Τείχος Βρυξελλών κατά ChatGPT: «Θωρακίζονται» απέναντι στην τεχνητή νοημοσύνη – Ο νέος νόμος και το παρασκήνιο

τείχος-βρυξελλών-κατά-chatgpt-θωρακίζοντα-1681576

Οι ραγδαίες εξελίξεις γύρω από την πρόοδο που καταγράφεται στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, ιδιαίτερα μετά την κυκλοφορία του ChatGPT από την OpenAI, έχει προκαλέσει δέος αλλά και ανησυχίες, με αποτέλεσμα τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να σπεύδουν να ενημερώσουν τους κανόνες ενός νομοσχεδίου, το οποίο μέχρι τώρα περιελάμβανε απλώς μια αναφορά της λέξης «chatbot».

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το Reuters, οι ευρωβουλευτές αγωνίζονταν να ενημερώσουν αυτούς τους κανόνες με σκοπό να καλύψουν την «έκρηξη» του ενδιαφέροντος για τη γενετική τεχνητή νοημοσύνη, ενώ την Πέμπτη 27/4 παρουσίασαν ένα νέο νομοσχέδιο που προσδιόριζε την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων ως βασικό στοιχείο της προσπάθειας αυτής.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως σε μόλις 11 ημέρες – όπως αναφέρουν οι πηγές που επικαλείται το διεθνές μέσο – αυτή η ομάδα των πολιτικών του ΕΚ δημιούργησε μια νομοθεσία – ορόσημο, αναδιαμορφώνοντας το ρυθμιστικό τοπίο για την OpenAI και τους ανταγωνιστές της.

Η απόφαση ωστόσο δεν είναι οριστική και οι νομικοί ισχυρίζονται ότι πιθανότατα θα χρειαστούν χρόνια για να τεθεί σε ισχύ το εν λόγω νοσμοσχέδιο.

Η ταχύτητα της έγκρισης της συμφωνίας ωστόσο, θεωρήθηκε σπάνιο παράδειγμα συναίνεσης στις Βρυξέλλες, οι οποίες συχνά επικρίνονται για τον αργό ρυθμό λήψης αποφάσεων.

Από τότε που κυκλοφόρησε, τον Νοέμβριο του 2022, το ChatGPT αποτελεί την ταχύτερα αναπτυσσόμενη εφαρμογή στην ιστορία, ενώ πυροδότησε μια αναταραχή δραστηριότητας από ανταγωνιστές της Big Tech και επενδύσεις σε νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνητής νοημοσύνης, όπως οι Anthropic και Midjourney.

Η μεγάλη δημοτικότητα τέτοιων εφαρμογών οδήγησε τον επικεφαλής του κλάδου της ΕΕ, Thierry Breton και άλλους, να ζητήσουν ρύθμιση των υπηρεσιών που μοιάζουν με ChatGPT.

Ένας οργανισμός που υποστηρίζεται από τον Έλον Μασκ, τον δισεκατομμυριούχο Διευθύνοντα Σύμβουλο της Tesla Inc και του Twitter, ανέλαβε μια βαθμίδα εκδίδοντας μια επιστολή, στην οποία προειδοποιούσε για υπαρξιακό κίνδυνο από την τεχνητή νοημοσύνη και ζητώντας αυστηρότερους κανονισμούς.

Στις 17 Απριλίου, ευρωβουλευτές υπέγραψαν μια ανοιχτή επιστολή και συμφώνησαν σε ορισμένα σημεία της επιστολής του Μασκ, προτρέποντας τους παγκόσμιους ηγέτες να πραγματοποιήσουν μια σύνοδο κορυφής για να βρουν τρόπους ελέγχου της ανάπτυξης προηγμένης τεχνητής νοημοσύνης.

Προστασία πνευματικών δικαιωμάτων

Η επιτροπή θα ψηφίσει επί της συμφωνίας στις 11 Μαΐου και εάν πετύχει, θα προχωρήσει στο επόμενο στάδιο των διαπραγματεύσεων, τον τριμερή διάλογο, όπου τα κράτη μέλη της ΕΕ θα συζητήσουν το περιεχόμενο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Κοινοβούλιο.

«Περιμένουμε να δούμε αν η συμφωνία ισχύει μέχρι τότε», δήλωσε μια πηγή που γνωρίζει το θέμα.

Σύμφωνα με νέες προτάσεις που στοχεύουν σε «μοντέλα θεμελίωσης», εταιρείες όπως το OpenAI, το οποίο υποστηρίζεται από τη Microsoft Corp (MSFT.O) , θα πρέπει να αποκαλύπτουν οποιοδήποτε υλικό που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα – βιβλία, φωτογραφίες, βίντεο και άλλα – που χρησιμοποιείται για την εκπαίδευση των συστημάτων τους.

Το OpenAI έχει επίσης αντιμετωπίσει κριτική επειδή αρνήθηκε να κοινοποιήσει λεπτομέρειες του συνόλου δεδομένων που χρησιμοποιείται για την εκπαίδευση του λογισμικού του.

«Υπήρξαν εκκλήσεις από έξω και μέσα στο Κοινοβούλιο για απαγόρευση ή χαρακτηρισμό του ChatGPT ως υψηλού κινδύνου», δήλωσε η ευρωβουλευτής Σβένια Χαν. «Ο τελικός συμβιβασμός είναι φιλικός προς την καινοτομία, καθώς δεν ταξινομεί αυτά τα μοντέλα ως «υψηλού κινδύνου», αλλά θέτει απαιτήσεις για διαφάνεια και ποιότητα».

ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook