Τέσσερις τρόποι που σας ξυπνούν καλύτερα από την καφεΐνη

τέσσερις-τρόποι-που-σας-ξυπνούν-καλύτ-847320

Είτε με ένα διπλό καπουτσίνο το πρωί ή ένα φλιτζάνι τσάι το απόγευμα, η καφεΐνη είναι ένα μέρος της καθημερινής ρουτίνας για πολλούς από εμάς, πράγμα το οποίο δεν είναι απαραίτητα κακό. Αν, όμως, θέλετε να μειώσετε τα χρήματα που ξοδεύετε για καφέ ή την εξάρτηση από την καφεΐνη, οι παρακάτω συμβουλές μπορεί να σας φανούν χρήσιμες.

Κινηθείτε περισσότερο

Η καφεΐνη λειτουργεί ως διεγερτικό για να μας βοηθήσει να είμαστε σε εγρήγορση. Γνωρίζατε, όμως, ότι η σωματική δραστηριότητα μπορεί να έχει το ίδιο αποτέλεσμα; Δε μιλάμε, βέβαια, για μια σκληρή προπόνηση μόλις ανοίξετε τα μάτια σας, αλλά ακόμα και ένα απλό τέντωμα στο κρεβάτι θα ενεργοποιήσει τη ροή του αίματος και θα δώσει το σήμα στον εγκέφαλο ότι ήρθε η ώρα να ξυπνήσει.

Επίσης, βάλτε το ξυπνητήρι δέκα λεπτά νωρίτερα και αφιερώστε λίγο χρόνο για να περπατήσετε γύρω από το τετράγωνο του σπιτιού σας. Η μετακίνηση και η έξοδος από τη συνηθισμένη ρουτίνα μπορεί να σας βοηθήσει να ξεκινήσετε την ημέρα σας με λιγότερο χασμουρητό. Επιπλέον, το φυσικό φως νωρίς το πρωί ενημερώνει τον εγκέφαλο ότι η έφτασε η ώρα της αφύπνισης, πράγμα που σημαίνει ότι αρχίζετε να αισθάνεστε ξύπνιοι γρηγορότερα!

Κάντε ένα κρύο ντους

Το πρωινό κρύο ντους μπορεί να φαίνεται πιο εύκολο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, η αλήθεια είναι, όμως, ότι όσοι το έχουν δοκιμάσει επιβεβαιώνουν τη συνεισφορά του. Το ξεκίνημα της μέρας με ένα κρύο ντους έχει συνδεθεί με αυξημένη πρόσληψη οξυγόνου και ροή του αίματος, πράγμα που βελτιώνει την εγρήγορση και τη συγκέντρωση. Ένα κρύο πρωινό ντους μπορεί επίσης να έχει ψυχολογικά οφέλη, όπως το αίσθημα δύναμης για να φέρετε εις πέρας ό,τι προκύψει μέσα στη μέρα.

Εάν το κρύο ντους δεν είναι για εσάς, ένα ποτήρι παγωμένο νερό μπορεί να έχει παρόμοια αποτελέσματα, όπως επίσης και το να παραμένετε ενυδατωμένοι καθ’όλη τη διάρκεια της ημέρας (με παγωμένο νερό ή νερό σε θερμοκρασία δωματίου) που βελτιώνει τις γνωστικές επιδόσεις, τη διάθεση και τη μνήμη.

Όταν μέσα στο πρωί αισθανθείτε την ανάγκη να φάτε κάτι, δοκιμάστε ένα μήλο σαν σνακ, καθώς τα φυσικά σάκχαρα και οι βιταμίνες του είναι ιδανικά για  να σας προσφέρουν ενέργεια, χωρίς όμως την εσωτερική αναστάτωση που προκαλεί η καφεΐνη.

Λόγω του τρόπου με τον οποίο το σώμα σας επεξεργάζεται τους πολύπλοκους υδατάνθρακες, η επίδραση είναι πιο αργή και σταθερή, πράγμα που σημαίνει ότι ξυπνάτε με ένα πιο φυσικό ρυθμό. Το σάκχαρο του αίματος είναι επίσης πιο σταθεροποιημένο, οπότε δεν θα πέσετε σε «λήθαργο» αργότερα μέσα στην ημέρα, ενώ μια υγιής δόση φυτικών ινών, όπως ένα μήλο, είναι ο καλύτερος τρόπος να ανακτήσετε ενέργεια οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας.

Ομαδική προσπάθεια

Αν οι δυνάμεις σας αρχίζουν να σας εγκαταλείπουν στα μέσα της ημέρας, ένα τηλέφωνο σε ένα φίλο μπορεί να βοηθήσει. Οι έρευνες δείχνουν ότι η επικοινωνία με κοντινούς ανθρώπους, όπως οι καλοί φίλοι ή τα μέλη της οικογένειας, μπορεί να τονώσει το μυαλό και να προσφέρει την πολυπόθητη επαγρύπνηση, τη συγκέντρωση και το σκοπό που χρειάζεστε για να συνεχίσετε.

Εάν έχετε κενό χρόνο μεταξύ των μαθημάτων ή της εργασίας σας, κάντε ένα τηλεφώνημα στο σπίτι ως μέρος της ρουτίνας σας. Ή εάν συνήθως πηγαίνετε για καφέ με έναν φίλο, αφιερώστε αυτό τον χρόνο για να κάνετε μια βόλτα μαζί του και να συζητήσετε ό,τι σκέφτεστε.

Μακροπρόθεσμες αλλαγές

Ενώ τέτοιου είδους γρήγορες και εύκολες αλλαγές στην καθημερινότητα μπορεί να αποδεικνύονται χρήσιμες βραχυπρόθεσμα, το να αισθάνεται κανείς ξύπνιος είναι ουσιαστικά θέμα συνήθειας. Επτά έως εννέα ώρες ύπνου είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να ξεκινήσετε, να θυμάστε όμως ότι η ποιότητα του ύπνου έχει την ίδια σημασία με την ποσότητα. Ο ύπνος σε έναν ήσυχο, σκοτεινό χώρο και η σταδιακή «απενεργοποίηση» του μυαλού με χαλαρωτικές δραστηριότητες πριν τον ύπνο βοηθούν να εξασφαλίσουμε μια πιο ξεκούραστη νύχτα.

Ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους να ξεκινήσετε την εκπαίδευση του εγκεφάλου για να ξυπνάτε γρηγορότερα και ευκολότερα είναι να ξυπνάτε την ίδια ώρα κάθε μέρα, ακόμα και τα σαββατοκύριακα. Όταν μπαίνετε στη διαδικασία της καθορισμένης ώρας αφύπνισης, εκπαιδεύετε τον εαυτό σας να «πατάει τον διακόπτη» της αφύπνισης χωρίς μεγάλη προσπάθεια. Αυτό σημαίνει ότι αν πετύχετε κάτι τέτοιο, μπορείτε πιθανώς να σταματήσετε τα κρύα ντους!

ygeiamou.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες
Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook