Τέλος Μαρτίου έρχονται οι πρώτοι τουρίστες στα Χανιά – Η έλλειψη προσωπικού θα ξεπεραστεί σταδιακά

τέλος-μαρτίου-έρχονται-οι-πρώτοι-τουρ-1374256

Τέλος Μαρτίου αναμένεται η άφιξη των ξένων επισκεπτών στα Χανιά, όπως δείχνουν οι μέχρι στιγμής κρατήσεις στα ξενοδοχεία του νομού. Ωστόσο, επίσημα η νέα τουριστική περίοδος θα ξεκινήσει τον Απρίλιο, όπως δήλωσε στο Zarpa Radio 89,6 και στους Άννα Παπακωνσταντίνου και Γιώργο Κολομπάκη, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χανίων, Μανώλης Γιαννούλης. Ο κ. Γιαννούλης εμφανίστηκε φανερά αισιόδοξος για την πορεία της τουριστικής σαιζόν του 2022:

«Ενώ ξεκίνησε νωρίς το κύμα των προκρατήσεων, δηλαδή από τα μέσα Οκτωβρίου του 2021, από τις 20 Νοεμβρίου με την έλευση της Όμικρον, πάγωσε κυριολεκτικά όλη η αγορά. Σιγά σιγά όμως ξεπερνάμε και αυτόν το σκόπελο και εάν συνυπολογίσουμε και την άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών της κυβέρνησης της Βρετανίας, έχει βοηθήσει ακόμα περισσότερο στο να μπαίνουν αρκετές κρατήσεις στα συστήματα όλων των ξενοδοχείων. Προσωπικά νομίζω ότι θα δούμε κόσμο μετά τις 10-12 Μαΐου. Θα έχουμε όμως λίγες πτήσεις από τέλος Μαρτίου, αλλά σε πλήρη εξέλιξη θα είναι από μέσα Μαΐου και μετά. Είναι λογικό, γιατί πολλές πτήσεις charter αλλά και πολλές χώρες, όπως και πολλές μεμονωμένες τακτικές πτήσεις ξεκινούν από 1η Μαΐου και μετά, όπως όλη η Αγγλία. Και η Ryan Air βάζει πολλά δρομολόγια από τον Μάιο.»

Θετικός ο ρυθμός των κρατήσεων – Ποιες χώρες μας προτιμούν

Θετικές είναι οι εκτιμήσεις για την πορεία των κρατήσεων της νέας τουριστικής περιόδου, καθώς ήδη έχουν προγραμματιστεί πολλές πτήσεις προς το αεροδρόμιο Χανίων.

Την ίδια ώρα μάλιστα, η Κρήτη και τα Χανιά βρίσκονται στην κορυφή των προτιμήσεων κυρίως των Βρετανών τουριστών ενώ εξακολουθούν να μας προτιμούν η Γερμανία, η Γαλλία και οι Σκανδιναβικές χώρες.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα έχουμε κρατήσεις της τελευταίας στιγμής. Τον πρώτο λόγο αυτή τη στιγμή τον έχει η Βρετανική αγορά και ακολουθούν και άλλες σημαντικές αγορές για τον ελληνικό τουρισμό, όπως είναι η Γερμανία, η Γαλλία, αλλά και οι Σκανδιναβικές χώρες, οι οποίες ενδιαφέρουν κυρίως την Δυτική Κρήτη και τα Χανιά, επίσης θα έλεγα ότι έχουν αποκτήσει έναν θετικό ρυθμό. Μένει να δούμε πως θα εξελιχθεί, αλλά αν δεν έχουμε κανένα πισωγύρισμα σε υγειονομικό επίπεδο, πιστεύω ότι τα πράγματα θα πάνε καλά και εδράζεται αυτή η πεποίθησή μου στο γεγονός ότι και οι αεροπορικές εταιρείες και οι εταιρείες με τις ναυλωμένες πτήσεις τσάρτερ και οι χαμηλού κόστους (low cost) έχουν ένα σημαντικό αριθμό πτήσεων και θέσεων προς την Ελλάδα και συγκεκριμένα και προς το Αεροδρόμιο Χανίων.»

Στο μεταξύ, και φέτος δείχνουν την προτίμησή τους στην Ελλάδα και την Κρήτη οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, Ρουμανία και Πολωνία, αγορές που έκαναν έντονη την εμφάνισή τους την προηγούμενη χρονιά: «Διαπιστώνουμε ότι υπάρχει ένα μεγάλο κύμα κρατήσεων και κυρίως κόσμου που θέλει να επισκεφθεί την Ελλάδα, τους αρέσει η Ελλάδα, τους αρέσει η Κρήτη. Είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα για τα επόμενα χρόνια, δεδομένου ότι η κίνηση αυτή έγινε κυρίως λόγω των απευθείας πτήσεων που έχουμε καταφέρει να βάλουμε τα τελευταία χρόνια.»

Σχετικά με την ανακοίνωση της TUI,  ότι θα φέρει τον διπλάσιο αριθμό επισκεπτών στη χώρα σε σχέση με πέρσι, ο κ. Γιαννούλης είπε:  «Απ’ ότι φαίνεται, απ’ όλες τις θυγατρικές της TUI, Βέλγιο, Γερμανία, Πολωνία, όλες αυτή τη στιγμή ανακοινώνουν θετικά νούμερα.»

Ο κορονοϊός έφερε και έλλειψη προσωπικού – Εργαζόμενοι προς συνταξιοδότηση άλλαξαν επάγγελμα 

Θα ξεπεραστεί σταδιακά το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού στον τουριστικό κλάδο, δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Γιαννούλης: «Μέσα σε αυτά που έφερε ο κορονοϊός, πέρα από τον τομέας της υγείας, έφερε και μεγάλες οικονομικές επιπτώσεις, μέσα σε αυτές είναι και η έλλειψη προσωπικού. Προσωπικά θεωρώ ότι αυτό θα το ξεπεράσουμε. Ήταν τελείως λογικό να γίνει, δεδομένου ότι στην κυριολεξία τα ξενοδοχεία δεν δούλεψαν, ήταν κλειστά, όπως και όλες οι υπηρεσίες γύρω από τα ξενοδοχεία, όπως τουριστικά γραφεία, λεωφορεία. Όλος αυτός ο κόσμος είτε δε δούλεψε και είχε κάποιο ταμείο ανεργίας ή πήγε σε άλλους κλάδους. Συνυπολογίστε και πάνω σε αυτά ότι πολύς κόσμος σε ηλικία συνταξιοδότησης αποφάσισε να φύγει από τον κλάδο. Σήμερα που μιλάμε όντως υπάρχει έλλειψη σε όλη την Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο αλλά αυτό σιγά σιγά θα καλυφθεί, γιατί οι εργασιακές συνθήκες στον τουρισμό είναι εξαιρετικές, οι αμοιβές είναι επίσης καλές, τηρουμένων των αναλογιών με άλλους κλάδους. Δεν μπορεί να καλυφθεί αμέσως γιατί το 2020 και το 2021 ήταν κακές χρονιές και ήταν λογικό ο κόσμος να ψάξει κάπου αλλού.»

Η τουριστική περίοδος αναμένεται να διαρκέσει μέχρι και τις 15 Νοεμβρίου, καθώς μέχρι τότε θα υπάρχουν και πτήσεις.

Τέλος, ο κ. Γιαννούλης σε ερώτηση για το εάν θα φτάσουμε τα επίπεδα του 2019 είπε: «Θέλω να είμαι λίγο συντηρητικός, γιατί έχουμε δει πολλά τα τελευταία δυο χρόνια με τον κορονοϊό. Αν πιάσουμε τα νούμερα του 2019, θα έχουμε πραγματικά επιτυχία.»

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook