Τάκος με κοτόπουλο και αβοκάντο
Του Άκη Πετρετζίκη
Συστατικά
Για το μείγμα κοτόπουλου
- 200 γρ. φιλέτο στήθος κοτόπουλου
- αλάτι
- πιπέρι
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 αβοκάντο, μεγάλο ή 2 μεσαία
- 1 φρέσκο κρεμμυδάκι
- 50 γρ. ντοματίνια
- 15 γρ. κόλιανδρο, φρέσκο
- χυμό λάιμ, από 1/2 λάιμ
Για τη sour cream
- 70 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
- ξύσμα λάιμ, από 1/2 λάιμ
- χυμό λάιμ, από 1/2 λάιμ
- 1 κ.γ. ελαιόλαδο
- 1/2 κ.γ. κύμινο
- 2 κ.σ. νερό
Για τη σύνθεση
- 10 τορτίγιες, ολικής άλεσης, μικρές
- 1 πιπεριά τσίλι, κομμένη σε λεπτές φέτες
- πιπέρι
- 1 κ.σ. κόλιανδρο, φρέσκο, ψιλοκομμένο
Μέθοδος Εκτέλεσης
Για το μείγμα κοτόπουλου
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C στον αέρα.
- Παίρνουμε ένα μικρό ταψί με σχάρα και το αφήνουμε στην άκρη.
- Πασπαλίζουμε το φιλέτο κοτόπουλου με αλάτι, πιπέρι και 1 κ.σ. ελαιόλαδο.
- Τοποθετούμε το φιλέτο στο ταψί με τη σχάρα.
- Ψήνουμε στον φούρνο για 20-25 λεπτά μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα το φιλέτο και να ψηθεί εσωτερικά.
- Αφαιρούμε το φιλέτο από τον φούρνο και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
- Καθαρίζουμε το αβοκάντο και μεταφέρουμε τη σάρκα του πάνω σε μια επιφάνεια κοπής.
- Κόβουμε το αβοκάντο σε μικρά κομμάτια και τα ρίχνουμε σε ένα μεσαίο μπολ.
- Κόβουμε και το φιλέτο κοτόπουλου σε μικρά κομμάτια και τα προσθέτουμε και αυτά στο μπολ με το αβοκάντο.
- Ψιλοκόβουμε το φρέσκο κρεμμυδάκι, τα ντοματίνια και τον κόλιανδρο, και τα ρίχνουμε και αυτά στο μπολ.
- Προσθέτουμε στο μπολ τον χυμό από το λάιμ, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
- Αφήνουμε το μπολ στην άκρη μέχρι να χρειαστούμε το μείγμα του κοτόπουλου.
Για τη sour cream
- Βάζουμε σε ένα μικρό μπολ το γιαούρτι, τον χυμό και το ξύσμα από το λάιμ, το ελαιόλαδο, το κύμινο, το νερό, και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
- Μεταφέρουμε τη sour cream στο ψυγείο μέχρι να τη χρειαστούμε.
Για τη σύνθεση
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C στον αέρα.
- Αναποδογυρίζουμε μια φόρμα για muffins 12 θέσεων και στερεώνουμε τις τορτίγιες διπλωμένες στη μέση ανάμεσα από τις ανάποδες θήκες της φόρμας αφήνοντας κενό μεταξύ τους.
- Μεταφέρουμε τη φόρμα με τις τορτίγιες στον φούρνο και ψήνουμε για 5-10 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα οι τορτίγιες.
- Αφαιρούμε τη φόρμα με τις τορτίγιες από τον φούρνο και τις αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.
- Γεμίζουμε την κάθε τορτίγια με 1 κ.σ. από το μείγμα του κοτόπουλου.
- Προσθέτουμε από πάνω λίγη sour cream, τοποθετούμε μια φέτα πιπεριά τσίλι και πασπαλίζουμε με λίγο ψιλοκομμένο κόλιανδρο.
- Σερβίρουμε.