ΤΕΕ: Να ακυρωθεί η απόφαση του Δήμου Χανίων για το οικόπεδο στην ΑΒΕΑ

Για διαδικασίες που έτρεξαν χωρίς να έχει προηγηθεί διαβούλευση, που θα επιβαρύνουν την περιοχή πολεοδομικά, κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος-Τμήμα Δυτικής Κρήτης (ΤΕΕ-ΤΔΚ), σχετικά με τα όσα προηγήθηκαν για το οικόπεδο της ΑΒΕΑ στη Νέα Χώρα.

Συγκεκριμένα το ΤΕΕ ζητά άμεσα την ακύρωση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων, που αίρεται της απαλλοτρίωσης και τροποποιεί το Σχέδιο Πόλης από κοινωφελές σε γενική κατοικία, ώστε να μπορεί να είναι οικοδομήσιμο.

Μάλιστα, κατηγορεί τον Δήμο Χανίων ότι ενήργησε βιαστικά χωρίς να υπάρξει η απαιτούμενη διαβούλευση ώστε να εκφράσουν γνώμη όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς στην περιοχή, ενώ με πρόσχημα την υψηλή αποζημίωση που χρειάζεται για την απόκτηση του οικοπέδου, προχωρά σε ενέργειες που υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων της περιοχής.

Τέλος, στην ανακοίνωσή του, το ΤΕΕ ζητά την άμεση κατάργηση της συγκεκριμένης απόφασης,ώστε “η νέα Δημοτική Αρχή να εξετάσει εκ νέου το θέμα, ψύχραιμα και χωρίς βιασύνη για όλες τις εναλλακτικές επιλογές”.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΤΕΕ-ΤΔΚ για το θέμα:

“Όπως πληροφορηθήκαμε στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο της 24-07-2019 αποφασίστηκε (υπ αριθμ 479/19 Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων) η άρση της απαλλοτρίωσης για την ιδιοκτησία που βρίσκεται στο ΟΤ 28β στην Νέα Χώρα (σχετική 313/2014 Απόφαση Πρωτοδικείου Χανίων) και η τροποποίηση του Σχεδίου Πόλης Χανίων στο ίδιο ΟΤ με στόχο την αλλαγή χρήσης από κοινωφελές (αθλητικές εγκαταστάσεις) σε γενική κατοικία.

Η παραπάνω χρήση είχε δοθεί στο ΟΤ 28 από το εγκεκριμένο ΓΠΣ Χανίων το 1988 και διατηρήθηκε στο ΟΤ 28β με το ΦΕΚ 143/16.03.95 που εγκρίνει τροποποίηση σχεδίου πόλεως στην περιοχή Νέα Χώρα, Ο. Τ. 28β (αθλητικές εγκαταστάσεις) χρήση που παραμένει σε ισχύ και στο υπό έγκριση νέο ΓΠΣ Χανίων.

Εκφράζουμε την έντονη αντίθεση μας στην παραπάνω Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου αλλά κυρίως στην διαδικασία η οποία ακολουθήθηκε.

Πολεοδομικά το προαναφερόμενο ΟΤ πρέπει να παραμείνει ως έχει καθώς βρίσκεται σε συνέχεια της σχολικής χρήσης και παρέχει άνετη πρόσβαση στους κατοίκους προς την παραλία. Η αλλαγή χρήσης σε γενική κατοικία, με τον ισχύοντα στην περιοχή συντελεστή δόμησης 2, θα επιφέρει στο συγκεκριμένο οικόπεδο ένα βάρος 6 – 7 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων από κτίρια, που θα κλείσουν εντελώς τα σχολεία και θα δημιουργήσουν ένα τείχος από ψηλά κτίρια κι αυτό δεν είναι αποδεκτό.

Το επιχείρημα «η αποζημίωση είναι πολύ υψηλή, επειδή το οικόπεδο βρίσκεται στην παραλία, και πρέπει ο Δήμος να μην το αποκτήσει αποζημιώνοντας το, αλλά να αγοράσει ένα φτηνότερο οικόπεδο αλλού» δεν θα πρέπει να είναι κυρίαρχο όταν πρόκειται για ποιότητα ζωής των κατοίκων και μάλιστα σε μια περιοχή ιδιαίτερα επιβαρυμένη (για τα σχετικά μεγέθη έλλειψης κοινόχρηστων – πρασίνων – κοινωφελών χώρων ανατρέξτε στο υπό εκπόνηση ΓΠΣ Χανίων).

Η απόφαση πάρθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο, χωρίς ούτε η Δημοτική Κοινότητα Χανίων, ούτε η Επιτροπή Πολεοδομικών Θεμάτων του Δήμου, ούτε οι κάτοικοι της Νέας Χώρας, ούτε κανένας άλλος φορέας της πόλης να ενημερωθεί και να εκφράσει άποψη. Η αυτονόητη διαβούλευση τώρα θα μπορούσε απλώς να αρχίσει και σίγουρα δεν θα προλάβαινε να ολοκληρωθεί.

Το σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο βρίσκεται στον τελευταίο μήνα της θητείας του άρα η λήψη τέτοιων σημαντικών αποφάσεων και δέσμευσης για το επόμενο Συμβούλιο θα έπρεπε να είχε αποφευχθεί, όταν μάλιστα η χρονική περίοδος της προθεσμίας των 3 μηνών με πλήρη φάκελο ξεκινά στις 11-07-2019.

Άποψή μας λοιπόν είναι ότι αυτή η απόφαση πρέπει να ακυρωθεί άμεσα, και η νέα Δημοτική Αρχή να εξετάσει εκ νέου το θέμα, ψύχραιμα και χωρίς βιασύνη όλες τις εναλλακτικές επιλογές με γνώμονα την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος και των πολιτών.

Το ΤΕΕ Τμήμα Δυτικής Κρήτης αλλά και οι κλαδικοί Σύλλογοι Μηχανικών, εφόσον τους ζητηθεί, βρίσκονται στην διάθεση της δημοτικής αρχής προκειμένου να συνεισφέρουν στην εξεύρεση λύσεων”.

zarpanews.gr

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ