Τα ονόματα των γαλάζιων βουλευτών που «παίζουν» στα ψηφοδέλτια της Αττικής – Ο ρόλος της Κρήτης στις «καραμπόλες»

τα-ονόματα-των-γαλάζιων-βουλευτών-που-818185

Μπορεί ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης να επαναλαμβάνει ότι οι εκλογές θα γίνουν την επόμενη άνοιξη, αλλά τόσο ο κομματικός μηχανισμός όσο και οι βουλευτές και υποψήφιοι βουλευτές εργάζονται ήδη σε άκρως προεκλογικούς ρυθμούς. Μάλιστα, μεταξύ των μελών της «γαλάζιας» κοινοβουλευτικής ομάδας κυκλοφορεί κάπως μεταξύ αστείου και σοβαρού ότι όποιος αφήσει τις διακοπές του για το δεύτερο 15νθήμερο του Αυγούστου, μπορεί και να την πατήσει.

Η μεγαλύτερη κινητικότητα, όπως είναι αναμενόμενο, καταγράφεται στην πολυπληθή Αττική. Ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης προγραμματίζει το αμέσως επόμενο διάστημα επισκέψεις σε περιοχές του Λεκανοπεδίου και συναντήσεις με εκλογικές ομάδες που παρουσιάζουν εκλογικό ενδιαφέρον για τη ΝΔ, ενώ προ ημερών, ανακοίνωσε μία τετράδα γυναικών, οι οποίες θα μπουν στη μάχη του σταυρού, οι τρεις σε περιοχές του Λεκανοπεδίου και η τέταρτη στην Εύβοια.

Πρόκειται για τις κυρίες Δόμνα Μιχαηλίδου, υφυπουργό Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης που θα είναι υποψήφια στην Α΄Πειραιώς, Μαρία Συρεγγέλα, υφυπουργό για τη Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια, στη Β2 του Δυτικού Τομέα Αθηνών, Σοφία Ζαχαράκη, υφυπουργό Τουρισμού, στην Ανατολική Αττική και Σοφία Νικολάου, πρώην ΓΓ Αντεγκληματικής Πολιτικής, στην Εύβοια.

Τις πιο δύσκολες μάχες στο Λεκανοπέδιο θα δώσουν οι υποψήφιοι στην Α Αθηνών και στον Νότιο Τομέα, καθώς ακόμα κι αν φέρει τα ίδια ποσοστά με το 2019, η ΝΔ θα έχει από μία λιγότερη έδρα, λόγω της αύξησης του αριθμού των βουλευτών Επικρατείας.

Στην Α΄ Αθηνών: «Κλειδί» ο Πιερρακάκης

Η Α΄Αθηνών αριθμεί σήμερα έξι βουλευτές, καθώς ο Κων. Μπογδάνος βρίσκεται πλέον στα έδρανα των ανεξάρτητων. Από τους έξι νυν βουλευτές, δηλαδή τους κ.κ. Βασίλη Κικίλια, Θάνο Πλεύρη, Άγγελο Συρίγο, Νικήτα Κακλαμάνη, Όλγα Κεφαλογιάννη και Φωτεινή Πιπιλή, οι πέντε πρώτοι είναι σίγουρο ότι θα διεκδικήσουν την επανεκλογή τους.

Το «κλειδί» για τη δυναμική που θα υπάρξει είναι η εκλογική κάθοδος ή μη του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυρ. Πιερρακάκη, ο οποίος θεωρείται ο πλέον πετυχημένος και δημοφιλής υπουργός. Οι φήμες ότι θα αναλάβει το κρίσιμο πόσο της εκπροσώπησης της ΝΔ κατά την προεκλογική περίοδο, προκειμένου ο νυν εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου να δώσει τη μάχη του σταυρού στην περιφέρεια του, παραμένουν έντονες. Σε αυτή την περίπτωση, οι νυν βουλευτές της περιφέρειας θα έχουν λιγότερο άγχος. Ενδιαφέρον για εκλογική κάθοδο επιδεικνύουν ο πρώην πρύτανης Θόδωρος Φορτσάκης, ο οποίος ήταν και πρώτος επιλαχών, ενώ στις λίστες θα συμμετέχει και ο πρόεδρος των νοσηλευτών Δημήτρης Σκουτέλης.

Νότιος Τομέας: Με Θεοδωρικάκο, πιθανόν και Χαρδαλιά

Ανάλογες πιέσεις δέχεται και ο Νότιος τομέας της Αττικής, ο οποίος επίσης θα χάσει μία έδρα λόγω της αντίστοιχης αύξησης των εδρών του ψηφοδελτίου Επικρατείας. Ο υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Δένδιας θεωρείται ότι παίζει χωρίς αντίπαλο για μία ακόμα πρωτιά, ενώ τη μάχη στη δύσκολη αυτή περιφέρεια θα δώσουν εκ νέου οι κ. Διον. Χατζηδάκης, Μπάμπης Παπαδημητρίου, Χάρης Θεοχάρης, Κώστας Κυρανάκης, Βασίλης Σπανακης, Γιάννης Καλλιάνος καθώς και οι κ. Σοφία Βούλτεψη και Άννα Καραμανλή. Το ενδιαφέρον στοιχείο της μάχης προκαλεί η δυναμική είσοδος του υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Τάκη Θεοδωρικάκου, ενώ για μία θέση στη βουλή θα παλέψει πιθανότατα και ο υφυπουργός Άμυνας κ. Νίκος Χαρδαλιάς.

Βόρειος Τομέας: Με κορυφαίους, αλλά χωρίς Παπαθανάση

Πιο «βατά» είναι τα πράγματα στον Βόρειο Τομέα της μάχης που η μάχη θα δοθεί κυρίως μεταξύ των υπουργών Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη, Ανάπτυξης Αδωνι Γεωργιάδη, Παιδείας Νίκη Κεραμέως και των Θ. Ρουσόπουλου, Γ. Κουμουτσάκη, Δημήτρη Καιρίδη και της κ. Ζωή Ράπτη. Αν επιβεβαιωθεί, μάλιστα, η τελευταία πληροφορία που θέλει τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης κ. Νίκο Παπαθανάση να μην αποφασίζει την είσοδό του στην εκλογική «αρένα», τότε οι νυν βουλευτές θα απαλλαγούν από έναν σημαντικό πονοκέφαλο.

Δυτικός Τομέας: Μετακομίζει στην Κρήτη ο πρωθυπουργός;

Ενδιαφέρον στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση παρουσιάζει και ο Δυτικός Τομέας, καθώς στις προηγούμενες εκλογές είχε επιλέξει τη συγκεκριμένη περιφέρεια και ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης, ο οποίος μάλιστα κράτησε και την έδρα. Οι άλλοι δύο της γαλάζιας τριάδας στον Δυτικό Τομέα ήταν ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτ. Βαρβιτσιώτης και ο δημοσιογράφος κ. Γιάννης Λοβέρδος.

Με δεδομένο ότι στις επόμενες εκλογές, όποτε κι αν γίνουν, ο κ. Μητσοτάκης δεν θα επιλέξει ξανά την ίδια περιφέρεια – σχεδόν προεξοφλείται ότι θα θελήσει να ενισχύσει την Κρήτη λόγω και της εντοπιότητας του αρχηγού του ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη – θα αδειάσει μία θέση, την οποία αναμένεται να διεκδικήσουν ο πρώην υπουργός Μιχ. Χρυσοχοίδης, η υφυπουργός αρμόδια για τη Δημογραφική Πολιτική Μαρία Συραγγέλα και ίσως ο κ. Δημ. Καλογερόπουλος.

Ανατολική Αττική: Χωρίς τη Μαρτίνου;

Στην Ανατολική Αττική, από τους νυν βουλευτές πιθανότατα δεν θα είναι εκ νέου υποψήφια η κ. Γεωργία Μαρτίνου, με δική της επιλογή. Τη θέση της αν τελικά δεν θελήσει να διεκδικήσει άλλη μία κοινοβουλευτική θητεία, θα διεκδικήσουν δύο πρόσωπα που για ξεχωριστούς λόγους έκαστος, θεωρούνται σημαντικές υποψηφιότητες: Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας και η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη.

Δυτική Αττική

Στη Δυτική Αττική, τέλος, θα δώσουν ξανά τη μάχη του σταυρού οι κ. Θαν. Μπούρας, Βαγγ. Λιάκος και Γ. Κώτσηρας, ενώ στον «στίβο» θα μπει και ο κ. Α. Τσώκος, ο οποίος παραιτήθηκε από Γ.Γ του ΕΑΓΜΕ για να είναι υποψήφιος.

ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook