Τέλος τα νέα μέτρα – Τι αλλάζει για ανεμβολίαστους και εμβολιασμένους

τέλος-τα-νέα-μέτρα-τι-αλλάζει-για-ανε-1368636

Δίχως νέα μέτρα, αλλά με άρση των παλιών, βαδίζει η Ελλάδα μέσα στην Πανδημία, σφυρίζοντας τη λήξη. Με εξαίρεση τις συστάσεις για την υποχρεωτικότητα της χρήσης μάσκας, σχεδόν το σύνολο των περιοριστικών μέτρων λόγω κορονοϊού στην εστίαση και στην καθημερινότητα, σταδιακά αίρονται με βάση τα καλύτερα επιδημιολογικά δεδομένα. Ελάχιστα μέτρα μένουν για ανεμβολίαστους, αλλά και για εμβολιασμένους από το Σάββατο.

Πλέον απελευθερώθηκε πλήρως η εστίαση και ψυχαγωγία για τους εμβολιασμένους πολίτες και όσους έχουν πιστοποιητικά νόσησης, ενώ σχεδόν το σύνολο των δραστηριοτήτων είναι ελεύθερο.

Αυτό που μένει από τα μέτρα είναι ότι οι εμβολιασμένοι πρέπει να δείχνουν πιστοποιητικό και οι ανεμβολίαστοι να κάνουν rapid για εξωτερικούς χώρους της εστίασης, την εργασία και τα μαγαζιά.

Οι κυριότεροι περιορισμοί οι οποίοι διατηρούνται και για εμβολιασμένους είναι:

1. Η διενέργεια self test στα σχολεία

2. Το ποσοστό παρόντων φιλάθλων στο 50% της πληρότητας των γηπέδων και γενικότερα των χώρων αθλητικών διοργανώσεων.

3. Η απαγόρευση μεγάλων εορταστικών συναθροίσεων σε δημόσιους χώρους.

Ανακοίνωση για τα νέα μέτρα κατά του κορονοϊού έκανε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Όπως γίνεται γνωστό, οι ειδικοί εισηγήθηκαν:

-την άρση της απαγόρευσης της όρθιας διασκέδασης,

-την έναρξη πραγματοποίησης των σχολικών εκδρομών,

-την αύξηση της πληρότητας στα γήπεδα στο 50% και

-την εφαρμογή της τηλεργασίας στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα στο 20%.

Σημειώνεται πως τα νέα μέτρα θα τεθούν σε εφαρμογή από το Σάββατο 19 Φεβρουαρίου.

Σε νέα της συνεδρίαση η επιτροπή θα εξετάσει επιμέρους αιτήματα. Η εισήγηση της Επιτροπής γίνεται αποδεκτή από την Κυβέρνηση και οι λεπτομέρειες θα διευκρινιστούν στην υπό έκδοση ΚΥΑ.

Για «ενδημική αυταπάτη» προειδοποιούν επιστήμονες – Νωρίς για άρση μέτρων

Η βιασύνη αρκετών χωρών να άρουν τα μέτρα κατά του κορονοϊού, αν όχι να κηρύξουν το τέλος της πανδημίας, με το σκεπτικό ότι έφτασε πλέον η ώρα να συμβιώσουμε με την Covid-19, έχει κάνει ωστόσο μερικούς πιο επιφυλακτικούς επιστήμονες να προειδοποιούν ότι πρόκειται μάλλον για «ενδημική αυταπάτη» και ότι είναι πρόωρη τέτοια υπερβολική χαλάρωση.

Καθώς τα κρούσματα της Covid-19, μετά το αιφνιδιαστικό μαζικό κύμα της μετάλλαξης Όμικρον, εμφανίζουν τάση υποχώρησης σε Ευρώπη και Βόρεια Αμερική, όπου περισσεύει η κόπωση μεταξύ των πολιτών μετά από δύο χρόνια πανδημίας, ειδικοί και μη αδημονούν να «ξεμπερδέψουν» με τον κορονοϊό. Έτσι, αυξάνονται οι διαβεβαιώσεις ότι «μπορούμε πια να ζήσουμε με τη νόσο» και να θεωρήσουμε τον κορονοϊό ενδημικό, δηλαδή μια σταθερή και προβλέψιμη «οντότητα» ανάμεσα σε άλλους παθογόνους μικροοργανισμούς.

Αυτή η ολοένα πιο διάχυτη νοοτροπία προβληματίζει πολλούς επιστήμονες, σύμφωνα με το περιοδικό «Science», οι οποίοι φοβούνται ότι τείνει να υποσκάψει πρόωρα τη δέσμευση των κυβερνήσεων και των πολιτών για την αντιμετώπιση της πανδημίας, η οποία συνεχίζεται. Μια τέτοια εξέλιξη υπάρχει κίνδυνος να αφήσει αρκετές χώρες «τυφλές» και απροετοίμαστες σε μια νέα παραλλαγή του κορονοϊού, η οποία παραμένει πάντα μια πιθανότητα.

«Ενδημική αυταπάτη είναι πιθανότατα ο όρος που αντιπροσωπεύει καλύτερα αυτή την κατάσταση», δήλωσε ο δανικής καταγωγής λοιμωξιολόγος Κρίστιαν Άντερσεν του αμερικανικού Ινστιτούτου Ερευνών Scripps, ο οποίος είναι ιδιαίτερα επικριτικός για τη βιασύνη της πατρίδας του Δανίας να ανακοινώσει ότι πλέον από αυτόν τον μήνα δεν θεωρεί την Covid-19 «νόσο κοινωνικά κρίσιμη», παρόλο που οι θάνατοι και τα κρούσματα ακόμη αυξάνονται.

ieidiseis.gr

One thought on “Τέλος τα νέα μέτρα – Τι αλλάζει για ανεμβολίαστους και εμβολιασμένους

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook