Τεκμήρια: Ποιοι απαλλάσσονται φέτος – H απαραίτητη προϋπόθεση

Ειδήσεις για τις φετινές φορολογικές δηλώσεις, τον χρόνο υποβολής τους, τον αριθμό των δόσεων, για το τι θα ισχύσει αναφορικά με το αφορολόγητο, τις αποδείξεις αλλά και για το θέμα των τεκμηρίων έδωσε σήμερα (18/4) μιλώντας στο ΟΡΕΝ TV ο υπουργός Οικονομικών.

Ειδικότερα, όπως είπε, ο Χρήστος Σταϊκούρας τέσσερις κατηγορίες φορολογουμένων που επλήγησαν από την πανδημία θα φορολογηθούν με βάση το εισόδημα που απέκτησαν το 2020 και όχι τα τεκμήρια διαβίωσης. Πρόκειται για:

 • Ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν πληγεί
 • Εργαζόμενους που είναι σε αναστολή
 • Εργαζόμενους είναι στο πρόγραμμα «ΣΥΝ- ΕΡΓΑΣΙΑ»
 • Ιδιοκτήτες ακινήτων των οποίων έχουν «κουρευτεί» τα ενοίκια που εισπράττουν.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να ισχύσει η απαλλαγή, θα είναι ότι δεν έχουν φορολογηθεί βάσει τεκμηρίων ένα από τα δύο τελευταία χρόνια, δηλαδή είτε το 2019 είτε το 2020.

Δεν είναι ακόμη γνωστό πώς θα φορολογηθούν τα αναδρομικά των συνταξιούχων, όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας.

Αναφορικά με την επιστρεπτέα προκαταβολή σημείωσε ότι «μέχρι σήμερα έχουμε 560.000 αιτήσεις για επιστρεπτέα» αλλά δεν υπάρχει ακόμη κάποια ανακοίνωση σχετικά με έναν ενδεχόμενο 8ο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Παράλληλα, ο ΥΠΟΙΚ δήλωσε ότι η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων θα ξεκινήσει λίγο μετά το Πάσχα, ενώ το ζήτημα της μη επιβολής του προστίμου 22% για το ύψος των αποδείξεων που δεν έχει συγκεντρωθεί μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών αναμένεται να συζητηθεί με τους εκπροσώπους των θεσμών την ερχόμενη Τρίτη και Τετάρτη στο πλαίσιο της 10ης αξιολόγησης.

Η σχετική πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων θα ανοίξει μετά το Πάσχα και θα παραμείνει ανοικτή ακόμα και τον Αύγουστο. Όσον αφορά την καταβολή του φόρου εισοδήματος, θα μπορεί και φέτος να γίνει σε 8 μηνιαίες δόσεις με την πρώτη να πρέπει να πληρωθεί έως το τέλος Ιουλίου.

Όσοι φορολογούμενοι υποβάλλουν τη φορολογική τους δήλωση τον Αύγουστο, στα τέλη του ίδιου μήνα θα πρέπει να καταβάλλουν τις δύο πρώτες δόσεις του φόρου εισοδήματος.

Όσοι από τους φορολογούμενους επιθυμούν να πληρώσουν το φόρο εφάπαξ, τότε θα πρέπει να καταβάλουν το φόρο στα τέλη Ιουλίου κερδίζοντας έκπτωση 3%.

Από τις αποφάσεις που θα ληφθούν, και θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες, γύρω από το ζήτημα των ηλεκτρονικών αποδείξεων, το υπουργείο Οικονομικών μελετά ειδικά για τα εισοδήματα του 2020 να μην ισχύσει το πρόστιμο 22% για το ύψος των αποδείξεων που δεν έχουν συγκεντρώσει οι φορολογούμενοι, που επλήγησαν από την πανδημία, μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Αν και τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί δείχνουν σημαντική αύξηση των συναλλαγών με ηλεκτρονικό χρήμα, τα δύο lockdown το προηγούμενο έτος λόγω της πανδημίας είχαν ως αποτέλεσμα πολλοί φορολογούμενοι να μην καταφέρουν να καλύψουν το 30% του εισοδήματος τους μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών. Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, το 80% των φορολογούμενων έχει καταφέρει να συγκεντρώσει το 30% του εισοδήματος του μέσω ηλεκτρονικών πληρωμών.

«Θα χρειαστούμε 14 δισ. για να στηρίξουμε την οικονομία»

Αναφορικά με τις καταθέσεις των πολιτών ο υπουργός ανέφερε ότι αυτές συνεχίζουν να αυξάνονται. «Πήγαν στα 20 δισ. πάνω σε ένα χρόνο» είπε, ενώ σχολιάζοντας την εκταμίευση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης, σημείωσε ότι εκτιμάται πως φέτος θα κυμαίνεται στα 4 δισ. «Το αρνητικό είναι ότι η κρίση κράτησε πολύ και έτσι θα χρειαστούμε 14 δισ. για να στηρίξουμε την οικονομία. Το έλλειμμα θα είναι μεγαλύτερο. Το ταμείο της χώρας χρειάζεται στήριξη» ανέφερε ενώ παράλληλα υπογράμμισε ότι θα συνεχιστεί ο δανεισμός.

Εντός της εβδομάδας οι πληρωμές των αποζημιώσεων στους ιδιοκτήτες

Εντός της εβδομάδας η ΑΑΔΕ επιχειρεί να κλείσει ότι εκκρεμότητες έχει με τους ιδιοκτήτες ακινήτων που συνεχίζουν να εισπράττουν μειωμένα ενοίκια. Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, αυτή την εβδομάδα η ΑΑΔΕ θα καταβάλει τις αποζημιώσεις

 • στους ιδιοκτήτες που δεν εισέπραξαν ενοίκια ή ήταν μειωμένα τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο.
 • για τα μειωμένα ενοίκια τους μήνες Νοέμβριο 2020 – Ιανουάριο 2021

Ειδικά για το μήνα Μάρτιο και για μισθώσεις που έχουν συναφθεί έως τις 31 Ιανουαρίου 2021, οι ιδιοκτήτες θα λάβουν προκαταβολή αποζημιώσεων με βάση τη δήλωση COVID Φεβρουαρίου υπό τις εξής προϋποθέσεις:

 • Οι μισθώσεις να φαίνεται ότι είναι ενεργές στο σύστημα δήλωσης πληροφοριακών συστημάτων στοιχείων μίσθωσης της ΑΑΔΕ.
 • Ο εκμισθωτής-νομικό πρόσωπο να μην έχει δηλώσει διακοπή εργασιών στην ΑΑΔΕ.
 • Η σύμβαση του ενοικιαστή- εργαζόμενου να είναι σε αναστολή το Μάρτιο.
 • Η επιχείρηση – ενοικιαστής να μην έχει δηλώσει διακοπή εργασιών στην ΑΑΔΕ.
 • Να έχει υποβληθεί δήλωση COVID για τις μισθώσεις αυτές το Φεβρουάριο.

Πηγή: sofokleousin.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ