Τάσος Βάμβουκας: «Συμφέρει η αγορά του πανάκριβου οικόπεδου της ΑΒΕΑ από τον Δήμο Χανίων;»

«Όταν ένας δημόσιος φορέας επενδύει τα χρήματα των πολιτών, η απόφαση θα πρέπει να καθορίζεται πάντα από τη σχέση κόστους – οφέλους για τους πολίτες που πληρώνουν την επένδυση.

Το συγκεκριμένο ακριβό οικόπεδο της ΑΒΕΑ επομένως, μπορεί να θεωρηθεί «φιλέτο» μόνο για όποιον έχει την δυνατότητα να το εκμεταλλευθεί εμπορικά. Στην προκειμένη περίπτωση αυτός δεν είναι ο Δήμος Χανίων, αλλά ο όμορος ιδιώτης που χτίζει ξενοδοχείο και συγκρότημα κατοικιών και ο οποίος για αυτόν τον λόγο δεν διστάζει να καλύψει μέρος του ποσού με δωρεά.

Ας δούμε αναλυτικά την επικείμενη «επένδυση» του δήμου στο οικόπεδο της ΑΒΕΑ.

Σύμφωνα με την εισήγηση, ο δήμος Χανίων θα πρέπει να καταβάλει την πολύ υψηλή
αντικειμενική αξία 4,5 εκατ. ευρώ για ένα οικόπεδο σε προνομιούχο θέση στο μέτωπο της
θάλασσας. Στόχος, η δημιουργία ενός πάρκινγκ μαζί με αθλητική εγκατάσταση και χώρο
πρασίνου. Το τελικό κόστος της επένδυσης σε καμία περίπτωση δεν θα είναι μικρότερο από 7 εκατομμύρια ευρώ, υπολογίζοντας ένα πάρκινγκ ανάλογο της Περίδου, πιθανότατα, δε, να το υπερβεί σημαντικά λόγω ειδικών συνθηκών κατασκευής.

Το ερώτημα, λοιπόν, είναι κατά πόσον είναι ωφέλιμο να καταβάλουμε ως Δήμος ένα τόσο μεγάλο ποσό για αυτούς τους σκοπούς. Συνοψίζω τα τρία ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν.

 Είναι συνετή επένδυση η αγορά ενός ακριβού παραθαλάσσιου οικοπέδου για τη δημιουργία υπόγειου πάρκινγκ ή μήπως είναι μειονέκτημα και το νερό που θα συναντήσει στο δεύτερο υπόγειο;

 Για τη δημιουργία αθλητικού χώρου συμφέρει η αγορά ενός πανάκριβου οικόπεδου (με μέτωπο μάλιστα εκτεθειμένο στον βοριά) ή μπορεί να επιτελέσει τον ρόλο του ένα οποιοδήποτε φθηνότερο οικόπεδο στη γύρω περιοχή;

 Χρειάζεται η περιοχή έναν πανάκριβο ελεύθερο χώρο 2,9 στρεμμάτων ή διαθέτει ήδη;

Για το πρώτο ερώτημα είναι προφανές ότι η επιλογή ενός ακριβού παραθαλάσσιου οικοπέδου δεν είναι η πλέον συμφέρουσα. Ένα υπόγειο πάρκινγκ σίγουρα δεν χρειάζεται θέα και αντιθέτως θα στοιχίσει πανάκριβα η στεγάνωσή του εξ αιτίας του θαλασσινού νερού που θα συναντήσει στο δεύτερο υπόγειο.

Στο δεύτερο ερώτημα προκύπτει ότι θα πληρώσουμε την ακριβότερη ίσως μπασκέτα στην Ευρώπη για έναν ανοικτό αθλητικό χώρο που επιπλέον θα υποφέρει από την έκθεσηστον βοριά.

Όσο για το τρίτο, η ανάγκη για ελεύθερο χώρο στο συγκεκριμένο σημείο της πόλης είναι σχετική. Λίγα μέτρα πιο κάτω, στα δυτικά, ολοκληρώσαμε τη διαμόρφωση της παραλίας της Ν. Χώρας και λίγα μέτρα ανατολικότερα ξεκινήσαμε επί θητείας μας τη δημιουργία του μεγαλύτερου πάρκου – ελεύθερου χώρου της πόλης μας στη δυτική τάφρο που σε συνδυασμό με τον χώρο της πισίνας Ξενία, του πρώην χώρου Ξενία και της πλατείας Τάλω δίνουν μεγάλους ελεύθερους χώρους στην περιοχή.

Για τις ανάγκες παρκινγκ και άθλησης, που είναι απαραίτητες για την περιοχή, υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις. Στην περιοχή προβλεπόταν από το σχέδιο πόλης η δημιουργία αθλητικού χώρου στο συγκεκριμένο σημείο, αλλά καμία άλλη δημοτική αρχή εδώ και είκοσι χρόνια δεν αποφάσισε να αγοράσει ένα τόσο ακριβό οικόπεδο για αθλητικό χώρο. Εμείς ως δημοτική αρχή προσθέσαμε τη δημιουργία πάρκινγκ και αναζητήσαμε λύση οικονομικότερη και καταλληλότερη. Εντοπίσαμε χώρο, με την υπόδειξη επιτροπής μηχανικών του δήμου, νοτίως εντός του οικοδομικού τετραγώνου της ΑΒΕΑ, με αντικειμενική αξία μόλις 1,4 εκατ. ευρώ και με φυσική υψομετρική διαφορά που δίνει λύση δημιουργίας μεγαλύτερου τετραώροφου πάρκινγκ χωρίς καν την ανάγκη εκσκαφών.

Παράλληλα είναι εύκολη η ταυτόχρονη δημιουργία υπέργειων αθλητικών εγκαταστάσεων.
Είναι γεγονός ότι ο δήμαρχος, παρά το ότι ενημερώθηκε από εμένα εγκαίρως, απέρριψε
αυτή την λύση παρ ότι ήταν εμφανώς πιο συμφέρουσα.

Είναι σαφές, λοιπόν, ότι το ζητούμενο του κόστους – οφέλους δεν υπηρετείται από την
συγκεκριμένη επένδυση. Μόνο για το οικόπεδο και χωρίς καν να έχει κτίσει, ο δήμος Χανίων θα πρέπει να ξοδέψει 2,5 φορές όσα στοίχισε το νεότερο υπέργειο τμήμα του πάρκινγκ των 195 θέσεων της Περίδου. Με την κατασκευή, το συνολικό κόστος της επένδυσης είναι τόσο υψηλό που θα αρκούσε για τη δημιουργία πολλαπλάσιων πάρκινγκ, αθλητικών χώρων και πάρκων και σε άλλα σημεία του δήμου Χανίων.

Αυτά είναι τα δεδομένα που θα πρέπει να λάβει υπ’ όψιν του το δημοτικό συμβούλιο
ψηφίζοντας μεθαύριο. Εφ’ όσον η δημοτική αρχή επέμενε σε αυτή τη λύση, ο μόνος συμφέρων δρόμος θα ήταν το οικόπεδο να αγοραζόταν σε σημαντικά χαμηλότερο κόστος.

Όταν, λοιπόν, η παρούσα δημοτική αρχή ισχυρίστηκε ότι μπορούσε να το πετύχει, εμείς παρά τις επιφυλάξεις μας της δώσαμε με τη θετική μας ψήφο την ευκαιρία να το πράξει.

Δεν το κατάφερε όμως, υποπίπτοντας μάλιστα σε σημαντικά λάθη στους χειρισμούς και δημιουργία αχρείαστων εντάσεων. Έτσι έρχεται στο ΔΣ ένα θέμα που θα πρέπει να δώσει
λύσεις στις ανάγκες των δημοτών για πάρκινγκ και άθληση, σαν ένας κακός μονόδρομος,
έχοντας ακυρώσει στην πράξη ο δήμαρχος τις φθηνότερες για τους δημότες εναλλακτικές
λύσεις που προσφέρονταν.

Με αυτά τα δεδομένα, ως δημοτικό συμβούλιο καλούμαστε να λάβουμε την απόφασή μας
αύριο. Καλούμαστε όμως να έχουμε κατά νου κάτι ακόμα, ως γενικό αξίωμα: Η ενασχόληση με τα κοινά δεν είναι μια άσκηση δημοφιλίας και επανεκλογής. Είναι μια διαρκής άσκηση ευθύνης και χρησιμότητας. Αυτό θα πρέπει όλοι, δημοτική αρχή και δημοτικοί σύμβουλοι να το έχουμε υπ’ όψιν μας στην αυριανή συνεδρίαση γιατί αυτό συνιστά προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος.»

Τάσος Βάμβουκας
Τέως Δήμαρχος Χανίων

4 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Συνεφερε η αγορα του σαπακιου απεναντι απο τον Κηπο;;;;Για να εχει την τυχη της Βιλας του Πολογιώργη και της Βαρωνης Σβαρτς;;;;

  Ασε μας ρε φιλο…

  Ετσι !!!!να γινει παιδικη χαρα να παενομε τα κοπελακια μας να φωναζουνε,και να σκλιριζουνε, να ενοχλουνε τα τουριστακια που θα μενουνε στο τσιμεντενιο τερας που εφτιαξε ο Αλεξακης απεναντι!!!

  Νομίω;;;;

 2. Τα λεφτα ειναι παρα πολλα αλλα αγοραζεις ενα χωρο που θα μεινει στον Δημο. Αυτη τη στιγμη θα αγορασεις ενα οικοπεδο που σε 5-6 χρονια θα ειναι το μοναδικο οικοπεδο στην πολη, ουλα τα αλλα θα χουν γινει αιρβνβ και ξενοδοχεια. Χτιζουμε και ξαναχτιζουμε ξενοδοχεια ενα λιγοτερο δεν πειραζει.
  Βεβαια εσεις ειστε βουγια και δεν μπορειτε αξιοποιησετε τιποτα. Μονο για ασφαλτοστρωσεις εισαστε!

 3. Μερικές παρατηρήσεις, ερωτήσεις και δεν είναι όλες ρητορικές
  – σωστά δόθηκε άδεια για τέτοιο ύψος στο ξενοδοχείο δίπλα στην τάφρο?
  – σωστά δεν επιτρέπεται πάρκινγκ μέσα στην ανακαινισμένη τάφρο, Οκ, αλλά κάπου δεν πρέπει να γίνει ένα οργανωμένο δημόσιο πάρκινγ κοντά στο λιμάνι και στις δύο πλευρές (δυτική και ανατολική)?
  – ο χώρος πάρκινγκ στην πλατεία Τάλως δεν θα έπρεπε να είναι πεζόδρομος, πλατεία, δημόσιο πάρκο καλύτερα?

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ