Τέλος το επίδομα των 800 ευρώ: Θα φτάνει τα 534 ευρώ – Ποιους αφορά

τέλος-το-επίδομα-των-800-ευρώ-θα-φτάνει-τα-5-1019766

Aλλάζουν τα δεδομένα όσον αφορά το επίδομα του κράτους στους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις. Το επίδομα των 800 ευρώ που δόθηκε για 45 ημέρες τον Απρίλιο, στην ουσία θα αντικατασταθεί με επίδομα των 534 ευρώ για τον μήνα Μάιο (διάστημα 30 ημερών) και βεβαίως θα δοθεί σε λιγότερους εργαζόμενους.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open Tv, όπως μεταδόθηκε στο κεντρικό δελτίο του Σαββάτου, η σταδιακή επαναφορά στην «κανονικότητα» αλλάζει σημαντικά το τοπίο των ενισχύσεων για τις πληττόμενες επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους σε αυτές και διαφοροποιεί τα πακέτα ανακούφισης. Πλέον, έμφαση θα δίδεται στη διευκόλυνση της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων και όχι στη χορήγηση της άμεσης ενίσχυσης των 800 ευρώ.

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας, από την 1η Μαΐου και μετά:

-Το επίδομα θα καταβάλλεται μόνο σε εργαζόμενους που είναι σε αναστολή – είτε είναι υπάλληλοι των επιχειρήσεων που παραμένουν κλειστές είτε υπολειτουργούν.

-Το ύψος του επιδόματος, σύμφωνα με το Open Tv, θα είναι αναλογικό για όσο διάστημα είναι σε αναστολή. Δηλαδή, εάν ο εργαζόμενος είναι σε αναστολή για έναν μήνα θα λάβει 534 ευρώ. Αν είναι για 15 μέρες θα λάβει τα μισά και αν είναι για δύο μήνες θα λάβει 1.060 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά στις επιχειρήσεις, αυτά που συζητούν τα δύο υπουργεία είναι η κατάργηση της οικονομικής ενίσχυσης των 800 ευρώ ή της αναλογίας που προκύπτει και η αντικατάστασή της με χρηματοδοτικά εργαλεία. Αντί, δηλαδή, της άμεσης ενίσχυσης των 800 ευρώ, για ενάμισι μήνα, θα διευκολύνονται οι επιχειρήσεις να λάβουν δάνεια. Αυτό θα ισχύσει -ενδεχομένως- και για επιχειρήσεις οι οποίες θα παραμείνουν κλειστές, ενώ βέβαιη είναι η κατάργησή της για όσες επιχειρήσεις θα ανοίξουν – έστω και υπό περιορισμούς.

Το νέα μέτρα που έρχονται από τον Μάιο για την αγορά εργασίας και το καινούριο τοπίο που διαμορφώνεται το δεύτερο εξάμηνο του 2020 λόγω της πανδημίας του κορονοιού φέρνει στο προσκήνιο το ΕΘΝΟΣ της Κυριακής. Το ρεπορτάζ δίνει αναλυτικές απαντήσεις για τις παρατάσεις των αναστολών συμβάσεων εργασίας αλλά και για τα επιπλέον μέτρα που θα εφαρμοστούν το δεύτερο εξάμηνο στην προσπάθεια ανάσχεσης του κύματος των απολύσεων. Αποκαλύπτει πως η δυνατότητα παράτασης των αναστολών για μισθωτούς που βρίσκονται ήδη σε αυτό το καθεστώς θα δοθεί για ένα μήνα. Το ύψος της ειδικής αποζημίωσης για τους μισθωτούς που θα παραμείνουν σε αναστολή και κατά την διάρκεια της παράτασης του ενός μήνα, θα υπολογισθεί αναλογικά στα 534 ευρώ.

Ορατή φυσικά είναι η αύξηση της ανεργίας, απόρροια της νέας τάξης πραγμάτων που δημιουργεί ο κορονοϊός, ενώ δεν κρύβονται οι φόβοι για… επιδηµία 15νθήµερης εργασίας µε µισές αποδοχές. Στο μεταξύ, η χρήση της άδειας ειδικού σκοπού για γονείς παρατείνεται έως τις 10 Μαΐου 2020.

ethnos.gr

One thought on “Τέλος το επίδομα των 800 ευρώ: Θα φτάνει τα 534 ευρώ – Ποιους αφορά

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook