Τα πιο παλιά αυτοκίνητα στην Ευρώπη έχει η Ελλάδα – Τα επίσημα στοιχεία

τα-πιο-παλιά-αυτοκίνητα-στην-ευρώπη-έχ-1620126

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία για την αυτοκίνηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με την Ελλάδα να καταγράφει νέες αρνητικές πρωτιές. Σύμφωνα με την Ένωση Ευρωπαϊκών Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA), ο μέσος όρος ηλικίας των αυτοκινήτων στη χώρα μας είναι τα 17 έτη και των φορτηγών τα 22,7 έτη.

Πιο αναλυτικά:

Το 2021 κυκλοφορούσαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση 250 εκατομμύρια αυτοκίνητα, με το στόλο των επιβατικών αυτοκινήτων να αυξάνεται κατά 1,2% σε σύγκριση με το 2020. Με εξαίρεση τη Σλοβενία (-4,1%), όλες οι χώρες της ΕΕ διεύρυναν τον στόλο αυτοκινήτων τους, με τη μεγαλύτερη ανάπτυξη να σημειώνει η Σλοβακία (+8,2%). Αυτό δείχνουν τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ένωση.

Από την άλλη περίπου 29,5 εκατομμύρια φορτηγά κυκλοφορούν σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα μισά από τα οποία βρίσκονται σε τρεις χώρες: Τη Γαλλία (6,3 εκατομμύρια), την Ιταλία (4,3 εκατομμύρια) και την Ισπανία (3,9 εκατομμύρια).

Υπάρχουν περισσότερα από 6,4 εκατομμύρια μεσαία και βαρέα επαγγελματικά οχήματα στους δρόμους της ΕΕ, (αύξηση 3,2% σε σύγκριση με το 2020), ενώ περισσότερα από 1,2 εκατομμύρια φορτηγά, έχει η Πολωνία. Επίσης, στην ΕΕ κυκλοφορούν 714.008 λεωφορεία με τα περισσότερα να βρίσκονται στην Πολωνία (126.547), στην Ιταλία (100.199) και στη Γαλλία (94.523).

Σύμφωνα με την ACEA, ο μέσος όρος της ηλικίας των αυτοκινήτων στην ΕΕ είναι 12 ετών. Η Ελλάδα και η Εσθονία έχουν τους παλαιότερους στόλους αυτοκινήτων, με οχήματα ηλικίας 17 ετών, ενώ τον χαμηλότερο μέσο όρο ηλικίας έχει το Λουξεμβούργο (7,6 χρόνια).

Η μέση ηλικία των ελαφρών επαγγελματικών οχημάτων στην ΕΕ είναι τα 12 έτη. Από τις τέσσερις μεγάλες αγορές της ΕΕ, η Ιταλία έχει τον παλαιότερο στόλο φορτηγών (14 χρόνια), ακολουθούμενη από την Ισπανία (13,6 έτη). Τα φορτηγά είναι κατά μέσο όρο ηλικίας 14,2 ετών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Με μέσο όρο ηλικίας 22,7 ετών, η Ελλάδα έχει τον παλαιότερο στόλο φορτηγών, ενώ τα νεότερα βρίσκονται στην Αυστρία (6,6 έτη) και τη Δανία (7,5 έτη). Τα λεωφορεία που κυκλοφορούν στους δρόμους της ΕΕ έχουν κατά μέσο όρο 12,7 ετών. Τα λεωφορεία της Ρουμανίας έχουν πάνω από 20 έτη ηλικία.

Παρά την έντονη αύξηση των πωλήσεων που παρατηρήθηκε τα τελευταία χρόνια, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα (ηλεκτρικά με μπαταρία και plug-in υβριδικά) εξακολουθούν να αποτελούν μόνο το 1,5% του συνολικού στόλου αυτοκινήτων της ΕΕ. Μόνο τρεις χώρες έχουν μερίδιο ηλεκτρικών αυτοκινήτων με μπαταρία μεγαλύτερο από 2% (Ισλανδία 4,6%, Ολλανδία 2,8%, Σουηδία 2,2%). Εκτός μετρήσεων είναι η Νορβηγία που αποτελεί μόνη της μια κατηγορία, καθώς το 16,2% του στόλου αποτελείται από ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Τα ελαφρά επαγγελματικά οχήματα που κινούνται με ντίζελ εξακολουθούν να κυριαρχούν στην ΕΕ με το 91% του στόλου να χρησιμοποιεί αυτό το καύσιμο. Μόνο το 0,1% των φορτηγών στους δρόμους της ΕΕ έχουν σύστημα κίνησης μηδενικών εκπομπών. Παρόμοια είναι η κατάσταση και στα λεωφορεία, όπου τα πετρελαιοκίνητα αντιπροσωπεύουν το 92,5% του στόλου της ΕΕ, με μόνο το 1,3% να είναι ηλεκτρικά και το 1,8% υβριδικά ηλεκτρικά. Ωστόσο, σημαντικά μερίδια ηλεκτρικών λεωφορείων βρίσκονται στην Ολλανδία (14,5%) και στο Λουξεμβούργο (7,8%).

Τέλος, η Ευρωπαϊκή Ένωση αριθμεί κατά μέσο όρο 567 επιβατικά αυτοκίνητα και 83 επαγγελματικά οχήματα ανά 1.000 κατοίκους. Το Λουξεμβούργο έχει την υψηλότερη πυκνότητα αυτοκινήτων στην ΕΕ (698 ανά 1.000 άτομα), ενώ η Κύπρος έχει την υψηλότερη πυκνότητα επαγγελματικών οχημάτων (135 ανά 1.000 κατοίκους). Αντίθετα, η χαμηλότερη πυκνότητα αυτοκινήτων βρίσκεται στη Ρουμανία (396), ενώ η Λιθουανία έχει τη χαμηλότερη πυκνότητα επαγγελματικών οχημάτων. Στη Λετονία, σχεδόν το 43% όλων των νοικοκυριών δεν διαθέτουν αυτοκίνητο, ενώ σχεδόν το 32% των γαλλικών οικογενειών έχουν δύο επιβατικά αυτοκίνητα.

Πηγή: ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook