Τέλος από σήμερα η μάσκα σε εσωτερικούς χώρους – Που παραμένει υποχρεωτική

τέλος-από-σήμερα-η-μάσκα-σε-εσωτερικού-1384429

Τέλος από σήμερα στην υποχρεωτικότητα της μάσκας σε κλειστούς χώρους, σχολεία, σούπερ μάρκετ αλλά και αεροπλάνα, υπεραστικά τρένα και λεωφορεία, με κάποιους να παίρνουν βαθιά ανάσα ανακούφισης και κάποιους άλλους να φοβούνται τη θερινή… χαλάρωση των μέτρων.

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης έχει πρόσφατα τονίσει ότι «δεν μιλάμε για κατάργηση αλλά για αναστολή της υποχρεωτικότητας του μέτρου (αυτού και άλλων) μέχρι το φθινόπωρο».

Θολό τοπίο για τα πλοία

Ωστόσο, αναμένονται ακόμα οι αποφάσεις για τη χρήση μάσκας στα πλοία.

Η Επιτροπή αναμένεται άμεσα να συζητήσει το πρωτόκολλο των πλοίων.

«Εδώ πέρα υπάρχει η εξής ιδιαιτερότητα, όπως ξέρετε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έθεσε το θέμα των αεροπλάνων, όπου πλέον στα αεροπλάνα επειδή υπάρχουν και τα συγκεκριμένα φίλτρα δεν είναι υποχρεωτική η μάσκα. Κι εδώ αν θέλετε δημιουργείται μία αντινομία, να κατεβαίνει κάποιος με το αεροπλάνο να μπαίνει στο πλοίο, που το πλοίο έχει και εξωτερικούς χώρους και να χρειάζεται να βάλει μάσκα. Οπότε αυτό το πρωτόκολλο των πλοίων θα το εξετάσει η Επιτροπή αυτή την εβδομάδα» είχε τονίσει ο Θάνος Πλεύρης σε προχθεσινή του τηλεοπτική συνέντευξη.

Ανατροπή αποτέλεσαν και τα σούπερ μάρκετ όπου αρχικά υπήρχε η πληροφορία ότι θα συνεχίσει η υποχρεωτική χρήση μάσκας αλλά τελικά δεν εξαιρέθηκαν της άρσης.

Στο ίδιο μήκος κύματος με τον υπ. Υγείας και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα που έχει δηλώσει ότι «βρισκόμαστε σε τελείως διαφορετική κατάσταση και είμαστε η τελευταία χώρα στην Ευρώπη που απελευθερώνει τα μέτρα» προσθέτοντας ότι είναι στη διακριτική ευχέρεια του καθενός αν θα φοράει μάσκα.

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, καθηγητής Θεοκλής Ζαούτης, εκτίμησε από την πλευρά του ότι το κύριο χαρακτηριστικό της εποχής είναι οι επαναμολύνσεις με ήπια συμπτώματα, ενώ έχει μειωθεί όσο η νοσηρότητα, όσο και η θνητότητα. «Η πανδημία φαίνεται να είναι σε φάση μείωσης επειδή έχει εμβολιαστεί ο πληθυσμός, πάρα πολλοί έχουν νοσήσει και μπαίνουμε στο καλοκαίρι εποχή κατά την οποία ο ιός μεταδίδεται λιγότερο σε εξωτερικούς χώρους». Αλλά και εκείνος υπογράμμισε ότι από τον Σεπτέμβριο αναμένουμε να δούμε τι θα γίνει με τις μεταλλάξεις μην αποκλείοντας την επαναφορά του μέτρου.

Πού είναι υποχρεωτική η μάσκα

Να θυμίσουμε ότι η μάσκα συνεχίζει να είναι υποχρεωτική σε

  • νοσοκομεία,
  • ιατρεία,
  • οίκους ευγηρίας και
  • σε ΜΜΜ χωρίς αριθμημένη θέση όπως είναι τα λεωφορεία, το μετρό, το τραμ και ο
  • ηλεκτρικός.

Πάντως αντικρουόμενες είναι οι αντιδράσεις για την κατάργηση της μάσκας μέσα στα αεροπλάνα με πολλούς να ξεκαθαρίζουν ότι δεν πρόκειται να τη βγάλουν μέσα σε ένα χώρο μικρό και κλειστό, γεμάτο κόσμο, που αερίζεται πλημμελώς, όπως είναι η καμπίνα ενός αεροπλάνου.

Τι ισχύει για σχολεία και Πανεπιστήμια

Χωρίς μάσκες θα μπορούν να πηγαίνουν στο σχολείο και οι μαθητές. Μετά την άρση της υποχρεωτικότητας στη χρήση μάσκας τόσο σε εξωτερικούς, όσο και σε εσωτερικούς χώρους, από την 1η Ιουνίου, οι ειδικοί εισηγήθηκαν το ίδιο και για σχολεία-Πανεπιστήμια.

Οι μη εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να κάνουν ένα rapid test κάθε εβδομάδα, ενώ η μοναδική περίπτωση που η χρήση μάσκας παραμένει υποχρεωτική από μαθητές και φοιτητές είναι κατά τη διάρκεια των Εξετάσεων.

Πηγή: ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook