Τελικά πόσο απαραίτητη είναι η ηχομόνωση για την αποδοτικότητα των εργαζομένων;

τελικά-πόσο-απαραίτητη-είναι-η-ηχομόν-1261485

Η open-plan φιλοσοφία, που προκρίνει την ανοιχτή διάταξη του χώρου και απορρίπτει οποιαδήποτε περιττή τμηματοποίηση και οποιονδήποτε μη αναγκαίο διαχωρισμό, έχει αναμφίβολα διεισδύσει στο χώρο του επαγγελματικού interior design και αποτελεί τη βάση για τη διαμόρφωση των περισσότερων σύγχρονων επαγγελματικών χώρων.

Η λογική αυτή ενσωματώνει πληθώρα πλεονεκτημάτων, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται η άμεση επαφή και αλληλεπίδραση των εργαζομένων, η ενίσχυση της μεταξύ τους συνεργασίας καθώς και η δημιουργία πιο ευρύχωρων και συνεπώς πιο ευχάριστων εργασιακών χώρων, γεγονός που φαίνεται πως επιδρά άμεσα στην παραγωγικότητα των απασχολούμενων στους χώρους αυτούς.

Τι συμβαίνει, ωστόσο, με τα επίπεδα του θορύβου που επικρατούν στα γραφεία που ακολουθούν έναν ανοιχτό σχεδιασμό; Και κατά πόσο τα επίπεδα αυτά επηρεάζουν τελικά την αποδοτικότητα του προσωπικού;

Η ακουστική του χώρου επηρεάζει την απόδοση της εργασίας;

Πλήθος ερευνών και μελετών έχουν αποδείξει πως η έκθεση του εργαζομένου σε θορύβους που ξεπερνούν τα 95dB επηρεάζει όχι μόνο την εργασιακή του απόδοση αλλά και τα γενικότερα επίπεδα της μνήμης του.

Πραγματικά, η έκθεση ενός ατόμου σε δυνατούς ή συχνά επαναλαμβανόμενους θορύβους είναι μία από τις βασικότερες αιτίες διάσπασης της προσοχής του ενώ αυξάνει κατακόρυφα τις πιθανότητες διενέργειας κάποιου λάθους κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του. Ακόμα και χαμηλότερης έντασης θόρυβοι στο χώρο της εργασίας φαίνεται πως αποτελούν πηγή στρες για το προσωπικό, επηρεάζοντας άμεσα την παραγωγικότητα και την απόδοση του.

Η σημασία της ακουστικής του χώρου αποδεικνύεται μάλιστα και από το γεγονός πως η κακή ακουστική μοιάζει να έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στο εργασιακό αποτέλεσμα συγκριτικά με τον κακό φωτισμό ή την κακή ποιότητα αέρα.

Πώς δημιουργείται ο θόρυβος στην εργασία;

Ο ήχος μεταδίδεται με διάφορους τρόπους. Το γεγονός αυτό διευκολύνει υπέρμετρα την πρόκληση θορύβου στους χώρους εργασίας και τη δημιουργία σοβαρών ακουστικών προβλημάτων. Έτσι, πέρα από την απευθείας μετάδοση του ήχου, που είναι η πιο προφανής και η πιο εύκολα αντιμετωπίσιμη, τα φαινόμενα της ανάκλασης, της διάθλασης και της περίθλασης του ήχου επιδρούν επίσης στην ακουστική του χώρου.

Με άλλα λόγια, ο ήχος δεν ταξιδεύει μόνο σε μία κατεύθυνση αλλά τυχόν αντικείμενα ή επιφάνειες που βρίσκονται εν μέσω της πορείας του, επηρεάζουν άμεσα το “ταξίδι” των ακουστικών κυμάτων. Τα φαινόμενα αυτά, λοιπόν, δυσχεραίνουν πολύ το έργο της ακουστικής μόνωσης ενός χώρου και απαιτούν την εξεύρεση ειδικών και συχνά εξατομικευμένων ανά περίπτωση ηχομονωτικών λύσεων.

Πώς μπορεί να επιτευχθεί η ηχητική μόνωση του γραφείου;

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, η εξισορρόπηση των ηχητικών επιπέδων ενός εργασιακού χώρου δεν είναι απλά επιλογή. Είναι στην ουσία μονόδρομος για την επίτευξη της μέγιστης αποδοτικότητας και παραγωγικότητας του προσωπικού.

Πώς μπορεί να εξασφαλιστεί, όμως, η σωστή ηχητική μόνωση του χώρου; Για το σκοπό αυτό, επιστρατεύεται πληθώρα επιλογών. Από μόνιμες κατασκευές μέχρι αυτοστήρικτες εναλλακτικές, η κατάλληλη ηχομονωτική λύση για κάθε εργασιακό περιβάλλον είναι συνάρτηση αρκετών παραγόντων.

Έτσι, το μέγεθος του ηχητικού προβλήματος, η διαρρύθμιση του χώρου, το κόστος κατασκευής αλλά και η δυνατότητα μιας μόνιμης παρέμβασης ή αντίθετα, η επιθυμία χρήσης μη παρεμβατικών μέσων καθορίζουν την τελική επιλογή.

Σε γενικές γραμμές, οι πιο διαδεδομένες και αποτελεσματικές ηχομονωτικές λύσεις είναι οι εξής:

  • Επένδυση τοίχων με ειδικά ηχομονωτικά υλικά
  • Κάλυψη τοίχων με γυψοσανίδα
  • Χρήση διαχωριστικών δαπέδου-οροφής με δυνατότητα εύκολης εγκατάστασης-απεγκατάστασης
  • Συνδυασμός ηχομόνωσης και διακοσμητικής ανανέωσης με ηχοαπορροφητικά πάνελ τοίχου
  • Αγορά χαμηλών, αυτοστήρικτων διαχωριστικών, τα οποία εξυπηρετούν και την τμηματοποίηση του γραφείου
  • Αντικατάσταση των υπαρχόντων φωτιστικών με ηχοαπορροφητικά φωτιστικά
  • Αλλαγή των επίπλων και χρήση ηχοαπορροφητικών επίπλων

Ανάλογα, λοιπόν, με τις ανάγκες, την οικονομική σας δυνατότητα αλλά και την υφιστάμενη κατάσταση του εργασιακού σας χώρου, μπορείτε να επιλέξετε τη λύση που σας ταιριάζει. Από τη μόνιμη παρέμβαση της γυψοσανίδας μέχρι τα φορητά διαχωριστικά, και από τις λύσεις που συνδυάζουν την ηχομόνωση με την αισθητική ανανέωση, όπως είναι τα ηχοαπορροφητικά πάνελ τοίχου και τα ηχοαπορροφητικά έπιπλα, μέχρι τα ευπροσάρμοστα διαχωριστικά δαπέδου-οροφής, η επιλογή είναι στο χέρι σας.

Το μόνο βέβαιο είναι πως η κακή ακουστική του γραφείου δεν είναι κάτι που πρέπει να πάρετε, σε καμία περίπτωση, αψήφιστα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες
Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook