Τα «σημάδια» που δείχνουν πρόβλημα με το μπαλκόνι και η περίπτωση κοπέλας στην Κρήτη που έχασε τη ζωή της – Τι γίνεται με τις γλάστρες

τα-σημάδια-που-δείχνουν-πρόβλημα-με-1614712

Σε «ατραξιόν» της περιοχής έχει μετατραπεί τις τελευταίες ημέρες το «αιωρούμενο μπαλκόνι» ξενοδοχείου επί της λεωφόρου Συγγρού στη Νέα Σμύρνη, το οποίο αποκολλήθηκε και κρέμεται, έτοιμο να καταρρεύσει.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, Δευτέρα (23/1) το υπουργείο Τουρισμού αποφάσισε την «προσωρινή διακοπή» λειτουργίας του ξενοδοχείου, ενώ το μπαλκόνι αναμένεται να καθαιρεθεί εντός των επόμενων ημερών.

Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή», οι ειδικοί επισημαίνουν ότι στις περισσότερες τέτοιες περιπτώσεις δεν φταίει το βάρος που βάζουμε στα μπαλκόνια μας, αλλά η φθορά η οποία «περνά απαρατήρητη».

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο του ξενοδοχείου, το κτίριο χτίστηκε τη δεκαετία του ’80 και δεν παρουσίαζε κανένα στατικό πρόβλημα. «Περιμένουμε τους μηχανικούς να μας εξηγήσουν τι ακριβώς συνέβη, καθώς δεν υπήρχε κάποια ένδειξη ότι υπήρχε πρόβλημα», αναφέρει.

Αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι το μπαλκόνι δεν είχε καθαιρεθεί μέχρι και χθες, οπότε και έγινε έλεγχος από την πολεοδομία. Προληπτικά πάντως η περιοχή κάτω από το μπαλκόνι έχει αποκλειστεί.

Πάντως, το φαινόμενο δεν είναι σπάνιο. Τουλάχιστον 2-3 φορές κάθε χρόνο βλέπει το φως της δημοσιότητας κάποια περίπτωση κατάρρευσης μπαλκονιού, ευτυχώς τις περισσότερες φορές χωρίς θύματα. Τον περσινό Φεβρουάριο, για παράδειγμα, κατέρρευσε μπαλκόνι πολυκατοικίας στο Ηράκλειο Κρήτης, ενώ λίγους μήνες νωρίτερα σε πολυκατοικία στο Χαλάνδρι.

Φταίνε οι γλάστρες;

«Τα μπαλκόνια μας σχεδιάζονται ώστε να σηκώνουν βάρος 500 κιλών ανά τ.μ. Ο κανονισμός αυτός είναι ίδιος από το 1945», εξηγεί ο Χρήστος Ζέρης, διευθυντής του Εργαστηρίου Σκυροδέματος και του Τομέα Δομοστατικής στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ. «Στο φορτίο αυτό δεν υπολογίζεται το βάρος της επίστρωσης του μπαλκονιού, λ.χ από μάρμαρο, μωσαϊκό ή πλακάκι». Στις περισσότερες περιπτώσεις που υπάρχει πρόβλημα, αυτό δεν οφείλεται στο φορτίο που δέχεται το μπαλκόνι, λ.χ στις γλάστρες. «Αν ένα μπαλκόνι έχει κατασκευαστικό πρόβλημα, αυτό θα φανεί άμεσα, μέσα στην πρώτη δεκαετία από την κατασκευή του κτηρίου. Αν έχουν περάσει αρκετά χρόνια, τότε συνήθως είναι θέμα αντοχής, η οποία μειώνεται λόγω διαβρώσεων. Τα μπαλκόνια στηρίζονται με τα λεγόμενα πανωσίδερα, τα οποία αγκυρώνουν την πλάκα του ορόφου. Επειδή τα σίδερα βρίσκονται στο πάνω τμήμα του καταστρώματος του μπαλκονιού, αν ρηγματωθεί το μπετόν αρχίζει να περνάει το νερό στο εσωτερικό και ο οπλισμός του μπαλκονιού σταδιακά οξειδώνεται. Με τα χρόνια, αυτό θα μειώσει την αντοχή του και σε κάποιες περιπτώσεις θα οδηγήσει στην κατάρρευσή του».

Τα «σημάδια»

‘Όπως επισημαίνει ο κ. Ζέρης, υπάρχουν ορισμένες ενδείξεις οι οποίες θα φανερώσουν ότι υπάρχει πρόβλημα. «Αν το μπαλκόνι αρχίζει να παραμορφώνεται από το βάρος, αυτό είναι σίγουρα κακό σημάδι, όπως και αν το μπαλκόνι αρχίσει να σείεται εύκολα. Επίσης, μία σαφής ένδειξη ότι το μπαλκόνι παραμορφώνεται είναι όταν αρχίσουν να συγκεντρώνονται νερά σε διαφορετικό σημείο, λ.χ μπροστά. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα πλακάκια θα μας προειδοποιήσουν, καθώς θα αρχίσουν να ξεκολλούν. Όμως, όταν έχουμε μωσαϊκό είναι δύσκολο σε ένα απαίδευτο μάτι να εντοπίσει τις ρωγμές. Καλό είναι λοιπόν να φροντίζουμε το δάπεδο του μπαλκονιού μας να είναι στεγανό και να αποκαθιστούμε κάθε βλάβη».

Η περίπτωση στην Κρήτη που οδήγησε στον θάνατο μια κοπέλα

Ο κ. Ζέρης κλήθηκε πριν από λίγα χρόνια ως πραγματογνώμονας στην περίπτωση κατάρρευσης μπαλκονιού στην Κρήτη, που στοίχισε τη ζωή μιας κοπέλας. «Είχαν μια γιορτή στο σπίτι, χόρευαν στο μπαλκόνι. Όταν πηδάς ρυθμικά, το βάρος σου διπλασιάζεται γιατί το φορτίο είναι δυναμικό. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, το μπαλκόνι δεν ήταν καλά αγκυρωμένο και επιπλέον είχε διαβρωθεί. Έτσι, δεν άντεξε την πίεση και υποχώρησε».

ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες
Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook