Τέλος και με τη βούλα του ΣτΕ το τσιγάρο σε ταβέρνες, μπαρ και εστιατόρια

Το ΣτΕ δεν επιτρέπει το τσιγάρο σε καταστήματα όπως ταβέρνες, μπαρ και εστιατόρια

Το τσιγάρο απαγορεύεται σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, όπως ταβέρνες, μπαρ και εστιατόρια, σύμφωνα με απόφαση του ΣτΕ.

Συγκεκριμένα, το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή του Πανελλήνιου Σωματείου Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης.

Έτσι, οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν ότι το μέτρο της απαγόρευσης του καπνίσματος στους χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος δεν είναι αντίθετο στα άρθρα 5 παράγραφος 1 (ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας και προσωπική ελευθερία) και 21 παράγραφος 3 του Συντάγματος (το κράτος μεριμνά για την υγεία των πολιτών και λαμβάνει ειδικά μέτρα), ενώ παράλληλα συνιστά θεμιτό περιορισμό της ελευθερίας (ατομικής και επαγγελματικής).

Μάλιστα, τα μέλη του ΣτΕ επισημαίνουν ότι η πρόβλεψη για την επιβολή προστίμων στους παραβάτες δεν αντίκεινται στην συνταγματική αρχή της αναλογικότητας, αλλά ούτε στο δικαίωμα της δίκαιης δίκης που κατοχυρώνει η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

Υπενθυμίζεται, πως στο ΣτΕ είχε προσφύγει το Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης και ζητούσε να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική η από 15.11.2019 κοινή υπουργική απόφαση για την απαγόρευση του καπνίσματος στους χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Το Δ΄ Τμήμα του ΣτΕ με την υπ΄ αριθμ. 1727/2020 απόφασή του απέρριψε ως αβάσιμη την αίτηση ακύρωσης του εν λόγω Σωματείου, επικαλούμενο και παλαιότερη απόφαση της Ολομέλειας του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου για το μέτρο της απαγόρευσης του καπνίσματος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ