Τελειωτικό χτύπημα στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας

τελειωτικό-χτύπημα-στο-δημόσιο-σύστη-1201106

Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν μας εκπλήσσει για άλλη μια φορά. Απόλυτα συνεπής με τις νεοφιλελεύθερες εμμονές της για «λιγότερο Κράτος και περισσότερη αγορά» στην Υγεία, περίμενε να «περάσει η μπόρα» της πανδημίας για να δρομολογήσει το τελειωτικό χτύπημα στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας.

Το Υπουργείο Υγείας επικαλούμενο υπαρκτά προβλήματα ανεπαρκούς στελέχωσης των δημόσιων δομών υγείας και απροθυμίας των γιατρών να καλύψουν ακόμα και μόνιμες θέσεις στα νοσοκομεία της επαρχίας, προχωρά στην ουσιαστική κατάργηση του θεσμού της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης (ΠΑΑ) των γιατρών ΕΣΥ. Δεν πρόκειται για μια απλή αλλαγή στις εργασιακές σχέσεις των γιατρών, που δήθεν δίνει ευελιξία στο σύστημα και στους ασθενείς ευχέρεια επιλογής.

Αλλάζει όλη η φιλοσοφία του συστήματος υγείας. Από την καθολική, ισότιμη και δωρεάν φροντίδα των ασθενών που διασφαλίζεται με γιατρούς αποκλειστικά απασχολούμενους στις δημόσιες δομές υγείας και αφοσιωμένους στην περίθαλψη χωρίς οικονομική συναλλαγή, πάμε σε γιατρούς αλλά και σε ασθενείς διαφορετικών ταχυτήτων εντός του ΕΣΥ.

Αυτοί που θα θιγούν από τις αλλαγές αυτές θα είναι κυρίως οι ασθενείς, που δεν θα έχουν εύκολη πρόσβαση στην πρωινή λειτουργία των νοσοκομείων και θα επιβαρύνονται οικονομικά για να εξυπηρετηθούν στο ιδιωτικό ιατρείο των νοσοκομειακών γιατρών ή στις ιδιωτικές κλινικές. Είναι προφανές ότι οι δωρεάν υπηρεσίες του συστήματος υγείας θα συρρικνώνονται και οι επί πληρωμή θα επικρατήσουν.

Ταυτόχρονα, είναι ανθρωπίνως αδύνατο ένας γιατρός να ανταποκριθεί αξιοπρεπώς στην καθημερινή τακτική λειτουργία του νοσοκομείου, στα απογευματινά ιατρεία ή χειρουργεία 2 φορές τη βδομάδα, στην υποχρέωση της εφημερίας (περίπου άλλες 2 φορές τη βδομάδα) και, ταυτόχρονα να δουλεύει στον ιδιωτικό τομέα. Αυτός που θα «μείνει πίσω», είναι ο ασθενής που δεν έχει λεφτά. Έτσι απαξιώνεται η δημόσια περίθαλψη αλλά και το ίδιο το ιατρικό έργο.

Παράλληλα , η ταυτόχρονη απασχόληση γιατρών του ΕΣΥ στον ιδιωτικό τομέα θα στέλνει καθημερινά «πελατεία» των δημόσιων δομών στους επιχειρηματίες υγείας. Πρόκειται για βίαιη ανατροπή του κοινωνικού κεκτημένου των τελευταίων 40 χρόνων στον τομέα της Υγείας. Γυρνάμε πίσω, με πολιτική επιλογή της νέο-Δεξιάς του κ.Μητσοτάκη , στην εποχή που το «προνόμιο» στην περίθαλψη είχαν μόνο όσοι διέθεταν χρήματα ή «μέσον».

Η ακραία ανισότητα στη φροντίδα υγείας και η «υγειονομική φτώχεια» θα επανέλθουν δριμύτερες. Στην εποχή μάλιστα που το πρόταγμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είναι η καθολικότητα, η ισότητα και η αποτελεσματικότητα στη φροντίδα μέσα από την ενδυνάμωση των δημόσιων συστημάτων υγείας .

Ταυτόχρονα, το ν/σ ισχυροποιεί και αναβαθμίζει την κομματοκρατία και το πελατειακό σύστημα στο ΕΣΥ. Με τις αλλαγές που θέσπισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η διαδικασία επιλογής μονίμων γιατρών έγινε πιο διαφανής και αξιοκρατική.

Η κυβέρνηση της ΝΔ ανατρέπει τώρα τα πάντα . Κάνει το σύστημα κρίσεων πιο γραφειοκρατικό και χρονοβόρο και, κυρίως, πιο ευνοιοκρατικό . Υποβαθμίζει τελείως τη βαρύνουσα σημασία των αντικειμενικών κριτηρίων (προϋπηρεσία, κλινικό έργο, μετεκπαίδευση κλπ) και αναγορεύει σε καθοριστικό το ρόλο της προφορικής συνέντευξης του υποψηφίου . Το ίδιο θα γίνει και στις διευθυντικές θέσεις. Είναι προφανές ότι τα «δικά μας παιδιά» είναι η προτεραιότητα. Το «Επιτελικό Κράτος» των «αρίστων» στα καλύτερα του!

Η μετωπική αντιπαράθεση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με το ν/σ της κυβέρνησης δεν γίνεται με όρους υπεράσπισης της σημερινής προβληματικής λειτουργίας και των παθογενειών του δημόσιου συστήματος υγείας, αλλά από τη σκοπιά της γενναίας επένδυσης στο ΕΣΥ και της ριζικής αναδιοργάνωσης του με επίκεντρο τις ανάγκες και την αξιοπρέπεια υγειονομικών και ασθενών.

Για μας πρώτιστη προτεραιότητα, η οποία αποτελεί ζήτημα «ζωής και θανάτου» για το ΕΣΥ, είναι η αντιστροφή της τάσης παραίτησης και φυγής του ιατρικού και υγειονομικού προσωπικού. Χωρίς γενναία μισθολογική αναβάθμιση των γιατρών, χωρίς επιπλέον κίνητρα για την τους στις άγονες περιοχές-δομές-ειδικότητες, χωρίς βελτίωση των συνθηκών εργασίας, εκπαίδευσης και επιστημονικής εξέλιξης των νέων γιατρών, το brain drain θα συνεχίζεται και το ΕΣΥ θα αποδιοργανώνεται.

Η δεύτερη προτεραιότητα είναι η αντιμετώπιση της κρίσης στελέχωσης , με θεσμοθέτηση μηχανισμού αυτόματης προκήρυξης και κάλυψης των κενών λόγω συνταξιοδότησης, με διασφάλιση της μόνιμης παραμονής στο ΕΣΥ των συμβασιούχων , με επιστροφή όσων είναι σε αναστολή και με σχεδιασμό προσλήψεων σε τομείς που υστερεί το ΕΣΥ ( Κοινοτική και κατ’ οίκον φροντίδα -Επείγουσα Ιατρική-Αποκατάσταση-Ψυχική Υγεία- Οδοντιατρική περίθαλψη- Ανακουφιστική φροντίδα κλπ).

Και η τρίτη προτεραιότητα , είναι η ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης στην ΠΦΥ και η πλήρης ανάπτυξη του θεσμού του οικογενειακού γιατρού μέσω της ενίσχυσης των δημόσιων δομών ( ΚΥ-ΤΟΜΥ-ΠΠΙ) . Όλα τα παραπάνω για να υλοποιηθούν , εκτός από ισχυρή πολιτική βούληση και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό , προϋποθέτουν στρατηγική σύγκλισης με το μέσο ευρωπαϊκό όρο ( 7% του ΑΕΠ) στη δημόσια δαπάνη υγείας .

Πάνω απ’όλα όμως, μέλημα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι να συγκροτηθεί ένα ευρύτατο κοινωνικό και πολιτικό μέτωπο υπεράσπισης του ΕΣΥ και, ταυτόχρονα, ποιοτικής αναβάθμισης της δημόσιας περίθαλψης. Το 1990-1993 ο Κων/νος Μητσοτάκης θέσπισε την part time απασχόληση των γιατρών στο ΕΣΥ, χωρίς επιτυχία.

Μετά από 30 χρόνια, με την ίδια νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να επαναφέρει αυτή τη χρεωκοπημένη εργασιακή σχέση , να ανατρέψει την ΠΑΑ των γιατρών και να ευνοήσει προκλητικά τις μεγάλες επιχειρήσεις υγείας . Θα κάνουμε ότι μπορούμε για να μην τα καταφέρει ούτε αυτή τη φορά. Σε κάθε περίπτωση, πολιτική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι ότι η νέα προοδευτική κυβέρνηση θα καταργήσει αυτές τις ρυθμίσεις, θα επαναφέρει το καθεστώς της ΠΑΑ των γιατρών και θα αποκαταστήσει το δημόσιο χαρακτήρα του ΕΣΥ.

Γράφει ο Ανδρέας ξανθός, βουλευτής Ρεθύμνου και τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook