Ταξίδι στο χωριό της Τήνου όπου κάθε γωνιά του είναι ένα έργο τέχνης

ταξίδι-στο-χωριό-της-τήνου-όπου-κάθε-γω-865272

Είναι το μεγαλύτερο χωριό της Τήνου, έχει ανακηρυχθεί παραδοσιακός οικισμός και αποτελεί μία από τις πιο όμορφες και γραφικές γωνιές των Κυκλάδων. Είναι ο Πύργος, που οφείλει το όνομά του στον βενετσιάνικο πύργο που χτίστηκε τον 16ο αι. για την άμυνα της περιοχής.

Το χωριό κατά τον 18ο και 19ο αιώνα γνώρισε μεγάλη ακμή, με τη ναυτιλία και τη μαρμαοτεχνία. Άλλωστε, ο Πύργος είναι φημισμένος για τη μακρά του παράδοσή του στην τέχνη του μαρμάρου, ενώ ανέδειξε και κορυφαίους Έλληνες καλλιτέχνες, όπως ο Γιαννούλης Χαλεπάς, ο Δημήτριος Φιλιππότης, ο Γιάννης Βούλγαρης, ο Νικηφόρος Λύτρας. Επίσης, στο χωριό λειτουργούν εργαστήρια μαρμαροτεχνίας, γκαλερί αλλά και η Σχολή Καλών Τεχνών του Πύργου που συνεχίζει την παράδοση του μαρμάρου.

Το χωριό της Τήνου χαρακτηρίζεται από πολλούς και ως ένα μεγάλο μουσείο, μιας και τα μουσεία που διαθέτει είναι ιδιαίτερα αξιόλογα και αξίζει κανείς να επισκεφτεί. Όπως για παράδειγμα, το σπίτι του Χαλεπά, που διατηρείται ανέπαφο. Αλλά και το Μουσείο Πανορμιτών Καλλιτεχνών, που συγκεντρώνει έργα σπουδαίων καλλιτεχνών της περιοχής.

Η αγάπη για την Τέχνη, το μεράκι, αλλά και το ταλέντο αντικατοπτρίζονται σε κάθε χωριά του Πύργου. Η περιπλάνηση στα καλντερίμια του είναι μία μοναδική εμπειρία για τον επισκέπτη, καθώς θα θαυμάσει την αρχιτεκτονική του χωριού, αλλά και την τέχνη του μαρμάρου σε όλο της το μεγαλείο και σε κάθε έκφανσή της.

newsbeast.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες
Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook