Τα πλαστικά απορρίμματα της Amazon αυξήθηκαν κατά ένα τρίτο εν μέσω πανδημίας

τα-πλαστικά-απορρίμματα-της-amazon-αυξήθηκ-1338790

Τα απόβλητα των πλαστικών συσκευασιών της Amazon αυξήθηκαν σχεδόν κατά το ένα τρίτο, σε 270.000 τόνους, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σύμφωνα με έκθεση της ομάδας προστασίας της θάλασσας Oceana.

Η Oceana εκτιμά ότι έως και 10.700 τόνοι αυτού του πλαστικού, συμπεριλαμβανομένων του περιτυλίγματος με φυσαλίδες και χάρτινων φακέλων με πλαστική επένδυση, που ισοδυναμεί με αξία ενός φορτηγού παράδοσης κάθε 67 λεπτά, είναι πιθανό να καταλήγουν στη θάλασσα.

Η Amazon, ο κολοσσός του λιανεμπορίου του δυτικού κόσμου, απέρριψε τα στοιχεία της Oceana και είπε ότι είχε υπερεκτιμήσει τα πλαστικά απόβλητα κατά 300%.

Αμφισβήτησε επίσης το μοντέλο που χρησιμοποιήθηκε για την εκτίμηση του ποσοστού, που είναι πιθανό να καταλήξει στη θάλασσα. Δεν παρείχε εναλλακτικά στοιχεία ωστόσο.

Η εταιρεία σημείωσε έκρηξη στις πωλήσεις της κατά 38%, στα 386 δισ. δολ. το 2020, όταν μεγάλο μέρος του κόσμου ήταν σε lockdown και οι διαδικτυακές πωλήσεις κορυφώθηκαν.

Η έκθεση της Oceana αμφισβητεί τις δεσμεύσεις της εταιρείας για την ανακύκλωση, χρησιμοποιώντας συνεντεύξεις από τοπικούς αξιωματούχους κ.λπ που συνδέονται με περιοχές ανακύκλωση δεύτερης ευκαιρίας της Amazon και έρευνες πελατών της Amazon Prime.

Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι προσπάθειες ανακύκλωσης της εταιρείας «δεν θα μειώσουν σημαντικά το τεράστιο (και αυξανόμενο) πλαστικό της αποτύπωμα».

Ο Matt Littlejohn, ανώτερος αντιπρόεδρος της Oceana, δήλωσε πως «Χρησιμοποιούμε τα καλύτερα δεδομένα που έχουμε στη διάθεσή μας. Εάν η Amazon ήταν διαφανής, θα χρησιμοποιούσαμε ευχαρίστως τα δεδομένα τους. Ναι, χρησιμοποιούν περισσότερες μη πλαστικές συσκευασίες, αλλά πουλούν επίσης έναν τόνο περισσότερο προϊόν.

»Καταλαβαίνουμε ότι οι άνθρωποι χρειάζονται την Amazon. Και έτσι ελπίζουμε η Amazon να μπορέσει να διορθώσει αυτό το πρόβλημα και να γίνει ηγέτης στη μείωση του πλαστικού, κάτι που είναι πραγματικά σημαντικό για τους ωκεανούς».

Η πλαστική μεμβράνη που χρησιμοποιεί η Amazon στη συσκευασία της έχει ελάχιστη ή μηδαμινή αξία για την αγορά ανακύκλωσης και δεν είναι γενικά αποδεκτή από δημοτικά προγράμματα ανακύκλωσης στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τον Καναδά, αναφέρει η έκθεση.

Η Oceana διαπίστωσε ότι σχεδόν το 75% των πελατών του Amazon Prime που ερωτήθηκαν σε 25 πόλεις στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ έστειλαν το πλαστικό, εν γνώσει τους ή όχι, σε χώρους υγειονομικής ταφής.

Σχεδόν το 40% το έβαζε σε κάδους ανακύκλωσης, όπου η παρουσία πλαστικής μεμβράνης θα οδηγούσε στη χωματερή και το 35% πετάει το πλαστικό στον κάδο.

Λίγο λιγότερο από το 20% των 1.400 πελατών δήλωσε ότι χρησιμοποίησε ξανά το πλαστικό, ενώ το 5% είπε ότι τοποθέτησε τη συσκευασία σε κάδους απορριμμάτων σε καταστήματα με πρόγραμμα ανακύκλωσης δεύτερης ευκαιρίας της εταιρείας.

Επιπλέον, εκπρόσωποι σε περισσότερα από το 40% των καταστημάτων που προτείνει η Amazon ως εναλλακτική ανακύκλωση για πλαστικές μεμβράνες είπαν στους μυστικούς αγοραστές ότι η πλαστική μεμβράνη της Amazon δεν έγινε αποδεκτή.

Μόνο το 9% όλων των πλαστικών απορριμμάτων έχει ανακυκλωθεί συνολικά. Σχεδόν όλα πηγαίνουν σε χώρους υγειονομικής ταφής, καίγονται ή καταλήγουν να μολύνουν το περιβάλλον, συμπεριλαμβανομένων των υδάτινων οδών και των ωκεανών.

Η Rachel Johnson Greer, πρώην διευθύντρια προγράμματος στην Amazon, η οποία εργάστηκε για την εταιρεία για οκτώ χρόνια, είπε ότι η εταιρεία θα αναλάμβανε μέτρα για τα πλαστικά μόνο εάν το απαιτούσαν οι κυβερνήσεις ή η πλειοψηφία των πελατών.

Τον Μάιο, περισσότερο από το ένα τρίτο των μετόχων της Amazon ψήφισαν ένα κάλεσμα που την καλούσε να ποσοτικοποιήσει το πλαστικό μιας χρήσης και να παράσχει συστάσεις για το πώς να μειώσει το πλαστικό της αποτύπωμα μέχρι το τέλος του έτους.

Η Oceana επισήμανε τη δράση που έλαβε η εταιρεία στην Ινδία, όπου έχει εξαλείψει τις πλαστικές συσκευασίες μιας χρήσης χρησιμοποιώντας εναλλακτικές λύσεις χαρτιού, αφού ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Ναρέντα Μόντι και η κυβέρνηση δεσμεύτηκαν να απαγορεύσουν τα πλαστικά μιας χρήσης έως το 2022.

Η εφαρμογή της απαγόρευσης καθυστέρησε, αλλά ένα δικαστήριο έκρινε ότι η συσκευασία ήταν ευθύνη των παραγωγών, των εισαγωγέων και των ιδιοκτητών εμπορικών σημάτων.

Η Amazon ανακοίνωσε επίσης ότι θα απορρίψει τις πλαστικές συσκευασίες μιας χρήσης στη Γερμανία.

«Εάν η εταιρεία μπορεί να το κάνει αυτό στην Ινδία και τη Γερμανία, μπορούν να απορρίψουν τις πλαστικές συσκευασίες μιας χρήσης σε παγκόσμια βάση», δήλωσε ο Littlejohn.

Εκπρόσωπος της Amazon δήλωσε πως η εταιρεία «συμμερίζεται τη φιλοδοξία της Oceana να προστατεύσει τους ωκεανούς και σέβεται το έργο της, αλλά, για δεύτερη χρονιά, οι υπολογισμοί της είναι σοβαρά λανθασμένοι.

»Έχουν υπερεκτιμήσει τη χρήση πλαστικών κατά περισσότερο από 300% και χρησιμοποιούν ξεπερασμένες υποθέσεις εργασίας σχετικά με τις πηγές πλαστικών απορριμμάτων που καταλήγουν στους ωκεανούς».

»Η Amazon σημειώνει ταχεία πρόοδο στη μείωση ή την αφαίρεση πλαστικών μιας χρήσης από υλικά συσκευασίας στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε όλο τον κόσμο» δήλωσε μεταξύ άλλων.

lifo.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook