Τα οικόπεδα θα γίνουν χωράφια: Διαμαρτύρονται φορείς των Χανίων για το νόμο «περί χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού»

τα-οικόπεδα-θα-γίνουν-χωράφια-διαμαρτ-1041573

Σοβαρές ανατροπές στην περιουσιακή κατάσταση όσων έχουν εκτάσεις σε εκτός σχεδίου δόμησης  περιοχές ενώ προκύπτει καταφανής άνιση μεταχείριση μεταξύ μικρών και μεγάλων ιδιοκτησιών, επέρχονται με τις ρυθμίσεις που προτείνονται για την εκτός σχεδίου δόμηση, σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν σε κοινή τους ανακοίνωση, ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων, ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Εφετείου Κρήτης, το Τ.Ε.Ε-Τμήμα Δυτικής Κρήτης και το Ο.Ε.Ε- Τμήμα Δυτικής Κρήτης.

Η ανακοίνωση αναφέρει:

Αποτελεί αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα ότι με βάση το Σύνταγμα και την επιστήμη οι περιοχές εκτός σχεδίου δόμησης δεν προσφέρονται, κατ’ αρχήν, για οικοδομική ανάπτυξη.

Ταυτόχρονα όμως δεν είναι επιστημονικά ορθό και νομικά ανεκτό να έρχονται δυνάμει του προτεινόμενου νόμου «περί χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού» νέες οριζόντιες ρυθμίσεις που αντιμετωπίζουν ενιαία τον νησιωτικό, τον περιαστικό και τον ορεινό χώρο.

Η κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης, που φέρνει το προς ψήφιση νομοσχέδιο, με νέες απαγορεύσεις και σύνθετες διαδικασίες δεν μπορεί να λάβει χώρα, χωρίς αντικειμενικά και επαληθεύσιμα στοιχεία, χωρίς διάλογο αφενός με τις τοπικές κοινωνίες και αφετέρου με όλους τους σχετικούς επιστημονικούς φορείς και συγκεκριμένα :

 Καταργούνται όλες οι παρεκκλίσεις για τα ακίνητα εκτός σχεδίου.

 Άρτια και οικοδομήσιμα είναι πλέον μόνο τα ακίνητα 4 στρεμμάτων με πρόσωπο 45 μ επί αναγνωρισμένης οδού και βάθος 50 μ.

Η Πολιτεία πρέπει να αντιληφθεί ότι με τις ρυθμίσεις που προτείνονται για την εκτός σχεδίου δόμηση επέρχονται σοβαρές ανατροπές στην περιουσιακή κατάσταση όσων έχουν εκτάσεις σε τέτοιες περιοχές ενώ προκύπτει καταφανής άνιση μεταχείριση μεταξύ μικρών και μεγάλων ιδιοκτησιών γεγονός που θα έχει τεράστιες οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις καθώς με τις ρυθμίσεις που προωθούνται απομειώνεται ή μηδενίζεται στην πράξη η περιουσία των πολιτών, μέσα από την υποτίμηση της αξίας των μικρών εκτάσεων γης και σε πολλές περιπτώσεις – λόγω των διατάξεων του συγκεκριμένου νομοσχεδίου – θα οδηγούνται οι μικροϊδιοκτήτες σε εκποίηση της γης σε εξαιρετικά μειωμένες τιμές, προς όφελος γειτνιαζόντων μεγάλων ιδιοκτησιών.

Για πρώτη φορά στα νομικά ιστορικά χρονικά με τον παρόντα νόμο καθορίζονται νέοι όροι που αφορούν όχι μόνο το μέλλον – τα ακίνητα που θα δημιουργηθούν – αλλά και το παρελθόν – τα ακίνητα που προϋφίστανται. Ο νέος νόμος είναι πρόδηλα αντισυνταγματικός καθώς δεν περιορίζει απλά τη δόμηση αλλά την αφαιρεί και μάλιστα αναδρομικά καταστρατηγώντας τα θεμελιώδη συνταγματικά δικαιώματα της ιδιοκτησίας και της περιουσίας.

Εξάλλου, η μεταβατική περίοδος που δίδεται με το άρθρο 34 του επίμαχου νομοσχεδίου την καθιστά διάταξη «παγίδα» καθώς αφορά μόνο τα μετά την ψήφιση του νόμου δημιουργούμενα ακίνητα, ενώ προσθέτει και νέες προϋποθέσεις που δεν απαιτούνταν.

Η χρονική περίοδος των 2 ή 3 ετών που δίδεται για την έκδοση της οικοδομικής άδειας, δεν λύνει το πρόβλημα λόγω του μικρού χρόνου αλλά και των νέων προϋποθέσεων που θέτει, ενώ εντείνει τις ανισότητες διότι αφορά μόνο αυτούς που θα έχουν την οικονομική δυνατότητα να επιδιώξουν την έκδοση οικοδομικής άδειας ήτοι ελάχιστους ενόψει όλων των πρόσφατων δυσμενών συγκυριών.

Κατ’ αυτό τον τρόπο καταλήγουμε σε απαλλοτρίωση των περιουσιών χωρίς αποζημίωση, ήτοι δήμευση των περιουσιών, αφού τα ακίνητα χάνουν το χαρακτήρα τους ως οικόπεδα, κατ ακολουθία, τους αφαιρείται η δυνατότητα αξιοποίησης και οι αξίες τους εκμηδενίζονται.

Καμία συζήτηση για κατάργηση δικαιωμάτων δόμησης και αξιοποίησης των μικρών ιδιοκτησιών δεν μπορεί να σταθεί αν προηγουμένως η Πολιτεία δεν έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της με την ολοκλήρωση των αυτονόητων προϋποθέσεων που και το Σύνταγμα θέτει στην κρατική διοίκηση.

Συγκεκριμένα, αποτελεί χρέος της Πολιτείας, πριν ξεκινήσει οποιαδήποτε συζήτηση για νέα ειδικά μέτρα με απαγορεύσεις στις εκτός σχεδίου δόμησης περιοχές, να ολοκληρώσει τις αυτονόητες και επιστημονικά, τεχνικά, οικονομικά και κοινωνικά απαραίτητες υποχρεώσεις της και συγκεκριμένα τους Δασικούς Χάρτες και το Δασολόγιο, την χάραξη των Αιγιαλών, το Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο, την οριοθέτηση των υδατορεμάτων, την αποτύπωση του οδικού δικτύου, την οριοθέτηση όλων των οικισμών και εν τέλει, το σπουδαιότερο, τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια, όπως επίσης να προχωρήσει επιτέλους αποτελεσματικά σε σαφή και κωδικοποιημένη πολεοδομική και χωροταξική νομοθεσία.

ΟΙ ΦΟΡΕΙΣ

Χανιά, 16/10/2020»

Zarpanews.gr

6 thoughts on “Τα οικόπεδα θα γίνουν χωράφια: Διαμαρτύρονται φορείς των Χανίων για το νόμο «περί χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού»

  1. Θα μας καταστρέψει εντελώς αυτό που πάει να γίνει,αφού θα πρέπει να ξε-πουλησουμε άμεσα τα εκτός σχεδίου.Και βέβαια σε πολυ χαμηλές τιμές,αφού όλοι όσοι δεν έχουμε λεφτά να χτίσουμε τι θα κάνουμε;Θα κρατήσουμε κάτι που τώρα χτίζει άρα η όλη του αξία του χωραφιου είναι η δόμηση που έχει,μέχρι η δόμηση αυτή να χαθεί;Η θα πάμε να πουλήσουμε όταν όλοι θα πουλάνε υπό την πίεση του χρόνου και την πίεση της πληθώρας προς πώληση ακινήτων;Μόνοι κερδισμένοι θα είναι όσοι έχουν λεφτά και μπορούν να χτίσουν άμεσα. Πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω γιατί το κράτος πρέπει να μας πιέζει με αυτόν τον τρόπο….

  2. Εδω και 2 χρόνια,παλεύω να πουλήσω στο Ακρωτήρι ένα οικόπεδο με θέα εκτός σχεδίου που χτίζει 200τμ.Μονο Έλληνας μπορεί να το πάρει γιατί είναι στην περιμετρική ζώνη, οπότε απαγορεύεται η πώληση σε αλλοδαπό. Και έχουν βρεθεί ξένοι που μπορούσαν να το πάρουν οικονομικά. Τώρα με αυτή τη νομοθεσία που προωθούν τι πρέπει να κάνω, να το χαρίσω;Πόσοι Έλληνες έχουν αυτή τη στιγμή τη δυνατότητα αγοράς και ανέγερσης οικοδομης;Δεν πρέπει αυτό το νομοσχέδιο να περάσει.

  3. ΑΚΟΜΑ ΚΙ ΑΝ ΠΕΡΑΣΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ – ΠΟΥ Δ Ε Ν ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ – ΘΑ ΠΡΕΕΙ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΝΑ ΣΚΕΦΤΟΥΜΕ ΤΙΣ
    ΑΚΟΛΟΥΘΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ( πριν ερθουν εταιρειες και μας τα περνουν για 1 κομματι ψωμι) . ΝΑ ΤΙΣ ΚΑΝΙΥΜΕ ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ. 1) ΝΑ ΕΝΩΘΟΥΝ ΤΑ ΔΙΠΛΑΝΑ , ΤΑ ΠΙΣΩ , ΤΑ ΜΠΡΟΣΤΙΝΑ κλπ . ΟΙΚΟΠΕΔΑ ΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ , ΕΤΣΙ ΘΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ 1 ΜΕΓΑΛΗ ΚΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΙΜΗ ΕΚΤΑΣΗ . 2) ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΑΝΤΑ ΚΑΙ Η ΛΥΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΚΑΤ ΚΤΙΣΜΑΤΩΝ , ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΘΕΛΟΥΝ ΤΑ ΚΡΑΤΗΣΟΥΝ ΟΘ ΙΔΙΟΙ ΤΑ ΟΘΚΟΠΕΔΑ ΤΟΥΣ .

  4. 1)Περίμενε να μπορούν να συνεννοηθούνε τόσοι διαφορετικοί ιδιοκτήτες.Εδώ με το γείτονα δεν μπορείς να τα βρεις πχ για ένα φράχτη.
    2)Τα προκάτ δεν θέλουν άδεια και λεφτά για να φτιαχτούν?
    Αυτά που λες φίλε μου δυστυχώς δεν γίνονται. Είναι ευχολόγια του τύπου θέλω ειρήνη και υγεία σε όλο τον κόσμο.Τα ευχολόγια και οι θεωρίες είναι ωραίες,αλλά όχι σε αυτήν την περίπτωση.Γιατι εδω παίζονται περιουσίες.Περιουσίες που ξαφνικά θα χάσουν την δόμηση άρα και την αξία τους.Και ο κόσμος δεν το ξέρει,δεν έχει ενημερωθεί δεν το γνωρίζει καν.Οι λύσεις είναι δυο:1)Έχεις λεφτά οπότε δεν σε νοιάζει, βγάζεις άδεια και χτίζεις.2)Πουλάς όσο μπορείς πιο γρήγορα,τωρα που οι τιμές είναι ακόμα ψηλες,πριν αρχίσει ο κόσμος να πουλάει μαζικά και οι τιμές κατρακυλανε.

  5. Όσοι έχουν. Χωράφια να βάλουν Μουρελα. Όλοι θέλουν να πουλήσουν οικόπεδα σε ξένους. Τα σπίτια στους οικισμούς και τα χωράφια να καλλιεργούνται πολύ σωστό.

  6. Η νομοθεσία γύρω από την δόμηση είναι σαφής.Χτιζουν όσα χωράφια ειναι ΕΝΤΟΣ σχεδίου,χτίζουν και όσα χωράφια ειναι ΕΚΤΟΣ σχεδίου, ΥΠΟ ΠΡΟΫΠΟΘΈΣΕΙΣ. Ο νέος νόμος καταργεί ολες αυτές τις προϋποθέσεις, άρα καταργεί οριζόντια την εκτός σχεδίου δόμηση.Οριζοντια.Πραγμα που σημαίνει αναγκαστικό άμεσο χτίσιμο ή αναγκαστικό άμεσο πούλημα των εκτός σχεδίου χωραφιών, ώστε να μην μηδενιστεί η αξία τους.Αν αυτό δεν είναι άδικο,τότε τι ειναι;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook