Τάκης Ζερβουδάκης: Ο γαμήλιος τουρισμός φέρνει πολλά λεφτά αλλά τα Χανιά έχουν μείνει πίσω – Ο ρόλος του Δήμου Χανίων

τάκης-ζερβουδάκης-ο-γαμήλιος-τουρισμ-1123916

Για τις δυνατότητες του γαμήλιου τουρισμού στα Χανιά, και την στασιμότητα του Δήμου Χανίων μίλησε ο διοργανωτής γάμων, Τάκης Ζερβουδάκης στην εκπομπή της Ευτυχίας Πενταράκη και του Γιώργου Κολομπάκη, στο Zarpa Radio 89,6.

Είναι πολλά τα λεφτά…στο γαμήλιο τουρισμό

Τα έσοδα του γαμήλιου τουρισμού είναι πολύ μεγάλα, διότι πέρα από το ζευγάρι αυτό καθαυτό και ότι ξοδέψει, θα έρθουν και οι καλεσμένοι του που θα μείνουν σε ξενοδοχεία, θα πάνε εκδρομές, θα φάνε έξω. Δεν είναι μόνο η μέρα του γάμου. Θα απασχοληθούν και διάφοροι συνεργάτες όπως φωτογράφοι, DJ, συγκροτήματα, μεταφορές.

Ποιοι τουρίστες επιλέγουν την Κρήτη για να παντρευτούν;

«Οι καλύτεροι πελάτες μας είναι οι Άγγλοι, γιατί τα τελευταία χρόνια σχεδόν 1 στα 3,5 ζευγάρια κάνουν το γάμο τους στο εξωτερικό σύμφωνα με έρευνα του 2016. Έχει περάσει σαν μόδα, ένα ποσοστό από αυτούς επιλέγουν την Κρήτη. Στα Χανιά έχουμε ζευγάρια από Σκανδιναβία, έχουμε από Αυστραλία, πολλές φορές Ελληνό-αυστραλούς, Αμερική, και ακολουθούν και οι υπόλοιπες χώρες.» δήλωσε ο κ. Ζερβουδάκης.

Πίσω έχουν μείνει τα Χανιά – Δύσκαμπτος ο Δήμος Χανίων

Παρόλο που με την πάροδο των χρόνων ο πολιτικός γάμος γίνεται πιο δημοφιλής ανάμεσα στους ντόπιους, ο νόμος έχει δώσει την δυνατότητα να γίνονται εκτός δημαρχείου, ο Δήμος Χανίων τελεί τους γάμους μόνο εντός του Δημαρχείου.

«Ο κ. Σημανδηράκης ήταν εξαρχής θετικός, έχω μιλήσει και με τον κ. Γιανακκάκη, έχω προσπαθήσει να μιλήσω και με τον κ. Χατζηδάκη που είναι υπεύθυνος, δεν έχω καταφέρει να βγάλω ακόμα αποτέλεσμα. Είναι θετικοί μεν, δεν έχει παρθεί απόφαση δε, αντίθετα από τους υπόλοιπους δήμους Χανίων. Ο δήμος Αποκορώνου, Κισάμου, Πλατανιά, κάνουν γάμους εκτός δημαρχείου.» υπογράμμισε ο κ. Ζερβουδάκης

Στα Χανιά δεν είμαστε ακόμα στο επίπεδο οργάνωσης που θα έπρεπε να είμαστε

Το Ρέθυμνο από την άλλη πλευρά, κάνει επίσημα, από τον Δήμο, γάμους εδώ και 7-8 χρόνια. Ο δήμος Χανίων δυστυχώς ακόμα δεν έχει πάρει απόφαση να κάνει γάμους σε εξωτερικούς χώρους. Υπάρχει ένας δισταγμός.

Τα χανιώτικα σημεία που θα μπορούσαν να συναγωνιστούν μέχρι και την Σαντορίνη

Μόλις ξεκινήσουν γάμοι Χανιωτών σε εξωτερικούς χώρους, π.χ σε παραλίες, ή σε κτήματα, θα είναι πάρα πολλά τα ζευγάρια που θα το κάνουν αυτό εκτιμάει ο διοργανωτής γάμων.

Ο δήμος Χανίων διαθέτει τουλάχιστον 2 σημεία που είναι ισότιμα με σημεία που υπάρχουν μόνο στην Σαντορίνη.

«Η ταράτσα στο κτίριο της Φορτέτσας για παράδειγμα, έχει από την μία πλευρά όλο το πέλαγος και από την άλλη όλο το λιμάνι και τον φάρο. Τόσο αυτό το σημείο όπως και οι τάφοι του Βενιζέλου είναι σημεία που μπορούν να τραβήξουν πάρα πολύ γαμήλιο τουρισμό δυστυχώς όμως εδώ δεν έχουμε φτάσει στο σημείο να γίνονται γάμοι εκτός Δημαρχείου, πόσο μάλλον να γίνονται γάμοι σ’αυτά τα σημεία. Είναι κρίμα.» τόνισε ο κ. Ζερβουδάκης.

Τι έχει η Κρήτη που δεν έχει η Σαντορίνη;

Σχεδόν για όλες τις περιοχές του κόσμου η Ελλάδα είναι μέσα στην πρώτη δεκάδα στις προτιμήσεις, και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην Σαντορίνη. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί η Κρήτη, ή άλλα νησιά να πάρουν μεγάλο μέρος της πίτας.

Η Σαντορίνη δεν μπορεί όμως να υποδεχθεί μεγάλους γάμους. Γάμους πάνω από 70-80 άτομα είναι πολύ δύσκολο γιατί δεν υπάρχουν κατάλληλοι χώροι. Η Σαντορίνη δεν έχει επίσης ενδοχώρα, ενώ υπάρχει πολύ μεγάλη τάση για παραδοσιακούς γάμους, δηλαδή να πάνε σε ένα κτήμα, σε ένα οινοποιείο, σε μια φάρμα, που και στην Κρήτη έχουμε πολλούς τέτοιους γάμους από ντόπιους. Έχουμε πολλά τέτοια πράγματα να εκμεταλλευτούμε, το ζευγάρι και οι καλεσμένοι του, θα κάνουν ταυτόχρονα και το γαμήλιο ταξίδι τους και τις διακοπές τους.

Κεντρικά δεν υπάρχει προσπάθεια προβολής του γαμήλιου τουρισμού, ενώ κάθε φορά διαβάζω ότι θα γίνει προβολή σε εξειδικευμένο τουρισμό ποτέ δεν συμπεριλαμβάνεται ο γαμήλιος μέσα. Σε τοπικό επίπεδο γίνονται ανά διαστήματα κάποιες καμπάνιες, αλλά σε καμία περίπτωση σε μεγάλο βαθμό, εν αντιθέσει με άλλα σημεία όπως η Σαντορίνη, η Ζάκυνθος και η Μύκονος που κάνουν πολύ μεγάλες καμπάνιες.

 Δεν ήρθαν οι «καλοί» γάμοι φέτος

Φέτος λόγω συνθηκών οι γάμοι μέχρι τέλη Ιουνίου, αρχές Ιουλίου ακυρώθηκαν όλοι. Αν και έγιναν κάποιοι γάμοι τέλη Αυγούστου και αρχές Σεπτέμβρη, η πτώση υπολογίζεται γύρω στο 70-80%. Ακόμη και οι γάμοι που έγιναν εν τέλει ήταν μικροί. Οι γάμοι που είχαν διοργανωθεί για 100-150 άτομα ακυρώθηκαν γιατί ήταν πολύ δύσκολο. Ήρθαν αυτοί που ήταν 10-20 άτομα που ήταν πιο εύκολο να μεταφερθούν.

Οι περισσότεροι το μετέφεραν για του χρόνου αλλά στην πορεία βλέπουμε ότι υπάρχει δισταγμός και για του χρόνου τόνισε ο κ. Ζερβουδάκης. Διευκρινίζεται ότι τα νούμερα αφορούν αποκλειστικά γάμους ξένων, και όχι ντόπιων.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook