Take away ή delivery καφές και φαγητό: Αύξηση τιμής από 1.1.2022 – Δείτε το ΦΕΚ

take-away-ή-delivery-καφές-και-φαγητό-αύξηση-τιμής-από-1341334

Στην αύξηση της τιμής του take away ή delivery καφέ και φαγητού από 1.1.2022 οδηγεί η επιβολή εισφοράς προστασίας του περιβάλλοντος για τα πλαστικά προϊόντα μίας χρήσης.

Συγκεκριμένα, όπως προβλέπει σχετική απόφαση της ΑΑΔΕ που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ: «Από την 1η Ιανουαρίου 2022 επιβάλλεται εισφορά προστασίας του περιβάλλοντος για τα πλαστικά προϊόντα μίας χρήσης, όπως αυτά απαριθμούνται στο Α΄ Μέρος του Παραρτήματος I του ν. 4736/2020 που διατίθενται ως συσκευασία των τροφίμων και των ποτών κατά την πώλησή τους από επιχειρήσεις μαζικής εστίασης, όπως αυτές ορίζονται στην παρ. 5.Δ. του άρθρου 2 της υπό στοιχεία Υ1γ/ΓΠ/οικ.47829/21.6.2017 απόφασης του Υπουργού Υγείας (Β’ 2161) και από επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου της παρ. 5.Γ. της ανωτέρω απόφασης, οι οποίες πωλούν τρόφιμα και ποτά.

Η καταβολή της εισφοράς επιβάλλεται στους καταναλωτές ανά τεμάχιο προϊόντος. Το πλαστικό κάλυμμα ή καπάκι λογίζεται ως διακριτό προϊόν, για το οποίο επιβάλλεται αυτοτελώς η εισφορά», προστίθεται στην απόφαση.

Αύξηση κατά 10 λεπτά

Σύμφωνα με τον Ν. 4736/2020 το ύψος της εισφοράς προστασίας του περιβάλλοντος είναι ορίστηκε στα 5 λεπτά του ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ που σημαίνει ότι η τιμή του μη σερβιρισμένου σε τραπέζι καφέ θα είναι κατά 0,10 ευρώ αυξημένη. Αφορά, δε:

1) Κυπελλάκια για ποτά, συμπεριλαμβανομένων των καλυμμάτων και των καπακιών τους.

2) Περιέκτες τροφίμων, δηλαδή δοχεία όπως κουτιά, με ή χωρίς κάλυμμα, εντός των οποίων τοποθετούνται τρόφιμα τα οποία:

α) προορίζονται για άμεση κατανάλωση είτε επιτόπου είτε εκτός του καταστήματος,

β) συνήθως καταναλώνονται από το δοχείο, και

γ) είναι έτοιμα για κατανάλωση χωρίς περαιτέρω προετοιμασία, ιδίως μαγείρεμα, βράσιμο ή ζέσταμα, συμπεριλαμβανομένων των περιεκτών που χρησιμοποιούνται για γεύματα ταχυφαγείων ή άλλα γεύματα έτοιμα προς άμεση κατανάλωση, εκτός από περιέκτες ποτών, πιάτα, πακέτα και περιτυλίγματα που περιέχουν τρόφιμα.

Δείτε το ΦΕΚ ΕΔΩ

Έχουν ήδη αυξηθεί

Υπενθυμίζεται ότι οι τιμές take away ή delivery έχουν ήδη αυξηθεί λόγω της αύξησης στο ενεργειακό κόστος αλλά και τα μεταφορικά:

«1. Καθορίζουμε τον τύπο και το περιεχόμενο της δήλωσης απόδοσης της εισφοράς προστασίας του περιβάλλοντος για τα πλαστικά προϊόντα, όπως το υπόδειγμα που προσαρτάται στην παρούσα και αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα αυτής, καθώς και τον τρόπο επιβολής, είσπραξης και απόδοσης αυτής.

2. Από την 1η Ιανουαρίου 2022 επιβάλλεται εισφορά προστασίας του περιβάλλοντος για τα πλαστικά προϊόντα μίας χρήσης, όπως αυτά απαριθμούνται στο Α’ Μέρος του Παραρτήματος I του ν. 4736/2020 που διατίθενται ως συσκευασία των τροφίμων και των ποτών κατά την πώλησή τους από επιχειρήσεις μαζικής εστίασης, όπως αυτές ορίζονται στην παρ. 5.Δ. του άρθρου 2 της υπό στοιχεία Υ1γ/Γ.Π/οικ.47829/23.3.2017 απόφασης του Υπουργού Υγείας (Β’ 2161) και από επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου της παρ. 5.Γ. της ανωτέρω απόφασης, οι οποίες πωλούν τρόφιμα και ποτά.

3. Η καταβολή της εισφοράς επιβάλλεται στους καταναλωτές ανά τεμάχιο προϊόντος. Το πλαστικό κάλυμμα ή καπάκι λογίζεται ως διακριτό προϊόν, για το οποίο επιβάλλεται αυτοτελώς η εισφορά.

4. Η δήλωση απόδοσης της εισφοράς υποβάλλεται από τις υπόχρεες επιχειρήσεις στη φορολογική διοίκηση κάθε τρίμηνο, έως την τελευταία ημέρα του μήνα που ακολουθεί την περίοδο στην οποία αφορά, αποκλειστικά με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας, μέσω διαδικτύου, στον διαδικτυακό τόπο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (aade.gr), η οποία είναι και η καταληκτική προθεσμία για την απόδοσή της.

Κατ’ εξαίρεση, σε περίπτωση αποδεδειγμένης αδυναμίας λειτουργίας της εφαρμογής, η δήλωση υποβάλλεται σε έντυπη μορφή στην αρμόδια Δ.Ο.Υ..

5. Σε περίπτωση υποβολής τροποποιητικής δήλωσης, αυτή υποβάλλεται ψηφιακά μέσω της Εφαρμογής Ψηφιακής Υποδοχής και Διαχείρισης Αιτημάτων «Τα Αιτήματά μου», που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (myaade.gr).

Κατ’ εξαίρεση, για όσες Δ.Ο.Υ. δεν υποστηρίζεται η συγκεκριμένη εφαρμογή ή σε περίπτωση αποδεδειγμένης αδυναμίας λειτουργίας της, η τροποποιητική δήλωση υποβάλλεται σε έντυπη μορφή στην αρμόδια Δ.Ο.Υ..

6. Οι εισπράξεις της εισφοράς προστασίας του περιβάλλοντος για τα πλαστικά προϊόντα, εισάγονται στον Αριθμό Λογαριασμού Εσόδου «Α.Λ.Ε. 1110903002».

7. Η επιβολή των κυρώσεων σε περίπτωση εκπρόθεσμης, ανακριβούς ή μη υποβολής της δήλωσης καθώς και γενικά η διαδικασία βεβαίωσης και είσπραξης της εισφοράς αυτής διέπονται από τις σχετικές διατάξεις του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (ν. 4174/2013), όπως ισχύουν.»

Δείτε το ΦΕΚ ΕΔΩ

aftodioikisi.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook