Τα προϊόντα με ελάχιστες θερμίδες που παχαίνουν – Ποια είναι αυτά;

τα-προϊόντα-με-ελάχιστες-θερμίδες-που-992380

Πολλοί άνθρωποι τα τελευταία χρόνια στρέφονται στα τεχνητά ή φυσικά γλυκαντικά προκειμένου να περιορίσουν την πρόσληψη θερμίδων και να χάσουν βάρος.

Μια νέα μελέτη σε πειραματόζωα υπό τον Δρ. Raylene Reimer που δημοσιεύθηκε στο Gut, όμως, ανακάλυψε ότι η κατανάλωση γλυκαντικών χαμηλών θερμίδων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνει το σωματικό λίπος του μωρού και παρεμβαίνει στο εντερικό του μικροβίωμα. Πρόκειται για ευρήματα ιδιαίτερα σημαντικά, ιδιαίτερα στη φάση της εγκυμοσύνης και του θηλασμού, καθώς επηρεάζουν τα κρίσιμης σημασίας πρώτα χρόνια της ζωής του ατόμου.

«Τα γλυκαντικά χαμηλών θερμίδων θεωρούνται ασφαλή για την εγκυμοσύνη και τη γαλουχία, ωστόσο τα στοιχεία που προκύπτουν από τις μελέτες δείχνουν ότι είναι πιθανό να αυξάνουν το σωματικό βάρος και άλλους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου. Ακόμα και η στέβια, που έχει αναδειχθεί ως φυσική εναλλακτική επιλογή για την ασπαρτάμη, και άλλα τεχνητά γλυκαντικά χαμηλών θερμίδων, είχε παρόμοιες επιδράσεις στην αύξηση του κινδύνου παχυσαρκίας στα πρώτα χρόνια της ζωής του παιδιού», τονίζει ο Δρ. Reimer, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Calgary.

Γλυκαντικά για απώλεια βάρους

Ως απάντηση στα υψηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας, παρατηρείται αύξηση στη χρήση γλυκαντικών χαμηλών θερμίδων, ιδιαίτερα σε γυναίκες και παιδιά. Η καθημερινή κατανάλωσή τους, όμως, σχετίζεται με μεγαλύτερα μωρά και πρώιμη εμμηναρχή στα νεαρά κορίτσια κάτω των 10 ετών, φαινόμενα που αποτελούν γνωστούς παράγοντες κινδύνου για χρόνιες παθήσεις. Επιπλέον, η μελέτη υποστηρίζει πως κάποια, αλλά όχι όλα, από αυτά τα γλυκαντικά έχουν ανιχνευθεί στο μητρικό γάλα, υποδεικνύοντας ένα πιθανό τρόπο μεταφοράς τους στο έμβρυο.

«Η κατανόηση της επίδρασης των διατροφικών συστατικών στο μητρικό μεταβολισμό και το εντερικό μικροβίωμα μπορεί να συμβάλει στον καθορισμό της βέλτιστης διατροφής για τη μητέρα, η οποία θα προσφέρει και ένα πιο υγιές μέλλον τόσο για την ίδια όσο και για το παιδί της», σημειώνει ο ειδικός.

Αλλάζοντας το εντερικό μικροβίωμα των μωρών

Οι γνώσεις των επιστημόνων σχετικά με τον τρόπο που τα γλυκαντικά επηρεάζουν την αύξηση του βάρους δεν είναι ολοκληρωμένες, ωστόσο πιστεύουν σε μεγάλο βαθμό ότι οι αλλαγές στο εντερικό μικροβίωμα μπορεί να παίζουν κάποιο ρόλο.

Για του λόγου το αληθές, σε αυτή τη μελέτη που διενεργήθηκε σε πειραματόζωα, χρησιμοποιήθηκε ένα μόσχευμα κοπράνων για να δείξει την άμεση επιρροή του τροποποιημένου εντερικού μικροβιώματος στην πρόκληση αυξημένου κινδύνου παχυσαρκίας. Οι ερευνητές πήραν δείγματα κοπράνων από παιδιά των οποίων οι μητέρες κατανάλωναν γλυκαντικά με χαμηλές θερμίδες και τα μεταμόσχευσαν σε αποστειρωμένα ποντίκια χωρίς καθόλου μικρόβια.

Η διαδικασία αυτή προκάλεσε την αύξηση του βάρους των τρωκτικών και χειρότερο έλεγχο της γλυκόζης του αίματός τους. Παρόλο που τα παιδιά δεν είχαν καταναλώσει ποτέ γλυκαντικά, οι αλλαγές στο μικροβίωμα και τον μεταβολισμό της μητέρας ήταν αρκετές για να αλλάξουν το μικροβίωμα του απογόνου τους και να προκαλέσουν παχυσαρκία.

«Μια υγιής εγκυμοσύνη με καλή διατροφή είναι σημαντική για ένα υγιές μωρό. Η έρευνά μας θα συνεχιστεί εξετάζοντας τι περιλαμβάνει μια βέλτιστη διατροφή και αναζητώντας τρόπους για να διορθωθούν οι διαταραχές στο εντερικό μικροβίωμα, αν και εφόσον εμφανιστούν», καταλήγει ο Δρ. Reimer.

ygeimaou.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook