Τάσος Αρνιακός από τα Χανιά: «Μετεωρολογία και διάσωση»… σώζουν ζωές | Photos

τάσος-αρνιακός-από-τα-χανιά-μετεωρολ-877591

Για τη συμβολή της μετεωρολογίας στη διάσωση, αλλά και την μεταξύ τους πολύτιμη σχέση, μπροστά σε μια δύσκολη κατάσταση μίλησε το Σάββατο το απόγευμα στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων ο δημοφιλής μετεωρολόγος, Τάσος Αρνιακός, στο σεμινάριο που συνδιοργάνωσαν επιτυχώς, η Επίλεκτη Ομάδα Ειδικών Αποστολών Δήμου Χανίων (ΕΠ.ΟΜ.Ε.Α. Χανίων)

και η Περιφέρεια Κρήτης- Περιφερειακή Ενότητα Χανίων.

Ήταν μία από τις σπάνιες φορές που μια κουβέντα… περί ανέμων και υδάτων ή αν προτιμάτε για… τον καιρό, είχε τόση μεγάλη αξία. Κάτι που επεσήμανε άλλωστε και στις δηλώσεις του στο zarpanews.gr o εισηγητής του σεμιναρίου, Τάσος Αρνιακός.«Μιλήσαμε για τα βαρομετρικά χαμηλά, τα υψηλά, τα ψυχρά μέτωπα τις συγκλίσεις και πως μπορούν να καταλαβαίνουν τον καιρό, ώστε με βάση τον καιρό να δρούμε. Γιατί έχει μεγάλη σημασία ο διασώστης να μην χρειάζεται μετά διάσωση ο ίδιος…» τόνισε με νόημα ο κ. Αρνιακός.

Ο γνωστός μετεωρολόγος αποκάλυψε κάποια χρήσιμα μυστικά που πρέπει να γνωρίζει πάντα κάποιος διασώστης προκειμένου να λάβει τα μέτρα του στην αποστολή, τους έδειξε σε εικόνες αρκετά στοιχεία για την πρακτική πρόγνωση του καιρού, ώστε να τα αποτυπώσουν καλύτερα και τους εξήγησε, μεταξύ άλλων πως μπορεί να σχετίζονται «μετεωρολογία και διάσωση».«Συνδέονται απόλυτα, γιατί για να έχεις διάσωση τις περισσότερες φορές οφείλεται σε κάποια ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως πλημμύρα, πυρκαγιά που ευνοεί ο άνεμος, πνιγμούς που έχουμε πάρα πολλούς εδώ στα Χανιά, από τα θαλάσσια ρεύματα, λόγω των βοριάδων κ.α.» εξήγησε ο Αρνιακός, που για πολλοστή φορά υπενθύμισε το πραγματικό μέγεθος του ανθρώπου, μπροστά στο μεγαλείο και τη δύναμη της Φύσης:

«Ο άνθρωπος δεν είναι υπεράνθρωπος! Παρά την εξέλιξη της τεχνολογίας, βλέπουμε ότι ακόμη και μεγάλα κράτη του κόσμου παθαίνουν ζημιές λόγω των καιρικών φαινομένων. Όσο εξελιγμένες και όσο εξοπλισμένες υπηρεσίες κι αν έχουν ο καιρός «δεν παίζεται». Για αυτό θέλει σεβασμό και ποτέ υπερεκτίμηση των δυνατοτήτων μας. Ο άνθρωπος είναι ακόμη πολύ μικρός για να τα βάζει με τη Φύση. Δυστυχώς τα Χανιά πλήρωσαν από το τίμημα αυτό φέτος, αφού έριξε τόσο νερό, όσο δεν είχε ρίξει εδώ και χρόνια. Τρία μέτρα νερό έπιασαν μερικές περιοχές του Νομού Χανίων και δυστυχώς πέρα από τις μεγάλες καταστροφές χάθηκαν και ανθρώπινες ζωές» συμπλήρωσε ο κ. Αρνιακός, κερδίζοντας στο τέλος της ομιλίας του το θερμό χειροκρότημα των παρευρισκομένων, μεταξύ των οποίων και ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Απόστολος Βουλγαράκης.

Από την πλευρά της Επίλεκτης Ομάδας Ειδικών Αποστολών Δήμου Χανίων (ΕΠ.ΟΜ.Ε.Α. Χανίων), που συμπληρώνει φέτος δύο χρόνια ζωής και αριθμεί 43 εγγεγραμμένα μέλη. ο πρόεδρος Μάνος Βαβουράκης εξήγησε στο zarpanews.gr τους λόγους της διεξαγωγής αυτού του σεμιναρίου: «Καλέσαμε τον κ. Αρνιακό στο σεμινάριο που οργανώσαμε στο πλαίσιο της εκπάιδευσης της ΕΠΟΜΕΑ Χανίων, όσον αφορά τη μετεωρολογία και τη διάσωση, για να μας εκπαιδεύσει, μετά και το δύσκολο χειμώνα που είχαμε. Είμαστε στο 2ο χρόνο της λειτουργίας στα Χανιά, πέρυσι ήταν η χρονιά της εκπαίδευσής μας και φέτος βγήκαμε στις πλημμύρες στα Χανιά και βοηθούσαμε τους συνανθρώπους μας» δήλωσε ο κ. Βαβουράκης που μαζί με τους εθελοντές της επίλεκτης ομάδας του παρεμβαίνουν σε υγειονομικές καλύψεις , διασώσεις σε ορεινό και υγρό στοιχείο, αλλά και καταστροφές, είτε φυσικές, είτε ανθρωπογενείς.Τέλος το παρών στην εκδήλωση έδωσε και Αντιπρόεδρος της ΕΠΟΜΕΑ σε όλη την Ελλάδα, Γιώργος Ρουμελιώτης ο οποίος μας ενημέρωσε πως ξεκίνησε η ιδέα της συγκρότησης αυτών των εθελοντικών ομάδων στους Δήμους της χώρας:  αυτών των ομάδων σε όλες της περιοχές της Ελλάδας:

«Σκοπός της έναρξης των ομάδων μας ήταν να συνδυάσουμε Δήμους με εθελοντικές ομάδες, ώστε κάθε περιοχή να έχει μια δική της ομάδα, από συνειδητοποιημένους πολίτες, που θα μπορούν απλά να βοηθήσουν είτε στον τομέα της πρόληψης, είτε σε επιχειρήσεις, σε συνδυασμό πάντα όμως με την απόφαση της Πυροσβεστικής, για το που πρέπει να βοηθήσουμε.Η εμπειρία μας έχει δείξει ότι η βοήθειά των εθελοντών είναι πολύτιμη και όταν δεν γίνεται ανεξέλεγκτα, αλλά κάτω από τις οδηγίες της Πυροσβεστικής, έχει σημαντικά αποτελέσματα» υποστήριξε ο κ. Ρουμελιώτης, που ολοκλήρωσε τις δηλώσεις του στο zarpanews.gr λέγοντας ότι «δεν υπάρχει οικονομική ανταμοιβή για εμάς, αλλά μόνο ηθική. Γιατί το να ακούς το «ευχαριστώ» του κόσμου, για μας είναι κάτι το ανεκτίμητο».

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook