Τα σχέδια Μητσοτάκη για τη νέα κυβέρνηση: Οι δελφίνοι, οι εκλεκτοί και οι μουσαφίρηδες

τα-σχέδια-μητσοτάκη-για-τη-νέα-κυβέρνη-1678992

Ο πρόεδρος της ΝΔ έχει προαναγγείλει rotation υπουργών. Ποιοι ράβουν κοστούμια, ποιοι έχουν φιλοδοξίες για την “επόμενη ημέρα”, ποιοι θα σηματοδοτήσουν ανοίγματα στο πασοκικό κέντρο

Το πρωί της 25ης Ιουνίου οι κάλπες θα είναι άδειες, επαναλαμβάνει διαρκώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θέλοντας να κινητοποιήσει τη βάση της Νέας Δημοκρατίας και να αποφύγει φαινόμενα εφησυχασμού στις δεύτερες εκλογές.

Την ίδια στιγμή ωστόσο προεξοφλεί ευλόγως το αποτέλεσμα και ήδη σχεδιάζει την επόμενη κυβέρνηση, έχοντας μάλιστα προαναγγείλει το “σπάσιμο” του Εργασίας και την ίδρυση ενός νέου υπουργείου Δημογραφικής και Στεγαστικής Πολιτικής.

Ο πρόεδρος της ΝΔ έχει δώσει επίσης ένα αδρό στίγμα των προθέσεων του όσον αφορά στα πρόσωπα. Έχει χρησιμοποιήσει το μπασκετικό όρο rotation, προαναγγέλοντας ότι δεν θα μείνει σχεδόν κανείς στην ίδια υπουργική θέση. Έχει δεσμευτεί για περισσότερες γυναίκες στην κυβέρνηση. Και έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα αξιοποιήσει και άλλα πρόσωπα προερχόμενα από το χώρο του ΠΑΣΟΚ στο υπουργικό σχήμα.

Ο κ. Μητσοτάκης μάλιστα έχει διαμηνύσει προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν θα κρίνει με βάση τους σταυρούς που πήρε ένας βουλευτής, αλλά με γνώμονα εάν είναι ο κατάλληλος για τη συγκεκριμένη θέση. Οι πρώτοι σε σταυρούς πάντως ήδη ράβουν κοστούμια και έχουν… προτιμήσεις.

Η Νίκη Κεραμέως, που πήρε τους περισσότερους σταυρούς από κάθε άλλη βουλεύτρια της ΝΔ, φέρεται για παράδειγμα να επιθυμεί το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Όμως πολλοί θεωρούν ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει λόγο να δώσει ένα τόσο βασικό και πολιτικό υπουργείο σε ένα στέλεχος, που θεωρείται ότι θα σπεύσει να μπει στην κούρσα της επομένης ημέρας. Η κ. Κεραμέως εξάλλου θα μπορούσε να αξιοποιηθεί στο Δικαιοσύνης. Ενώ στο Εθνικής Άμυνας θα μπορούσε να καταλήξει ένα έτερο στέλεχος που θεωρείται δελφίνος, ο Νίκος Δένδιας, εφόσον μετακινηθεί από το υπουργείο Εξωτερικών.

Στο Εξωτερικών ή το Οικονομικών φέρεται ως πιθανός επόμενος υπουργός ο Κωστής Χατζηδάκης, που αναμένεται να “αναβαθμιστεί” μετά τις “ειδικές αποστολές” στο Εργασίας και προηγουμένως στο Ενέργειας.

Αμετακίνητος πάντως θεωρείται ο Κυριάκος Πιερρακάκης στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το οποίο μάλιστα ενδεχομένως να συγχωνευθεί με το υπουργείο Εσωτερικών σε ένα “υπερυπουργείο”. Ο κ. Πιερρακάκης ήταν άλλωστε μία από τις επιτυχημένες “μεταγραφές” από το πασοκικό χώρο.

Καθώς δε ο κ. Μητσοτάκης έχει δηλώσει πολλές φορές ότι “αυτοδύναμη μονοκομματική κυβέρνηση της ΝΔ δε σημαίνει μονοχρωματική κυβέρνηση”, πιθανή θεωρείται και μία επιστροφή του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, ο οποίος σάρωσε στο Δυτικό Τομέα Αθηνών.

Εφόσον όμως η κ.Κεραμέως φύγει από το υπουργείο Παιδείας, πολλοί βλέπουν ως διάδοχο της την Άννα Διαμαντοπούλου, ως ένα ακόμη άνοιγμα στο πάλαι πότε σημιτικό ΠΑΣΟΚ. Σημειωτέον ότι η παιδεία όπως και η υγεία χαρακτηρίζονται ως δύο από τις μεγάλες προτεραιότητες της επόμενης τετραετίας, με τον κ. Μητσοτάκη να μην έχει κρύψει την επιθυμία του να ανοίξει και η συζήτηση για την αναθεώρηση του άρθρου 16 και τη δημιουργία ιδιωτικών ΑΕΙ.

Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος της ΝΔ χαρακτηρίζει fake news τα περί σχεδίου ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ, αλλά έχει ταυτόχρονα ταχθεί υπέρ της αγοράς υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα υγείας. Η αποχώρηση του Θάνου Πλεύρη θεωρείται δεδομένη και οι αναφορές του κ. Μητσοτάκη κατά την περιοδεία του στην Κρήτη στην Ειρήνη Αγαπηδάκη έχουν ενισχύσει την αίσθηση ως ενδεχομένως η βουλευτής Επικρατείας να είναι η επόμενη υπουργός Υγείας. Ο πρόεδρος της ΝΔ έχει βεβαίως δηλώσει ότι θα επιβλέπει ο ίδιος προσωπικά το πρότζεκτ “νέο ΕΣΥ”.

Μία ακόμη από τις γυναίκες της ΝΔ που αναμένεται να αξιοποιηθεί και ενδεχομένως να αναβαθμιστεί στην επόμενη κυβέρνηση είναι και η Σοφία Ζαχαράκη, που ήρθε πρώτη σε σταυρούς στην ανατολική Αττική, ξεπερνώντας μάλιστα κατά 10.000 ψήφους το Μάκη Βορίδη. Ο κ. Βορίδης πάντως, όπως και ο Άδωνις Γεωργιάδης, αναμένεται μεν να μετακινηθούν, αλλά όχι και να μείνουν εκτός, καθώς εξάλλου η ΝΔ τους είχε αναθέσει να βοηθήσουν στην προεκλογική εκστρατεία αντιμετώπισης των απειλών εκ δεξιών και ιδίως της “Νίκης”.

Γράφει η Βίκυ Σαμαρά

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook