Τα πρώτα «λουκέτα» στα Εμβολιαστικά κέντρα – Η αγωνία για την πτωτική πορεία των εμβολιασμών

τα-πρώτα-λουκέτα-στα-εμβολιαστικά-κ-1253846

Τα πρώτα «λουκέτα» στην επιχείρηση «Ελευθερία»

Το κυβερνητικό σχέδιο για τους εμβολιασμούς προβλέπει τη χορήγηση της τρίτης δόσης αρχής γενομένης από τους πολίτες, ηλικίας από 85 και άνω και η πλατφόρμα να ανοίγει με ρυθμό ανάλογο με τον περσινό για τις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες, έως τα 60 έτη.

Την ώρα που πάνω από τον χώρο της εστίασης πυκνώνουν τα «σύννεφα» αγωνίας των καταστηματαρχών για τον φετινό χειμώνα, με τον διαχωρισμό και τα μέτρα για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, η καθημερινή πορεία της επιχείρησης «Ελευθερία» καταγράφει έντονα πτωτική πορεία, αυξάνοντας τον πονοκέφαλο του κυβερνητικού επιτελείου, το οποίο θέλει με κάθε τρόπο να διασφαλίσει ότι η κοινωνία και η οικονομία θα παραμείνουν «ανοιχτές».

Παρ ότι στην κυβέρνηση ευελπιστούν ότι όσο θα μπαίνουμε στην «καρδιά» του φθινοπώρου, θα αναθερμανθεί το ενδιαφέρον των πολιτών για εμβολιασμό, λόγω του ιδιότυπου lockdown που ήδη ισχύει για τους ανεμβολίαστους, αλλά και της οικονομικής επιβάρυνσης από την υποχρεωτική διενέργεια αυτοδιαγνωστικών τεστ, η σημερινή εικόνα απέχει από εκείνη στην οποία στόχευαν ειδικοί και υπουργείο Υγείας για το χτίσιμο τους «τείχους ανοσίας».

Απολύτως ενδεικτική της σημερινής κατάστασης είναι ότι τις περισσότερες μέρες, στα εμβολιαστικά κέντρα καταγράφονται «χαμηλές πτήσεις», με τα καθημερινά ραντεβού να κινούνται στο επίπεδο των 17.000 – 18.000 και με μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα, να κλείνουν το ένα μετά το άλλο. Ήδη μετά κλείσιμο του «mega» εμβολιαστικού κέντρου στο Ελληνικό, σειρά αναμένεται να πάρει το κέντρο του Περιστερίου, ενώ λόγω της μείωσης των ημερήσιων ραντεβού υπό εξέταση είναι η συνέχιση της λειτουργίας των μεγάλων κέντρων, όπως αυτό στο χώρο της Δ.Ε.Θ. στη Θεσσαλονίκη, αλλά και σε Πάτρα, Γιάννενα. Κέρκυρα κ.α

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση βρίσκεται σε αναμονή του «πράσινου φως» από τους ειδικούς για τη χορήγηση της τρίτης, αναμνηστικής όπως αποκαλείται, δόσης σε όλον τον πληθυσμό. Το Μέγαρο Μαξίμου έχει έτοιμο τον σχεδιασμό, αλλά τόσο η Επιτροπή Εμβολιασμών όσο και η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων διστάζουν να δώσουν το σήμα, μετά την πρόσφατη παρέμβαση κορυφαίων ειδικών στο επιστημονικό Lancet, με την οποία εκτίμησαν ότι σε αυτή τη φάση, δεν δικαιολογείται 3η δόση για τον γενικό πληθυσμό.

Κυβερνητικά στελέχη, μιλώντας στο iEidiseis.gr υπογράμμιζαν ότι πρώτιστο μέλημα της πολιτείας είναι να θωρακιστεί έγκαιρα το εθνικό σύστημα υγείας και να μην βιώσουμε ξανά τις δυσάρεστες καταστάσεις του περσινού χειμώνα. Με την άποψη αυτή – και άρα με την τρίτη δόση, φαίνεται να συμφωνούν κυρίως οι νοσοκομειακοί γιατροί, οι οποίοι έχοντας βιώσει την πανδημία στην πρώτη γραμμή της μάχης, θεωρούν ότι πρέπει να υιοθετηθούν άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα.

Το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει τη χορήγηση της τρίτης δόσης αρχής γενομένης από τους πολίτες, ηλικίας από 85 και άνω και η πλατφόρμα να ανοίγει με ρυθμό ανάλογο με τον περσινό για τις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες, έως τα 60 έτη. Το κυβερνητικό επιτελείο θέλει να χορηγηθεί η τρίτη δόση και στους κάτω των 60 ετών, αλλά κάτι δεν αναμένεται να γίνει μέσα στον χρόνο.

Προς το παρόν, το πράσινο φως έχει δοθεί από την αρμόδια για τους εμβολιασμούς Επιτροπή, μόνο για τους ανοσοκατασταλμένους, ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν οι εργαζόμενοι σε μονάδες φροντίδας υγείας και οι υγειονομικοί, οι οποίοι ήταν από τους πρώτους που είχαν εμβολιαστεί πέρσι.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook