Τα Τέμπη αλλάζουν τα δεδομένα για την ημερομηνία των εκλογών

τα-τέμπη-αλλάζουν-τα-δεδομένα-για-την-η-1551905
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΙΤΣΑΡΑΣ

Ένα νέο τοπίο αναδεικνύεται μετά την ανείπωτη τραγωδία με τους δεκάδες νεκρούς, αγνοούμενους και τραυματίες αλλά και τον καταιγισμό των αποκαλύψεων που έρχονται στο φως για τα λάθη, τις παραλείψεις αλλά και τις προειδοποιήσεις των εργαζομένων για τις ελλείψεις στα συστήματα ασφαλείας στους σιδηρόδρομους.

Στο Μέγαρο Μαξίμου, στο οποίο από τη νύχτα της Τρίτης, οπότε σημειώθηκε το πρωτοφανές στα χρονικά της χώρα σιδηροδρομικό δυστύχημα, σήμανε συναγερμός και δόθηκε εντολή σε όλα τα συναρμόδια για τη διαχείριση της τραγωδίας υπουργεία να συντονίσουν τις κινήσεις τους για την επιχείρηση διάσωσης, την περίθαλψη των τραυματιών, την ενημέρωση των συγγενών κλπ.

Η έκταση της τραγωδίας και ο μεγάλος αριθμός των νεκρών οδήγησαν τον υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών Κώστα Καραμανλή να δώσει την παραίτησή του στον πρωθυπουργό, ο οποίος και την έκανε αποδεκτή, καθώς το κυβερνητικό επιτελείο έκρινε ότι πρόκειται για μία στάση που στην αναμενόμενη αντιπαράθεση, το αμέσως επόμενο διάστημα, με τον ΣΥΡΙΖΑ, θα αναδείξει η ΝΔ.

Ακολούθησαν η «καρατόμηση» της διοίκησης του ΟΣΕ και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ η αντικατάστασή του κ. Καραμανλή από τον στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού Γιώργο Γεραπετρίτη και το διάγγελμα του κ. Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος από σήμερα, καλείται να ανασχεδιάσει τον εκλογικό χάρτη της ΝΔ.

Ούτως ή άλλως, το τριήμερο εθνικό πένθος, οδηγεί σε αναβολή της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, που ήταν προγραμματισμένο για αύριο, Παρασκευή, προκειμένου να δοθεί το πράσινο φως για τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού.

Η κρίσιμη απόφαση, ωστόσο, την οποία καλείται να λάβει ο κ. Μητσοτάκης, είναι αν οι εκλογές θα γίνουν στις 9 Απριλίου, όπως είχε σχεδιαστεί ( αν και δεν είχε ανακοινωθεί επισήμως), ή θα πάρει αναβολή κάποιων εβδομάδων.

Οι συζητήσεις στα ενδότερα του κυβερνητικού επιτελείου έχουν πάρει φωτιά, καθώς μέχρι δύο μέρες, οι αναλύσεις αφορούσαν το αν και πόσο θα πλήξει τον ΣΥΡΙΖΑ η «θύελλα» Πολάκη και πλέον το αποκλειστικό θέμα συζήτησης όλης της κοινωνίας είναι το «γιατί» συνέβη αυτό το σοκαριστικό σιδηροδρομικό δυστύχημα.

Αν και ακόμα η υπόθεση είναι εξαιρετικά νωπή, φαίνεται ότι σε αυτή τη φάση ο πρωθυπουργός εμφανίζεται από επιφυλακτικός έως αρνητικός στη χρονική μετάθεση των εκλογών. Όπως, ωστόσο, παραδέχονται και στενοί του συνεργάτες του, είναι ακόμα νωρίς για τη λήψη οριστικών αποφάσεων. Ο κ. Μητσοτάκης θα τις λάβει τα επόμενα εικοσιτετράωρα, αφού καταλήξει σε ένα σχέδιο διαχείρισης αυτής της αιφνίδιας κρίσης – της μεγαλύτερης στη θητεία του.

Πάντως, αρκετοί από τους συνομιλητές του κ. Μητσοτάκη εισηγούνται τη μετάθεση των εκλογών, καθώς η 9η Απριλίου, θα συμπίπτει με τα 40ημέρα του δυστυχήματος, με ό,τι σημαίνει αυτό για το κλίμα υπό το οποίο θα στηθούν οι κάλπες.

Οι υποστηρικτές αυτού του σεναρίου, προτείνουν να γίνουν οι πρώτες εκλογές, αυτές της απλής αναλογικής, στις 28 Μαΐου και οι δεύτερες είτε την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου είτε την πρώτη του Ιουλίου. Άλλοι, εισηγούνται να στηθούν οι πρώτες κάλπες την 23η Απριλίου, μία εβδομάδα μετά το Πάσχα δηλαδή, Κυριακή του Θωμά ώστε οι δεύτερες εκλογές, εφόσον χρειαστούν να γίνουν στα τέλη Μαΐου, πριν την έναρξη των πανελλαδικών εξετάσεων..

ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook