Τέσσερα μονοπάτια ιδανικά για μια ανοιξιάτικη βόλτα – Ένα στα Χανιά

τέσσερα-μονοπάτια-ιδανικά-για-μια-ανο-1204100

Η Ελλάδα είναι γεμάτη όμορφες γωνιές και διαδρομές τις οποίες αξίζει να περπατήσεις όλες τις εποχές του χρόνου. Γιατί η καθεμιά έχει κάτι διαφορετικό να σου προσφέρει και σαν εικόνες και σαν συναισθήματα. Η άνοιξη από μόνη της είναι η ιδανική εποχή για να περπατήσεις στα ελληνικά μονοπάτια. Να εξερευνήσεις δάση, να περπατήσεις δίπλα σε τρεχούμενα νερά και να αφουγκραστείς όλους τους ήχους της φύσης.

Και μπορεί ακόμα να είναι δύσκολο να ταξιδέψεις και να κάνεις τις διαδρομές που θες στα όμορφα μονοπάτια της Ελλάδας, αλλά μπορείς να φτιάξεις τη λίστα σου και να τα επισκεφθείς με την πρώτη ευκαιρία. Εμείς θα σε βοηθήσουμε σε αυτό και θα σου δώσουμε τη λίστα με τις τέσσερις αγαπημένες διαδρομές μας από άκρη σ’ άκρη στην Ελλάδα. Τέσσερα ελληνικά μονοπάτια στα οποία θα θέλαμε σίγουρα να κάνουμε μια ανοιξιάτικη βόλτα. Και να ξεφύγουμε από την καθημερινότητα…

Φαράγγι της Σαμαριάς

Ολόκληρη η διαδρομή στο Φαράγγι της Σαμαριάς αποτελεί εμπειρία ζωής. Σίγουρα το έχεις ακούσει. Όποιο μονοπάτι, όμως κι αν επιλέξεις εκεί να ακολουθήσεις θα σε οδηγήσει σε μέρη μαγικά. Στο νότιο τμήμα του νομού Χανίων, το Φαράγγι της Σαμαριάς αποτελεί έναν επίγειο παράδεισο με σπάνια ομορφιά και βιοποικιλότητα. Η περιοσή του φαραγγιού ανακηρύχθηκε Εθνικός Δρυμός το 1962, όντας ένας από τους πρώτους χρονικά Εθνικούς Δρυμούς στη χώρα. Μια βόλτα σε ένα μονοπάτι του Φαραγγιού δεν είναι απλή. Εκεί θα περπατήσεις μέσα σε ένα καταπράσινο περιβάλλον το οποίο φιλοξενεί πολλά ενδημικά είδη πουλιών και ζώων. Αδιαμφισβήτητα, ένα από τα πλέον γνωστά είναι ο κρητικός αίγαγρος, γνωστός ως κρι-κρι ή στα κρητικά αγρίμι. Από το 1981 έχει ενταχθεί στο Παγκόσμιο Δίκτυο Αποθεμάτων Βιόσφαιρας της UNESCO. Η συνολική διαδρομή της διάσχισης είναι 15,9 χιλιόμετρα αλλά και μια μικρότερη διαδρομή αξίζει για να σε συνεπάρει.

Μονή Στομίου Κόνιτσας

Μια από τις διαδρομές που θα μείνει χαραγμένη στη μνήμη σου για χρόνια. Είναι η διαδρομή προς τη Μονή Στομίου στην Κόνιτσα Ιωαννίνων. Ξεκινά από την πέτρινη γέφυρα της Κόνιτσας και φτάνει ως τη μονή διανύοντας περίπου 2,5 χιλιόμετρα μοναδικού φυσικού κάλλους. Πρόκειται για ένα μονοπάτι το οποίο κινείται παράλληλα με τον ποταμό Αώο. Αυτό σημαίνει ότι το βλέμμα σου θα χάνεται συχνά στο νερό που τρέχει άλλοτε πιο ήρεμα και άλλοτε πιο ορμητικά. Θα θαυμάσεις τον πανέμορφο καταρράκτη, το καταπράσινο τοπίο και τα επιβλητικά βράχια. Πρόκειται για μια εύκολη διαδρομή ακόμη και αν δεν είσαι από τους καλά μυημένους στην πεζοπορία. Πρός το τέλος θα σε δυσκολέψουν λίγο οι ανηφόρες αλλά το αποτέλεσμα θα σε ανταμείψει. Από την Μονή Στομίου θα έχεις την ευκαιρία να απολαύσεις μια μοναδική θέα μέσα στη χαράδρα του Αώου. Η φύση στα καλύτερά της χωρίς καμία υπερβολή.

Παραλία Φακίστρας Πηλίου

Ένα μονοπάτι που τελικά το προτιμούμε περισσότερο την άνοιξη παρά το καλοκαίρι που έχει πολύ ζέστη. Ο λόγος για το μονοπάτι που σε οδηγεί στην παραλία Φακίστρα στο Πήλιο. Μια παραλία με κρυστάλλινα γαλαζοπράσινα νερά που μοιάζουν να ξεπήδησαν από τις σελίδες κάποιου παραμυθιού. Για να ακολουθήσεις το μονοπάτι προς τη Φακίστρα ξεκινάς από το όμορφο χωριό Τσαγκαράδα του Πηλίου. Η Φακίστρα θεωρείται μια από τις ωραιότερες παραλίες της Ελλάδας και τελικά η ελαφρώς δύσκολη πρόσβαση προς αυτήν, μόνο ανασταλτικός παράγοντας δεν είναι για να πας. Γιατί αποτελεί μια χαρακτηριστική περίπτωση που δεν μετρά μόνο ο προορισμός αλλά και η διαδρομή. Πρόκειται για μια διαδρομή περίπου 20 λεπτών η οποία θα σου μείνει αξέχαστη. Η κλίση στην αρχή της διαδρομής είναι λίγο απότομη για τα πρώτα λεπτά που κατηφορίζετε αλλά όλο το υπόλοιπο του μονοπατιού είναι απόλυτα βατό με πολλά σκιερά μέρη όπου μετά από μία πανέμορφη διαδρομή βρίσκεστε στην παραλία.

Πριόνια – Όλυμπος

Από τη λίστα μας, βέβαια, δε θα μπορούσε να λείπει ο Όλυμπος. Που δεν έχει ένα αλλά πολλά μονοπάτια που σε καθηλώνουν με την ομορφιά που τα περιβάλλει. Από την περιοχή «Μύλοι» η οποία είναι μία από τις εισόδους του Εθνικού Δρυμού, στο πάνω μέρος της πόλης του Λιτοχώρου, ξεκινάει το διεθνές μονοπάτι ορειβατικών διαδρομών Ε4. Πρόκειται για το μονοπάτι το οποίο διασχίζει το μοναδικό σε ομορφιά φαράγγι του Ενιπέα. Το μονοπάτι είναι καλοδιατηρημένο, με σήμανση και κατατοπιστικές πινακίδες και καταλήγει ύστερα από πολλά ανεβοκατεβάσματα στα «Πριόνια», στις πηγές του Ενιπέα στα 1.100 μέτρα. Μπορείς να καταλάβεις, για την ομορφιά του τοπίου την οποία θα συναντήσεις. Χρειάζεται καλή φυσική κατάσταση, αθλητικά και μια τσάντα πλάτης με τα απαραίτητα. Ο ανοιξιάτικος Όλυμπος θα σου αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις. Και το σίγουρο είναι ότι θα επιστρέψεις…

exploringgreece.tv

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook