Τέλη κυκλοφορίας 2023: Σενάριο για μεγάλη παράταση – Λήγει η προθεσμία

τέλη-κυκλοφορίας-2023-σενάριο-για-μεγάλη-1587595

Σχεδόν δύο εβδομάδες προθεσμία έχουν οι κάτοχοι οχημάτων για να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας 2023, που λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2022. Εν μέσω σφοδρής ακρίβειας, όλα συγκλίνουν στο ότι και φέτος, όπως και κάθε άλλη χρονιά, θα ανακοινωθεί παράταση. Το επόμενο ερώτημα όμως είναι για πόσο καιρό θα δοθεί.

Πέρσι, λόγω των έκτακτων συνθηκών που είχε δημιουργήσει η πανδημία είχε δοθεί παράταση δύο ολόκληρων μηνών, μέχρι τον Φεβρουάριο. Ωστόσο, τις προηγούμενες χρονιές δίνονταν κάποιες λίγες εβδομάδες. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως είναι εξαιρετικά πιθανό να δούμε και αυτή τη χρονιά, μια μεγάλη παράταση πάνω από μήνα, όπως έγινε και πέρσι, καθώς οι ενεργειακές τιμές «στραγγαλίζουν» τα νοικοκυριά και δυσκολεύουν την τακτοποίηση φορολογικών και άλλων υποχρεώσεων εντός της προθεσμίας.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι ιδιοκτήτες ΙΧ και άλλων οχημάτων, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η παράταση θα ανακοινωθεί στο «παρά πέντε» της λήξης της προθεσμίας, ακόμα και μετά το τριήμερο των Χριστουγέννων. Το οικονομικό επιτελείο συνήθως εξαντλεί την προθεσμία κατά το δυνατόν περισσότερο, προκειμένου να πληρωθούν τα τέλη πριν τελειώσει η εκάστοτε χρονιά.

Εάν χάσετε την προθεσμία, θα κληθείτε να πληρώσετε διπλάσιο ποσό. Ειδικότερα, εκτός από τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας, επιβάλλεται και πρόστιμο:

  • Ισόποσο των τελών, αν το όχημα είναι δίκυκλο/τρίκυκλο Ι.Χ. ή επιβατικό Ι.Χ.
  • Το ήμισυ των τελών, αν το όχημα είναι επιβατικό Δ.Χ. ή φορτηγό ή λεωφορείο.
  • 30 ευρώ, αν τα τέλη κυκλοφορίας είναι λιγότερα από 30 ευρώ.

Εκτύπωση τελών κυκλοφορίας 2023 με ΑΦΜ ή Taxisnet

  • Μπαίνετε στην εφαρμογή MyCar της ΑΑΔΕ.
  • Πατάτε την επιλογή «ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ».
  • Εισάγετε τους κωδικούς του Taxisnet και μετά πατάτε ΣΥΝΔΕΣΗ.
  • Μετά πατάτε το «Τέλη Κυκλοφορίας Οχημάτων».
  • Επιλέγετε το «Ειδοποιητήρια Τελών Κυκλοφορίας Οχημάτων».
  • Επιβεβαιώνετε ότι ο ΑΦΜ και το έτος (2023) που εμφανίζονται είναι τα σωστά και στη συνέχεια εισάγετε τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος.
  • Πατάτε πάνω στο «Ειδοποιητήριο Τελών Κυκλοφορίας» προκειμένου να σώσετε το αρχείο στο κινητό ή σε κάποιον υπολογιστή, όπου στη συνέχεια μπορείτε να το εκτυπώσετε.
  • Εκτύπωση τελών κυκλοφορίας χωρίς του κωδικούς Taxis της ΑΑΔΕ.

Εκτός από την πρόσβαση στην πλατφόρμα mycar, μπορείτε να εκτυπώσετε τα τέλη κυκλοφορίας μέσω της πλατφόρμας της ΑΑΔΕ. Σε αυτή δεν χρειάζεται να κάνετε χρήση των κωδικών TAXISnet. Απλώς θα καταχωρήσετε το ΑΦΜ, τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος και το έτος των τελών κυκλοφορίας, δηλαδή το 2023.

Αυτή τη διαδικασία μπορείτε να την κάνετε πατώντας ΕΔΩ και στη συνέχεια να εκτυπώσετε τα τέλη.

Ποιοι «γλιτώνουν» τα τέλη κυκλοφορίας 2023

  • Όσα αυτοκίνητα είχαν ταξινομηθεί στην Ελλάδα έως 31 Οκτωβρίου 2010 θα καταβάλουν τέλη κυκλοφορίας με βάση τον κυβισμό τους.
  • Για τα οχήματα που κυκλοφόρησαν μετά την 1η Νοεμβρίου 2010 η πληρωμή γίνεται με βάση τις εκπομπές CO2 που αναγράφονται στην άδεια κυκλοφορίας, ενώ όσα καταγράφουν τις χαμηλότερες τιμές απαλλάσσονται πλήρως -κάτω από 90 ή 122 g/km, αναλόγως χρονολογίας.

ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook