Τα… παράδοξα των εκλογών στην Κρήτη – Που βγήκε πρώτος ο Σώρρας, που υπήρχε 100% συμμετοχή

τα-παράδοξα-των-εκλογών-στην-κρήτη-198581

Υπάρχει στην Κρήτη χωριό που έβγαλε πρώτο κόμμα τον Αρτέμη Σώρρα; Κι όμως υπάρχει. Σε άλλη περίπτωση τα πρωτεία (δυστυχώς) καταλαμβάνει η Χρυσή Αυγή και αλλού απόλυτος κυρίαρχος αναδείχτηκε ο Γιάννης Βαρουφάκης ή ο Νότης Μαριάς.

Φυσικά δεν ήταν λίγες οι περιοχές της Κρήτης που πρώτο κόμμα (και με διαφορά) αναδείχτηκε το ΚΙΝΑΛ ενώ σε κάποια χωριά εντυπωσιακά ήταν τα ποσοστά που κατέγραψε η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, που κατάφερε να μπει και στην Ευρωβουλή.

Από μια αναλυτική εξέταση στα στοιχεία που δημοσίευσε η Περιφέρεια Κρήτης, με βάση τις αναφορές ανά περιφερειακή ενότητα για τις ψήφους των κομμάτων, προκύπτουν οι περιοχές εκείνες του νησιού που ψήφισαν εντελώς διαφορετικά από τον μέσο όρο και σίγουρα είναι άξιες αναφοράς.

Αρτέμης Σώρρας

Στο χωριό Βαφές Αποκορώνου φαίνεται πως έχουν πειστεί για την ύπαρξη των δισεκατομμυρίων του φυλακισθέντος Αρτέμη Σώρρα και έδωσαν στο κόμμα του «Ελλήνων Συνέλευσις» την πρώτη θέση με 24% καθώς απέσπασε 49 από τις 198 έγκυρες ψήφους.

Κυριάκος Βελόπουλος

Για τις χειρόγραφες επιστολές του Ιησού που πουλούσε ο Κυριάκος Βελόπουλος φαίνεται πως είχαν ενημερωθεί οι κάτοικοι στο χωριό Ραβδούχα Πλατανιά δίνοντας 21% στην Ελληνική Λύση που κατετάγη στην περιοχή τους 2ο κόμμα. Ομοίως και στην Επισκοπή Πλατανιά, όπου το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου έλαβε ποσοστό 20%.

Γιάνης Βαρουφάκης

Το Μέρα25, το κόμμα του Γιάννη Βαρουφάκη απέσπασε την πρώτη θέση στην Επάνω Βάθεια Χερσονήσου με ποσοστό 30% (47 από τις 156 ψήφους) ενώ δεύτερο κόμμα αναδείχτηκε στο Αμαριανό του Δήμου Μινώα Πεδιάδας με ποσοστό 22%.

Νότης Μαριάς

Καθολική ήταν η επικράτηση του κόμματος «Ελλάδα -Άλλος Δρόμος» του Νότη Μαριά στους Βώρους του δήμου Φαιστού, όπου με 34% αναδείχτηκε πρώτο κόμμα (με 94 από τις 254 έγκυρες ψήφους).

Ζωή Κωνσταντοπούλου

Μέχρι την τρίτη θέση κατάφερε να σκαρφαλώσει η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου σε δύο χωριά του Ρεθύμνου, στην Καλανδαρέ Μυλοποτάμου και στην Κούφη Ρεθύμνου, με 15,1% και 12,5% αντίστοιχα

Θάνος Τζήμερος

Ζηλευτό ποσοστό και τρίτη θέση στη γενική κατάταξη έλαβε το κόμμα του Θάνου Τζήμερου στην Αυγενική Ηρακλείου, με 8,6% ενώ ποσοστά πάνω από 5% πήρε ο κ. Τζήμερος στο Μεταξοχώρι Ιεράπετρας, στην Αρχαία Ελεύθερνα, τις Σίσες, την Κούφη και τον Κάτω Πόρο Ρεθύμνου αλλά και στην Βαγιονιά Γόρτυνας.

Η Χρυσή Αυγή

ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το ποσοστό της Χρυσής Αυγής στην Κόξαρη Ηρακλείου όπου έλαβε 25,72% (52 από τις 205 ψήφους) καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση ενώ στο συγκεκριμένο χωριό, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πήρε ούτε μία ψήφο. Πολύ υψηλά ήταν τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής και σε εκλογικό τμήμα του Ασκύφου Σφακίων (15,7%) αλλά και στο εκλογικό τμήμα των φυλακών Αλικαρνασσού με 13,3%. Υψηλά (μεταξύ 10% και 12%) ήταν τα ποσοστά της οργάνωσης και σε κάποια εκλογικά τμήματα τις Βρύσες Αποκορώνου, στην Αργυρούπολη Ρεθύμνου αλλά και στα Μάλια. Τις μεγαλύτερες αποτυχίες της η Χρυσή Αυγή τις σημείωσε στα Ανώγεια όπου έλαβε μόλις 1 από τις 2019 ψήφους ενώ μηδενικό αποτέλεσμα έφερε και σε εκλογικό κέντρο στο Κυπαρίσσι όπου έλαβε 0 από τις 306 ψήφους.

ΚΚΕ

«Κόκκινα» βάφτηκαν τα Παλαιά Ρούματα του Δήμου Πλατανιά όπου το ΚΚΕ κατέγραψε το υψηλότερο ποσοστό του στην Κρήτη και στα δύο εκλογικά τμήματα του χωριού με 23% και 22%. Άνω του 20% έλαβε το ΚΚΕ και στην κοινότητα Ελους Κισσάμου. Εντυπωσιακό επίσης είναι το γεγονός ότι στην Κόξαρη όπου η Χρυσή Αυγή ήρθε πρώτη με το μεγαλύτερό της ποσοστό σε επίπεδο Κρήτης, την τρίτη θέση καταλαμβάνει το ΚΚΕ με 21%. (Δεύτερη η ΝΔ με 24,88%).

Το Κίνημα Αλλαγής

Το χωριό Παράνυμφοι Αστερουσίων τήρησε την παράδοση και κατέγραψε και πάλι το υψηλότερο ποσοστό για το ΚΙΝΑΛ με 48,2% (82 από τις 170 ψήφους) κατατάσσοντάς το πρώτο κόμμα. Πάνω από 40% (επίσης πρώτο κόμμα) έλαβε το ΚΙΝΑΛΛ και στα χωριά του Οροπεδίου Λασιθίου Ψυχρό και Αβρακόντε, αλλά και στο Μεταξοχώρι του Δήμου Αρχανών Αστερουσίων και στον Μοχό. Το χαμηλότερο ποσοστό για το Κίνημα αλλαγής καταγράφηκε στα Μεσκλά Χανίων όπου έλαβε 0 από τις 57 έγκυρες ψήφους.

Η Νέα Δημοκρατία

Τα υψηλότερα ποσοστά της η Νέα Δημοκρατία τα πήρε στην Κριτσά Λασιθίου με 63% και στην κοινότητα Ορνέ Αγίου Βασιλείου με 62%. Ψηλά για τη ΝΔ έφτασαν τα Ανώγεια με 55,4%. Στο Νομό Ηρακλείου το μεγαλύτερο ποσοστό της η ΝΔ το έλαβε σε εκλογικό τμήμα του Λιμένα Χερσονήσου με 46%. Χαμηλότερα για τη ΝΔ στον Πεύκο Δήμου Βιάννου (με 5,9%) και στο Μελισσουργάκι Μυλοποτάμου (με 6,2%).

Ο ΣΥΡΙΖΑ

Το μεγαλύτερο ποσοστό του στην Κρήτη με 60,3% έλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ στην κοινότητα Καρών Αποκορώνου (με 35 από τις 58 έγκυρες ψήφους). Στο Ηράκλειο, πρώτη για τον ΣΥΡΙΖΑ έρχεται η Κοινότητα Πανασού Γόρτυνας με 51,8% ενώ ψηλά, προφανώς λόγω Ross Daly, κατετάγη και εκλογικό τμήμα του Χουδετσίου με 48,7%. Ούτε μία από τις 205 ψήφους της Κόξαρης δεν έλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφοντας εκεί τη χειρότερη επίδοσή του.

Συμμετοχή – Αποχή

Το ρεκόρ συμμετοχής (100%) στις ευρωεκλογές σημειώθηκε σε εκλογικό τμήμα στις Καλύβες Αποκορώνου, όπου ψήφισαν και οι 233 εγγεγραμμένοι ενώ αντίστροφα το ρεκόρ αποχής στις ευρωεκλογές για την Κρήτη είχε εκλογικό τμήμα στην παλιά πόλη Χανίων με 66,3% (προσήλθαν στην κάλπη μόνο 182 από τους 540 εγγεγραμμένους ψηφοφόρους).

Ανάλυση στοιχείων: Μάριος Διονέλλης

Πηγή: ekriti.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook