Τέταρτη δόση εμβολίου φέρνει το βιαστικό τέλος στα μέτρα

τέταρτη-δόση-εμβολίου-φέρνει-το-βιαστ-1355667

Τέταρτη δόση εμβολίου για τον κορονοϊό μετά το τέλος στα μέτρα εξετάζουν πλέον και οι ΗΠΑ, ενώ όπως γίνεται συνήθως η Ελλάδα ακολουθεί τις όποιες αποφάσεις

Η μία μετά την άλλη οι χώρες της Ευρώπης, αλλά και οι ΗΠΑ βάζουν τέλος στα μέτρα. Η Ελλάδα έβαλε τέλος από χθες, καθώς μένουν ελάχιστα μέτρα σε ισχύ και μέχρι το τέλος Μαρτίου θα έχουν καταργηθεί όλα τα μέτρα.

Τώρα οι ρυθμιστικές αρχές υγείας των ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο έγκρισης μιας τέταρτης δόσης εμβολίου Covid-19 το φθινόπωρο, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Όπως αναφέρει η Wall Street Journal, σχεδιασμός βρίσκεται ακόμη σε πρώιμα στάδια και η έγκριση θα εξαρτηθεί από συνεχιζόμενες μελέτες που θα αποδεικνύουν ότι μια τέταρτη δόση θα ενίσχυε τη μοριακή άμυνα των ανθρώπων που εξασθενούσε μετά την πρώτη τους αναμνηστική και θα μείωνε τον κίνδυνο συμπτωματικής και σοβαρής νόσου, είπαν οι άνθρωποι.

Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), ωστόσο, έχει αρχίσει να εξετάζει τα δεδομένα ώστε να μπορεί να λάβει μια απόφαση.

Η σκέψη μεταξύ των ρυθμιστικών αρχών είναι ότι ο οργανισμός θα εξετάσει την έγκριση μιας δεύτερης αναμνηστικής δόσης των εμβολίων mRNA από την Pfizer και τον συνεργάτη BioNTech και από τη Moderna.

Μεταξύ των ζητημάτων που πρέπει να επιλυθούν, είναι εάν το δεύτερο ενισχυτικό πρέπει να εγκριθεί για όλους τους ενήλικες ή συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες και εάν θα πρέπει να στοχεύει στην παραλλαγή Ομικρον ή να διατυπωθεί διαφορετικά. Το αν το τέταρτο εμβόλιο θα μπορούσε τελικά να είναι η έναρξη ενός ετήσιου εμβολιασμού για τον Covid-19 είναι επίσης υπό εξέταση.

Τέλος τα μέτρα, όχι η Πανδημία

Στην Ελλάδα μπήκε τέλος στα ελάχιστα μέτρα επί της ουσίας δεν τηρούνταν. Πλέον μέσα στο Μάρτιο δεν θα ισχύει κανένα μέτρα, παρά μόνο το πιστοποιητικό εμβολιασμού. Τα δεδομένα προστασίας από την Όμικρον, έπειτα από την αναμνηστική και την τέταρτη δόση του εμβολίου κατά της CoViD, παρουσίασε πριν λίγες μέρες η καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου.

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης στο υπουργείο Υγείας, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών επικαλέστηκε μελέτη στο Ισραήλ για την τέταρτη δόση εμβολίου με mRNA, τέσσερις μήνες μετά την αναμνηστική δόση, σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών.

Όπως είπε, φάνηκε πως διπλασιάζει την αντίσταση στη λοίμωξη με Όμικρον και τριπλασιάζει την προστασία έναντι εισαγωγών στο νοσοκομείο.

Σύμφωνα με την κ. Θεοδωρίδου, η τρίτη δόση, ωστόσο, παρέχει μακρά προστασία μέσω της κυτταρικής ανοσίας, παρά τη μείωση των αντισωμάτων.

Όπως ανέφερε, όσοι έχουν νοσήσει με Άλφα, Βήτα και Δέλτα είναι πολύ λίγο πιθανό να υποστούν επαναλοίμωξη, καθώς έχουν ισχυρή προστασία κατά 90%, αλλά δεν ισχύει το ίδιο με την Όμικρον (προστασία 60%).

Πηγή: ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook