Τέλος το κάπνισμα στις παραλίες – Ποια χώρα το απαγορεύει

τέλος-το-κάπνισμα-στις-παραλίες-ποια-1130646

Από τη Δευτέρα 25 Ιουλίου, η Βαρκελώνη απαγορεύει στους λουόμενους πολίτες να καπνίζουν ενώ βρίσκονται στις ακτές της. Η απαγόρευση θα αφορά όλους τους μήνες του έτους και όχι μόνο την περίοδο κολύμβησης. Ωστόσο, θα επιτρέπεται στα beach bar.

Το μέτρο ελήφθη και για λόγους υγείας αλλά και περιβαλλοντικούς, καθώς το υλικό από το οποίο κατασκευάζονται τα φίλτρα παραμένει αναλλοίωτο για 10 χρόνια και αποσυντίθενται σε πλαστικές μικροΐνες.

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι τα απορρίμματα τσιγάρων είναι το μοναδικό προϊόν απορριμμάτων με τη μεγαλύτερη αφθονία στις παραλίες της Δυτικής Μεσογείου, αντιπροσωπεύοντας το 25% όλων των αντικειμένων που συλλέγονται.

Αξίζει να σημειωθεί πως το μέτρο είχε εφαρμοσθεί πιλοτικά πέρυσι το καλοκαίρι, όταν παρατηρήθηκε μια αξιοσημείωτη μείωση του αριθμού των καπνιστών στις παραλίες.

Για παράδειγμα, κατά την τελευταία εβδομάδα της δοκιμής, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι το 19% των λουομένων κάπνιζε σε παραλίες χωρίς την απαγόρευση και μόλις το 2,6% κάπνιζε σε παραλίες χωρίς απαγόρευση.

Στη Βαρκελώνη, περίπου το 20% του πληθυσμού καπνίζει καθημερινά.

Το πρόστιμο

Το πρόστιμο που θα επιβάλλεται σε όσους δεν υπακούν στο μέτρο θα ανέρχεται στα 30 ευρώ και προς το παρόν θα αφορά όσους αγνοούν το αίτημα ενός δημοτικού αστυνόμου να σβήσουν το τσιγάρο.

Η Βαρκελώνη είναι η πρώτη μεγάλη ισπανική πόλη που καταπολεμά το κάπνισμα στις παραλίες, αλλά η τάση αυξάνεται σε όλη τη χώρα.

Μέχρι τον Μάιο του 2022, περίπου 550 παραλίες σε όλη την Ισπανία ήταν απαλλαγμένες από το κάπνισμα, σημειώνοντας δραματική αύξηση από το 2014, όταν απαγορεύτηκε το κάπνισμα σε μόλις 15 παραλίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πριν από ένα χρόνο υπήρχαν 18% καπνιστές μεταξύ των λουομένων, αλλά τώρα το ποσοστό μειώθηκε στο 10%.

in.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook