Τελικά είναι φτηνό το PCR test στα 47 ευρώ; Πόσο κοστίζει στην Κύπρο

τελικά-είναι-φτηνό-το-pcr-test-στα-47-ευρώ-πόσο-κ-1330912

Μάλλον ακριβά θα συνεχίζουν να πληρώνουν οι Έλληνες τα PCR τεστ για τον κορονοϊό. Η σύγκριση με την Κύπρο.

Τελικά είναι φτηνά ή ακριβά τα PCR και τα Rapid test που πληρώνουν κάθε μέρα εκατοντάδες χιλιάδες εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι στην Ελλάδα; Η τιμή μπορεί να άλλαξε και να έπεσε από τα 60 ευρώ που πλήρωναν όλοι, ωστόσο μια σύγκριση με την Κύπρο είναι αρκετή για να καταλάβουμε τη διαφορά…

Στην Ελλάδα μέχρι και χθες πληρώναμε το PCR 60 ευρώ και το rapid test 10 ευρώ.

Στην Κύπρο, εδώ και καιρό, το PCR κοστίζει 25 ευρώ και το rapid μόλις 5 ευρώ. Μάλιστα για οικογένειες και μαθητές οι τιμές των PCR πέφτουν στα 20 ευρώ…

Η διαφορά συνεχίζει να είναι χαοτική ακόμη και μετά τη μείωση της τιμής που ανακοίνωσε το υπουργείο Ανάπτυξης. Μάλιστα στην Κύπρο με 40 ευρώ οι πολίτες μπορούν να κάνουν PCR και τεστ αντισωμάτων μαζί.

Συγκεκριμένα, στα 47 ευρώ, με ισχύ από την Πέμπτη, μπαίνει τελικά το πλαφόν για την τιμή των PCR test για τον κορονοϊό.

Η τιμή για το τεστ ορίστηκε στα 35 ευρώ (από 40, που ήταν) και η τιμή για τη χρέωση των υπηρεσιών στα 12 ευρώ (από 20 ευρώ, που ήταν μέχρι σήμερα).

Σημειώνεται πως αυτή είναι η ανώτατη επιτρεπόμενη χρέωση.

Συγκεκριμένα:

Η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό, τα διαγνωστικά εργαστήρια και τις ιδιωτικές κλινικές ότι από την Πέμπτη 06/01/2022 τροποποιούνται τα ανώτατα όρια τιμής χρέωσης (πλαφόν) για το διαγνωστικό έλεγχο με τη μέθοδο PCR ως εξής:

1. Ανώτατο όριο τιμής χρέωσης παροχής υπηρεσίας (ανάλυση δείγματος κ.λπ.), περιλαμβανόμενων των απαιτούμενων αντιδραστηρίων και αναλώσιμων υλικών, το ποσό των τριάντα πέντε (35) ευρώ.

2. Ανώτατο όριο τιμής χρέωσης της δειγματοληψίας στα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια και στις ιδιωτικές κλινικές, το ποσό των δώδεκα (12) ευρώ.

Τα προαναφερθέντα ανώτατα όρια τιμής χρέωσης δεν εφαρμόζονται στην περίπτωση κατά την οποία η δειγματοληψία πραγματοποιείται εκτός ιδιωτικών διαγνωστικών εργαστηρίων και ιδιωτικών κλινικών οπότε η τιμή τους διαμορφώνεται ελεύθερα.

Τα ανωτέρω θα προβλέπονται σε Απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη που βρίσκεται σε διαδικασία έκδοσης.

Η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ

«Αφού για 2 χρόνια άφησαν ανεξέλεγκτο το πλιάτσικο με τα μοριακά τεστ και αφού τον άδειασε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, ο Άδωνις Γεωργιάδης έκανε την… υπέρβαση του και μειώνει τελικά από την ερχόμενη Πέμπτη την τιμή από τα 60 στα 47 ευρώ», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζει: «Δηλαδή μία οικογένεια αντί να πληρώνει 240 ευρώ την εβδομάδα για να δει αν έχει νοσήσει, θα πληρώνει 188».

Στη συνέχεια ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση πως δεν έχει επαφή με την πραγματικότητα και ζητά τη δωρεάν συνταγογράφηση των PCR και rapid test.

«Οι άνθρωποι δεν έχουν επαφή με την πραγματικότητα, την απαραίτητη ιχνηλάτηση των κρουσμάτων και την οικονομική αδυναμία των νοικοκυριών να ανταπεξέλθουν ακόμα και στα απαραίτητα εν μέσω εκρηκτικής ακρίβειας. Η κυβέρνηση να αφήσει την κοροϊδία και να συνταγογραφήσει δωρεάν τα μοριακά και τα rapid test, όπως γίνεται σε όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές χώρες», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.

Η αντίδραση του ΚΙΝΑΛ

Τη στιγμή που η πανδημία παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και η ανάγκη για συνεχή test από τους πολίτες γίνεται επιτακτική, η κυβέρνηση δείχνει να αποφασίζει με μοναδικό κριτήριο το συμφέρον των μεγάλων ιδιωτικών διαγνωστικών και θεραπευτικών κέντρων και όχι το δημόσιο συμφέρον.

Ήδη από χθες, καταθέσαμε συγκεκριμένη πρόταση για την αύξηση των σημείων δωρεάν ελέγχου και διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας, ώστε να πραγματοποιούν δωρεάν test οι πολίτες, χωρίς ταλαιπωρία και συνωστισμό. Καμία αντίδραση από την κυβέρνηση», λέει το ΚΙΝΑΛ σε ανακοίνωσή του.

Ήδη από χθες, καταθέσαμε πρόταση για αύξηση των δωρεάν self-tests, ώστε να είναι ευκολότερη η διάγνωση και τήρηση των κατάλληλων μέτρων προστασίας της κοινότητας. Καμία αντίδραση από την κυβέρνηση.

Ήδη από χθες, καταθέσαμε πρόταση για εισαγωγή ανώτατης επιτρεπτής τιμής 7 ευρώ για τη διενέργεια rapid test και 40 ευρώ στα PCR.

Πρόταση που αφενός ελαφρύνει το κόστος για τους πολίτες που πραγματοποιούν τον έλεγχο με δικά τους έξοδα, αφ’ετέρου θα καθιστά βιώσιμη τη διενέργεια των test από τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, τα οποία θα κληθούν να ελαχιστοποιήσουν το περιθώριο κέρδους τους.

Δυστυχώς, η σημερινή απόφαση της της κυβέρνησης δεν προστατεύει τους πολίτες από την υπέρμετρη επιβάρυνση, σε μια ευαίσθητη συγκυρία για τη δημόσια υγεία.

Καλούμε την κυβέρνηση να λειτουργήσει επιτέλους με σοβαρότητα και υπευθυνότητα και να επανέλθει με νέα απόφαση που θα λαμβάνει υπόψη το συμφέρον των πολιτών και μόνο».

Η αντίδραση του ΜέΡΑ25

«Ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης μείωσε το κόστος των PCR στα 47 ευρώ, χωρίς καν να δίνει τη δυνατότητα αυτά να συνταγογραφούνται! Αυτήν την τόσο «μεγάλη επιτυχία» επιβεβαιώνει και ο ΠΙΣ προειδοποιώντας ότι φθηνότερα τεστ θα ήταν αναξιόπιστα. Προφανώς στην υπόλοιπη ΕΕ τα τεστ είναι αναξιόπιστα!».

ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες
Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook