Τάσος Βάμβουκας: Τι πρέπει να γίνει;

τάσος-βάμβουκας-τι-πρέπει-να-γίνει-1273462

Θεσμική απαξίωση και διοικητικές δυσλειτουργίες στον Δήμο Χανίων

Του Τάσου Βάμβουκα, τ. Δημάρχου Χανίων

Σε τροχιά θεσμικής απαξίωσης και αποσυντονισμού λειτουργιών έχει πλέον μπει ο Δήμος Χανίων. Το Δημοτικό μας Συμβούλιο πεισματικά λειτουργεί μόνο εξ αποστάσεως, παρά τα παραδείγματα διά ζώσης λειτουργίας συμβουλίων ανά τη χώρα και στην Κρήτη. Διαδικτυακά λειτουργούν και οι ολιγομελείς επιτροπές του Δήμου, χωρίς εκεί να μπορεί να προβληθεί καμία δικαιολογία. Χωρίς επίσης καμία σοβαρή δικαιολογία συνεδριάζουμε επί έξι μήνες χωρίς Γραμματέα του Δημοτικού Συμβούλιου μετά την παραίτηση του κ. Γιακουμογιαννάκη τον Ιούλιο.

Με την ίδια λογική, δεν έλαβα ποτέ καμία απάντηση από τον κ. Τσουπάκη στο γραπτό μου αίτημα για τα έγγραφα σχετικά με την απομάκρυνση των αιγάγρων από τον Δημοτικό Κήπο. Ακόμα παραμένουμε χωρίς παραστατικά μεταφοράς, χωρίς απόφαση αρμοδίου οργάνου και χωρίς συμφωνητικό προορισμού. Και πάλι, έτσι απλά.

Και πλάι στην απαξίωση, οι δυσλειτουργίες. Το θέμα της Δημοτικής Αγοράς κόλλησε, προσωρινά ελπίζουμε όλοι και ιδίως οι καταστηματάρχες που έχουν ήδη ενοικιάσει αλλού. Σε αυτή την υπόθεση το ανησυχητικό είναι ότι η εμπλοκή δεν προέκυψε από ένσταση ή προσφυγή τρίτου ενδιαφερόμενου μέρους, αλλά αποκλειστικά και μόνο από την αυτοτελή κρίση των δικαστών.

Και προφανώς δεν μπορούμε να ισχυριζόμαστε ότι υπάρχουν πολλοί καλύτεροι στην ερμηνεία της νομοθεσίας από τα μέλη ενός ανωτάτου δικαστηρίου όπως το Ελεγκτικό Συνέδριο. Οπότε, η δήλωση του κ. Δημάρχου στο δημοτικό συμβούλιο ότι εάν η διαδικασία επαναλαμβανόταν θα έκανε ακριβώς τα ίδια, δεν αποτελεί δείγμα σωφροσύνης αλλά μάλλον δείγμα αυταρέσκειας, προκλητικής για τους δικαστές.

Υπάρχουν ακόμη και αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου που δεν εφαρμόζονται, όπως εκείνη που λάβαμε για τη στήριξη των σεισμοπαθών στο Αρκαλοχώρι. Ήταν η κοινή πρόταση που υπερψηφίστηκε από τέσσερις παρατάξεις, χωρίς, ωστόσο, δύο μήνες μετά να έχει προχωρήσει ούτε κατ’ ελάχιστο η υλοποίηση της απόφασης από την δημοτική αρχή, η οποία απείχε στη σχετική ψηφοφορία.

Την ίδια στιγμή έχουμε και το χριστουγεννιάτικο δέντρο που αποδείχθηκε «μαγικό δέντρο»: αγοράστηκε και τοποθετήθηκε από τον κ. Κοτσιφάκη του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου με απευθείας ανάθεση πριν καν… πουληθεί από την εταιρεία. Επιπλέον, το μαγικά αγορασμένο δέντρο φωταγωγήθηκε εν μέσω έξαρσης της πανδημίας σε μια συγκέντρωση εκατοντάδων ανθρώπων, με ότι σημαίνει αυτό για την έξαρση των κρουσμάτων στα Χανιά, (τη στιγμή που το δημοτικό συμβούλιο των 50 ατόμων δεν λειτουργεί διά ζώσης, για λόγους ασφαλείας).

Έτσι έχει η κατάσταση των πραγμάτων στον Δήμο μας και το ερώτημα που ανακύπτει είναι τι πρέπει να γίνει. Μία απάντηση υπάρχει.

Οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης οφείλουμε να συνεννοηθούμε και συμφωνήσουμε σε κοινές δράσεις για να διασφαλίσουμε εμείς τη θεσμική λειτουργία, τουλάχιστον του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι είμαστε ένα δημοτικό συμβούλιο απλής αναλογικής με ό,τι σημαίνει αυτό για τις αριθμητικές ισορροπίες.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook