Τελικά πόσος καφές είναι ωφέλιμος για την υγεία σου;

τελικά-πόσος-καφές-είναι-ωφέλιμος-για-1004646

Δύο, ίσως τρεις κούπες το πρωί. Μία ακόμη μεγάλη μετά το μεσημεριανό για να αντέξεις το «γλάρωμα» στο γραφείο. Μερικές γουλιές εσπρέσσο μετά το βραδινό, δεν είναι δα τόσες πολλές όταν κατεβαίνουν. Όταν κάνεις όμως μία μίνι ανασκόπηση της μέρας, ίσως και να αρχίσεις να σκέφτεσαι: Είναι κάπως πολύς τόσος καφές…

Είναι όμως όντως υπερβολική η συγκεκριμένη ποσότητα; Η απάντηση εξαρτάται από διαφορετικούς παράγοντες. Δεν υπάρχει γενικός κανόνας για την ιδανική ποσότητα κατανάλωσης καφέ· «η σωστή δόση ποικίλει ανά άτομο», υποστηρίζει ο Robert Graham, γιατρός και συνιδρυτής της FRESH Med που καταπιάνεται με εναλλακτικές πρακτικές στον τομέα της υγείας στη Νέα Υόρκη. Εφόσον το κορμί μπορεί να το αντέξει χωρίς παρενέργειες, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα να καταναλώσεις από τρεις έως πέντε (φυσιολογικού μεγέθους) καφέ την ημέρα (σε κάθε κούπα αντιστοιχούν περίπου 100mg). Οι περισσότεροι από εμάς βέβαια, πίνουν πολύ λιγότερο καφέ από αυτό.

Βέβαια, σύμφωνα με ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας, όταν και αν ξεκινήσεις να πίνεις έξι ή παραπάνω κούπες την ημέρα, οι πιθανότητες για καρδιακά νοσήματα αβγατίζουν κατά 22%. Είναι γνωστό ότι η υπερβολική καφεΐνη αυξάνει την αρτηριακή πίεση που μπορεί να οδηγήσει σε καρδιαγγειακές παθήσεις – τα παραπάνω λοιπόν, είναι μία πολύ καλή κατευθυντήρια γραμμή. Όμως, είτε πίνεις πολύ είτε λίγο, αν παρενέργειες όπως ανεξήγητη ανησυχία, τρέμουλο ή νεύρα σου χτυπήσουν την πόρτα, είναι ένα πολύ καλό σημάδι ότι το ‘χεις παρακάνει με την καφεΐνη.

«Οι περισσότεροι άνθρωποι θα επιβεβαίωναν ότι αν πίνεις πολύ καφέ, μπορεί να αισθανθείς εκνευρισμό, θυμό ή ακόμη και ναυτία», δήλωσε στο ScienceDaily η επικεφαλής της εν λόγω έρευνας, Elina Hyppönen για να συμπληρώσει αμέσως: «Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η καφεΐνη βοηθάει το σώμα να δουλεύει πιο γρήγορα και πιο σκληρά, όμως είναι πιθανόν να λειτουργεί ως προειδοποίηση ότι έφτασες στα όριά σου στην παρούσα φάση».

Το πότε φτάνει ο καθένας σε αυτό το σημείο ποικίλει. Κάποιοι δεν το αγγίζουν ποτέ, ούτε και με έξι κούπες. Άλλοι το αισθάνονται μόλις μετά από μία κούπα. Ο λόγος για τον οποίο συμβαίνει αυτό έχει να κάνει πολλές φορές με το ότι κάποιοι άνθρωποι μεταβολίζουν πιο αργά την καφεΐνη από ό,τι άλλοι, όπως εξηγεί σχετική έρευνα από πανεπιστήμιο στο Τορόντο. Η εν λόγω μελέτη απέδειξε ότι τέσσερις ή περισσότεροι καφέδες την ημέρα για εκείνους που τη μεταβολίζουν με αργό τρόπο, συνδέονταν με 36% περισσότερες πιθανότητες για καρδιακά επεισόδια. Για όσους τη μεταβολίζουν γρήγορα, τέτοιος κίνδυνος δεν προέκυψε. Μάλιστα, για κάποιους από αυτούς, τρεις κούπες την ημέρα έδειχναν ωφέλιμες για την υγεία της καρδιάς τους.

Στο παρασύνθημα: Όπως σε όλες τις περιπτώσεις, πρέπει να ακούς το σώμα σου. Ξεκίνα να παρατηρείς πως αισθάνεσαι μετά από μία ή μισή κούπα καφέ. Αν αισθάνεσαι πως κάτι αλλάζει προς το χειρότερο, όπως τα προαναφερθέντα συμπτώματα, μπορείς να το εκλάβεις σαν ένα ωραιότατο μήνυμα ότι πρέπει να ελαττώσεις την ποσότητα που πίνεις. Αν παρόλα αυτά συνεχίζεις να υπερβαίνεις το όριο, τότε να ξέρεις ότι ρισκάρεις την υγεία σου. Αντιθέτως, αν ποτέ δε σε επηρέασε η καφεΐνη, οι έρευνες συνηγορούν στην ιδέα κατανάλωσης έως έξι καφέδων την ημέρα. Είναι μία ικανή ποσότητα για να σε ξυπνήσει, χωρίς να ζορίσει την καρδιά σου.

marieclaire.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες
Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook