Τελευταία ημέρα για πληρωμή φόρων και άλλων υποχρεώσεων – Τι πρέπει να γνωρίζετε

τελευταία-ημέρα-για-πληρωμή-φόρων-και-1125301

Άλλες χρονιές τέτοια ημέρα, κυρίαρχο θέμα ήταν πληρωμή των τελών κυκλοφορίας και το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση και θέμα συζήτησης, ήταν για πόσο χρονικό διάστημα θα ήταν αυτή η παράταση.

Φέτος ουδείς συζητά κάτι τέτοιο, αφού εδώ και πολύ καιρό έχει δοθεί παράταση στην προθεσμία πληρωμής των τελών, όπως επίσης και στην προθεσμία για την απόσυρση πινακίδων. Μάλιστα από εφέτος η σχετική διαδικασία θα γίνεται ηλεκτρονικά, και όποιος συλληφθεί να παρανομεί θα πληρώνει την παραβατικότητά του αυτή …. χρυσάφι.

Όμως σήμερα, υπάρχουν μία σειρά από προθεσμίες που εκπνέουν και οι φορολογούμενοι θα πρέπει να ανοίξουν τα κιτάπια τους, προκειμένου να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους και έτσι να μην βρεθούν μπροστά σε δυσάρεστες εκπλήξεις πληρώνοντας πρόστιμα και προσαυξήσεις.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Μέχρι σήμερα Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου θα πρέπει να πληρωθούν οι εξής φόροι από φυσικά και νομικά πρόσωπα:

  • Η 6η και τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος.
  • Η 4η δόση του ΕΝΦΙΑ.
  • Ο ΦΠΑ του Νοεμβρίου για τις επιχειρήσεις, καθώς και
  • Η δόση ή οι δόσεις ρυθμίσεων για επιχειρήσεις, επαγγελματίες και εργαζομένους που δεν ανήκουν στη λίστα που ανέστειλαν υποχρεωτικά τη λειτουργία τους.

Παράλληλα σήμερα υπάρχουν και μία ακόμη σειρά υποχρεώσεων.

Πιο συγκεκριμένα:

  • Να υποβληθεί η αίτηση για την επανένταξη στην ρύθμιση των 100 ή 120 δόσεων, εκείνων που έχασαν την ρύθμιση εξαιτίας της πανδημίας. Η ένταξη σε αυτή θα γίνει αφού πρώτα εξοφληθεί η δόση του Δεκεμβρίου.
  • Παράλληλα οι ιδιοκτήτες ακινήτων μπορούν να διορθώσουν λάθη ή παραλείψεις στις δηλώσεις COVID για τα οποία έλαβαν ειδοποίηση από την ΑΑΔΕ, αλλιώς χάνουν την αποζημίωση 60% για τα μειωμένα κατά 40% ενοίκια που έχουν εισπράξει στο διάστημα Μαρτίου – Αυγούστου.
  • Να συμπληρωθούν και οι δηλώσεις COVID από τους ιδιοκτήτες για τα «κουρεμένα» ενοίκια Νοεμβρίου.
  • Οι κληρονόμοι να υποβάλουν χειρόγραφα φορολογικές δηλώσεις για όσους απεβίωσαν το 2019.
  • Μισθωτοί και συνταξιούχοι να υποβάλουν φορολογικές δηλώσεις για αναδρομικά μισθών ή συντάξεων ή και ανείσπρακτες δεδουλευμένες αποδοχές που αφορούν το 2017.
  • Να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις όσοι έλαβαν ειδοποίηση και πράξη επιβολής εκτιμώμενου φόρου ότι εντοπίστηκαν να μην έχουν δηλώσει εισοδήματα από το 2014.

Η παράταση για πληρωμή των τελών

Εδώ και αρκετό καιρό, εξαιτίας της κρίσης έχει δοθεί παράταση στην πληρωμή των τελών κυκλοφορίας, έως τις 26 Φεβρουαρίου του 2021, δηλαδή την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα. Την ίδια ημέρα λήγει και η προθεσμία για να θέσουν οι φορολογούμενοι τα οχήματα τους σε ακινησία και να καταθέσουν τις πινακίδες τους.

Το φετινό ειδοποιητήριο για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας περιλαμβάνει και έναν QR Code. Σκανάροντας τον κωδικό αυτό, οι φορολογούμενοι μπορούν να πληρώνουν εύκολα τα τέλη, μέσω mobile banking, χωρίς να γράφουν τον κωδικό πληρωμής και το ποσό. Επίσης, οι κάτοχοι μπορούν να πληρώσουν τα τέλη είτε με web banking ή με την καταβολή του ποσού σε υποκαταστήματα τραπεζών και ΕΛΤΑ.

Οι κάτοχοι οχημάτων που θέλουν να αποφύγουν την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας θα έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν ηλεκτρονικά σε ειδική πλατφόρμα αίτηση ακινησίας του Ι.Χ. τους. Η προθεσμία που θα δοθεί στους φορολογούμενους να θέσουν σε ακινησία τα οχήματά τους θα είναι η ίδια με την προθεσμία πληρωμής των νέων τελών κυκλοφορίας που θα οριστεί από το υπουργείο Οικονομικών.

Η ηλεκτρονική «κατάθεση» πινακίδων κυκλοφορίας Ι.Χ. θα γίνεται με λίγα κλικ στον υπολογιστή, το laptop ή το smartphone. O φορολογούμενος θα δηλώνει τα στοιχεία της διεύθυνσής του (οδός, αριθμός, πόλη) αλλά και το σημείο ακινητοποίησης του οχήματος, ενώ θα κρατάει στο σπίτι του τόσο την άδεια κυκλοφορίας του οχήματος, όσο και τις πινακίδες.

Από τη στιγμή που ο ιδιοκτήτης έχει προχωρήσει σε δήλωση ακινησία του οχήματος, απαγορεύεται να το μετακινήσει και σε διαφορετική περίπτωση θα κληθεί να πληρώσει πρόστιμο 10.000 ευρώ. Σε περίπτωση υποτροπής, το πρόστιμο τριπλασιάζεται, φθάνοντας τις 30.000 ευρώ, ενώ θα αφαιρείται το δίπλωμα οδήγησης για τρία χρόνια. Επίσης όχημα το οποίο θα εντοπίζεται σταθμευμένο σε διαφορετικό σημείο από αυτό το οποίο έχει δηλωθεί στην ηλεκτρονική ακινησία θα θεωρείται ότι κυκλοφόρησε.

Πηγή: newsit.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook