Τελεσίγραφο Ερντογάν στους Κούρδους: «Παραδώστε τα όπλα και φύγετε»

τελεσίγραφο-ερντογάν-στους-κούρδους-938241

Τελεσίγραφο έστειλε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στους Κούρδους, τονίζοντας ότι η επίθεση στη βορειοανατολική Συρία θα τελειώσει μόνο εάν παραδώσουν τα όπλα τους και αποσυρθούν από τη «ζώνη ασφαλείας».

«Μέχρι τότε, καμία δύναμη δεν θα σταματήσει την επίθεση», τόνισε ο Ερντογάν σε δηλώσεις του την Τετάρτη, όπως μεταδίδει το Reuters.

Σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο, η πιο γρήγορη λύση είναι η παράδοση των όπλων από τους Κούρδους και η απόσυρση από την περιοχή μέχρι το βράδυ της Τετάρτης.

«Η επιχείρηση θα τελειώσει όταν η ζώνη ασφαλείας εγκαθιδρυθεί», υπογράμμισε, για να συμπληρώσει πως η Τουρκία δεν είναι ανοιχτή σε μια διαπραγμάτευση.

«Δεν μπορώ να παρακολουθήσω πλέον τον Τραμπ»

Ο τούρκος πρόεδρος είπε σήμερα ότι δεν καταφέρνει πια «να παρακολουθήσει» τις ευμετάβολες δηλώσεις στο Twitter του ομολόγου του Ντόναλντ Τραμπ όσον αφορά την αμερικανική θέση στη Συρία, αναφέρει σήμερα ο τουρκικός Τύπος.

«Όταν βλέπουμε τις δηλώσεις που αναρτά ο κ. Τραμπ στο Twitter, φθάνουμε σε ένα σημείο όπου δεν μπορούμε πλέον να παρακολουθήσουμε αυτά τα tweet», είπε ο Ερντογάν στους δημοσιογράφους πάνω στο αεροπλάνο που τον μετέφερε στο Αζερμπαϊτζάν.

Μαίνονται οι μάχες σε θέσεις-«κλειδιά» στη Συρία – Σε ποια σημεία έχουν φτάσει οι Τούρκοι

Για να αντιμετωπίσουν την προώθηση των τουρκικών στρατευμάτων, οι κουρδικές δυνάμεις, οι οποίες εγκαταλείφθηκαν από τις ΗΠΑ, κάλεσαν τον στρατό του πρώην εχθρού τους, του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, να αναπτυχθεί σε ορισμένους τομείς του συριακού βορρά, κυρίως στις πόλεις Μάνμπιτζ και Άιν Ίσα, οι οποίες βρίσκονται σε απόσταση περίπου 30 χλμ από την μεθόριο με την Τουρκία.

Από την έναρξη της τουρκικής επίθεσης πριν από μια εβδομάδα, ο τουρκικός στρατός και οι Σύροι αντάρτες που πολεμούν στο πλευρό του στην επέμβαση αυτή -οι οποίοι αγωνίζονταν στο παρελθόν για την πτώση της κυβέρνησης Άσαντ- έχουν ήδη καταλάβει μια λωρίδα εδάφους στην μεθόριο σε μήκος περίπου 120 χλμ.

Σφοδρές συγκρούσεις μαίνονται σήμερα στο βορειοανατολικό τμήμα της Άιν Ίσα ανάμεσα στον συριακό κυβερνητικό στρατό και τις δυνάμεις των Κούρδων στη μία πλευρά και τους Σύρους αντάρτες που πολεμούν με την Τουρκία στην άλλη, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οι μάχες αυτές γίνονται κοντά στον στρατηγικής σημασίας αυτοκινητόδρομο M4, σε τομείς που χωρίζουν τα εδάφη, που εξακολουθούν να έχουν υπό τον έλεγχό τους οι κουρδικές δυνάμεις, από τις ζώνες που κατέλαβαν πρόσφατα οι Σύροι αντάρτες που πολεμούν στο πλευρό των Τούρκων στρατιωτών, διευκρίνισε το Παρατηρητήριο.

«Οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις και οι υπό κουρδική ηγεσία Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), πολεμούν μαζί», σημείωσε σε δηλώσεις που έκανε στο AFP ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ράμι Αμπντελραχμάν.

Οι μάχες μεταξύ των κουρδικών δυνάμεων και των Σύρων ανταρτών που είναι σύμμαχοι της Τουρκίας επικεντρώνονται κυρίως στη μεθόριο, στα περίχωρα της πόλης Ρας αλ Άιν, πρόσθεσε το Παρατηρητήριο.

Οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν 24 άτομα για διάδοση «μαύρης προπαγάνδας» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με τη στρατιωτική επιχείρηση της Άγκυρας στη Συρία, μετέδωσε σήμερα το κρατικό τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Αφότου άρχισε η τουρκική επίθεση, οι αρχές διεξάγουν εκτεταμένη επιχείρηση καταστολής όσων την επικρίνουν, αρχίζοντας έρευνες σε βάρος εκατοντάδων ανθρώπων, περιλαμβανομένων κούρδων βουλευτών.

Σήμερα το Ανατολή μετέδωσε πως 24 από τους 186 ανθρώπους, που είχαν τεθεί υπό κράτηση επειδή επέκριναν την επιχείρηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συνελήφθησαν επισήμως. Οι ύποπτοι κατηγορούνται ότι «προκάλεσαν μίσος και εχθρότητα στο κοινό» και «διεξήγαγαν προπαγάνδα υπέρ μιας τρομοκρατικής οργάνωσης».

Ενώ τα περισσότερα κόμματα της τουρκικής αντιπολίτευσης υποστηρίζουν την επιχείρηση, το φιλοκουρδικό Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) έχει ζητήσει τον τερματισμό αυτής της «απόπειρας εισβολής», όπως την αποκαλεί. Εισαγγελείς άρχισαν έρευνα σε βάρος των συμπροέδρων του HDP για σχόλιά τους.

Οι αρχές είχαν αρχίσει παρόμοιες έρευνες μετά τις δύο προηγούμενες διασυνοριακές επιχειρήσεις της Τουρκίας. Περισσότεροι από 300 άνθρωποι είχαν τεθεί υπό κράτηση για αναρτήσεις τους σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στις οποίες επέκριναν την επίθεση του Ιανουαρίου 2018 στη βόρεια Συρία.

Πηγή: altsantiri.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook