

Αν και είναι νωρίς ακόμα, φαίνεται πως, ανεξάρτητα από την τέταρτη δόση, το επόμενο

διάστημα το εμβόλιο κατά του κορονοϊού θα μπορούσε να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο, εάν ο ιός εξελιχθεί σε ενδημική γρίπη. Δηλαδή να γίνεται σε ετήσια βάση, όπως ισχύει και με το εμβόλιο κατά της γρίπης.

Βέβαια, δεν μπορεί ακόμα να αποφασιστεί αν η ετήσια αυτή δόση θα αφορά τον γενικό πληθυσμό ή μόνο τις ευπαθείς ομάδες και τους ηλικιωμένους, αλλά η συζήτηση έχει ήδη ξεκινήσει. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες της Realnews, οι εταιρείες ετοιμάζονται για την παραγωγή ενός εμβολίου που θα καλύπτει τόσο τον κορονοϊό όσο και τη γρίπη.

Στη μάχη, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν μπει η Pfizer και η Moderna, που αναμένεται

να καταθέσουν τις προτάσεις τους βάσει των κλινικών μελετών το 2023 -χωρίς να αποκλείεται και νωρίτερα- για ένα σκεύασμα COVIDflu, ένα εμβόλιο δηλαδή που θα καλύπτει τόσο τον κορονοϊό όσο και τη γρίπη.

enikos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook