Τα τηγανητά της Μαρίκας, η κόκα – κόλα και το… ραμαζάνι

τα-τηγανητά-της-μαρίκας-η-κόκα-κόλα-κ-1421480

Συζήτηση μέχρι… τελικής πτώσεως έκανε ο Γεωργαντάς με τους εκπροσώπους των αγροτών στα Χανιά την Τετάρτη και μπορεί προβλήματα να μην έλυσε (που δεν έλυσε) αλλά με τη συμπονετική του στάση τους έδωσε τουλάχιστον έναν ώμο για να κλάψουν…

Πλούσιο και το παραπολιτικό από την επίσκεψη και θα αναφερθώ σε τρία χαρακτηριστικά στιγμιότυπα:

  1. Ή Ντόρα θυμάται…

Την ώρα της σύσκεψης και ενώ έχουν τεθεί επί τάπητος τα προβλήματα των ελαιοπαραγωγών για την καθηλωμένη τιμή του ελαιολάδου την ώρα που τα σπορέλαια έχουν «απογειωθεί» η Ντόρα Μπακογιάννη θυμάται την αείμνηστη μαμά της και θρυλική μαγείρισσα, Μαρίκα Μητσοτάκη.

«Η μαμά μου πάντα τηγάνιζε με ραφινέ. Μας έλεγε ότι το ραφινέ είναι το καλύτερο για τηγάνισμα…» τόνισε, ρωτώντας τους εκπροσώπους των αγροτών τι περιθώριο υπάρχει για να προωθηθεί το ραφινέ ελαιόλαδο ως εναλλατικό των σπορελαίων για το τηγάνισμα. Μια πρόταση που παρεπιμπιπτόντως και σοβαρή είναι και στέκει…

2. Cola στη χωριάτικη;

Εξαγριωμένοι είναι οι αγρότες και με το περίφημο «nutri score» το σύστημα αξιολόγησης τροφίμων που προωθεί η Ε.Ε. και το οποίο βγάζει «κίτρινο» δηλαδή μεσαίας διατροφικής αξίας το ελαιόλαδο την ώρα που βγάζει «πράσινη» με βαθμό Α την coca cola… zero!

Καλό θα ήταν οι Κυβερνήσεις έστω και τώρα να κάνουν κάτι, για να μην καταλήξουμε να βάζουμε cola και στη χωριάτικη…

3. Διαδηλώσεις και ραμαζάνι

Κι όμως έγινε και αυτό στο ΜΑΙΧ! Γύρω στις 10 το πρωί, η πρόεδρος των φοιτητών, πλησίασε τους συγκεντρωμένους αγρότες της Ενωτικής Ομοσπονδίας και τους ζήτησε να κάνουν ησυχία γιατί «υπάρχουν μουσουλμάνοι φοιτητές που είναι εξαντλημένοι από το ραμαζάνι και θέλουν να κοιμηθούν!».

Ένα εκατομμύριο κατηγορίες έχουμε ακούσει να προσάπτουν σε διαδηλωτές…  Κλείσιμο δρόμων, αναστάτωση, καθυστερήσεις, κυκλοφοριακό… Αλλά ότι χαλάνε το ραμαζάνι, δεν περιμέναμε να το ακούσουμε!

Πάντως, για την ιστορία, η συγκεκριμένη κατέληξε λίγο αργότερα μαζί με τους διαδηλωτές, να απευθύνει στον Υπουργό ερωτήσεις για την νέα ΚΑΠ…

ΖΑΡΠ…

3 thoughts on “Τα τηγανητά της Μαρίκας, η κόκα – κόλα και το… ραμαζάνι

  1. ΑΔΕΛΦΙΑ ΜΟΥ ΒΟΥΓΙΑ ΚΑΙ ΛΟΙΠΑ ΕΧΝΗ,
    Η ΘΕΟΔΩΡΑ ΜΑΛΛΟΝ ΤΗΝ ΠΑΤΗΣΕ ΚΑΘΩΣ:
    Το εξευγενισμένο ή ραφινέ ελαιόλαδο είναι μια κατηγορία ελαίου που εξακολουθεί να μην είναι βρώσιμο (εντός χωρών Ε.Ε., (Σε κάποιες αγορές, κυρίως της Αμερικανικής ηπείρου, θεωρείται βρώσιμο και κυκλοφορεί με ονομασίες όπως light olive oil ή extra light olive oil), ενώ λαμβάνεται από την επεξεργασία (ραφινάρισμα) των ελαττωματικών ελαιολάδων που ανήκουν στην κατηγορία ΛΑΜΠΑΝΤΕ:

    Το ελαιόλαδο λαμπάντε ή μειονεκτικό λαμβάνεται κι αυτό απευθείας από τον καρπό της ελιάς, με μηχανικές και μόνο μεθόδους ενώ δεν έχει υποστεί καμία άλλη επεξεργασία (χημική ή βιομηχανική).
    Η βασική διαφορά του με το εξαιρετικό παρθένο και το παρθένο ελαιόλαδο είναι οτι το λαμπάντε είναι μια κατηγορία ελαίου που δεν είναι βρώσιμο (δεν τρώγεται) είτε διότι η οξύτητα του είναι αρκετά υψηλή (πάνω από 2%) είτε γιατί τα ελαττώματά του είναι τόσο έντονα με αποτέλεσμα να είναι δυσάρεστα τόσο στη μύτη όσο και στο στόμα.
    Όπως ήδη αναφέρθηκε, στη κατηγορία λαμπάντε κατατάσσονται ελαιόλαδα στα οποία δεν εντοπίζεται το θετικό χαρακτηριστικό του φρουτώδους.
    Για να καταστεί βρώσιμο ένα τέτοιο έλαιο θα πρέπει πρώτα να περάσει από μια διαδικασία που ονομάζεται ραφινάρισμα (εξευγενισμός).
    Για να χαρακτηριστεί ένα έλαιο ως λαμπάντε θα πρέπει η οξύτητά του να υπερβαίνει το 2%, τα υπόλοιπα χημικά χαρακτηριστικά του να είναι σύμφωνα με αυτά που προβλέπονται στον κανονισμό (ΕΟΚ) Νο 2568/91 και τα οργανοληπτικά ελαττώματά του να υπερβαίνουν σε ένταση τις 3,5 μονάδες.
    ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΡΑΦΙΝΑΡΙΣΜΑΤΟΣ:
    Τα κύρια στάδια του ραφιναρίσματος είναι:
    -η εξουδετέρωση της οξύτητας (με καυστικό νάτριο)
    -η εξουδετέρωση – απόσμηση των ενοχλητικών αρωμάτων και της δυσάρεστης γεύσης (σε συνθήκες κενού αέρος και θερμοκρασίες άνω των 250°C)
    -ο αποχρωματισμός (σε συνθήκες κενού αέρος με ενεργό άνθρακα)
    Οι συνθήκες κατά τη διαδικασία του εξευγενισμού ενός ελαίου επιδρούν αρνητικά στα χαρακτηριστικά του άρα και στη ποιότητά του. Όταν ολοκληρωθεί η φάση του εξευγενισμού του, το έλαιο που προκύπτει είναι άοσμο, άχρωμο και άγευστο.

    ΗΘΙΚΟ ΔΙΔΑΓΜΑ:
    ΘΕΟΔΩΡΑ ΠΑΡΕ ΚΑΝΕΝΑ ΣΥΜΒΟΥΛΟ ΣΤΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΝΑ ΚΑΤΕΕΙ ΙΝΤΑ ΛΑΓΩΝΕΥΕΙ ΚΑΙ ΑΣΕ ΤΙ ΕΚΑΝΕ Η ΑΕΙΜΝΗΣΤΗ ΜΑΡΙΚΑ ΣΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ ΤΗΣ ΠΡΙΝ 40 ΧΡΟΝΙΑ.

  2. Οτι η λύση για το πρόβλημα των αγροτών είναι η προώθηση του κοπρολαδου με πυρπόληση (λαμπαντε η ραφινέ) μέσα στην καρδιά της παραγωγής του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου με ξεπερνά. Μετα σου λένε κυβέρνηση αρίστων, τεχνοκρατών, ειδημόνων κλπ., κυβέρνηση διοικούντων με λαδόκολλα και μάλιστα με ραφινέ μου αποδεικνύεται

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook