Τα οφέλη και οι πιθανές επιπτώσεις από την κατανάλωση γαλακτοκομικών

τα-οφέλη-και-οι-πιθανές-επιπτώσεις-από-1504567

Γαλακτοκομικά τρόφιμα: πρέπει πραγματικά να ανησυχούμε;

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα αποτελούν σημαντικό μέρος της ανθρώπινης διατροφής για περίπου 8000 χρόνια και αποτελούν μέρος των επίσημων διατροφικών συστάσεων σε πολλές χώρες παγκοσμίως.

Επίσης παρέχουν έναν αριθμό βασικών θρεπτικών συστατικών που είναι δύσκολο να ληφθούν σε δίαιτες με περιορισμένα ή καθόλου γαλακτοκομικά.

Ποια είναι τα οφέλη από την κατανάλωση γαλακτοκομικών;

Τα γαλακτοκομικά είναι μια εξαιρετική πηγή βιοδιαθέσιμου ασβεστίου

Σε όλο τον κόσμο, πολλοί άνθρωποι αποτυγχάνουν να επιτύχουν επαρκή διαιτητική πρόσληψη ασβεστίου. Πράγματι, τα γαλακτοκομικά προϊόντα αντιπροσωπεύουν καλές διατροφικές πηγές ασβεστίου λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε ασβέστιο και άλλα θρεπτικά συστατικά.

Υπό κανονικές διατροφικές συνθήκες, περίπου το 30-40 % του ασβεστίου που περιέχεται στο γάλα και το τυρί απορροφάται στο έντερο. Αντίθετα, μόνο το 28-36% του ασβεστίου απορροφάται από τα εμπλουτισμένα προϊόντα και μόνο το 5% του ασβεστίου από τα πράσινα λαχανικά (ένα μεγάλο ποσοστό του ασβεστίου καθίσταται αδιάλυτο από την παρουσία ινών, φυτικού οξέος και οξαλικού οξέος, τα οποία μειώνουν τη βιοδιαθεσιμότητα του ασβεστίου).

Τα γαλακτοκομικά είναι σημαντικά για την υγεία των οστών

Η σημασία του διατροφικού ασβεστίου για την ανάπτυξη των οστών είναι εμφανής ακόμη και πριν από τη γέννηση. Κατά την παιδική ηλικία, τα διαθέσιμα δεδομένα δείχνουν ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι σημαντικά για την ανάπτυξη και την υγεία των οστών. Επιπλέον, ως πλούσια πηγή ασβεστίου, βιταμίνης D και πρωτεΐνης, τα γαλακτοκομικά προϊόντα θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου οστεοπόρωσης.

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση έχουν ευεργετική επίδραση στη μικροχλωρίδα του εντέρου

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση περιλαμβάνουν διάφορα γιαούρτια, τυριά και το κεφίρ. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση περιέχουν προβιοτικά, τα οποία όταν φτάνουν στο έντερο προσφέρουν θεραπευτικά και προληπτικά οφέλη για την υγεία, βελτιώνοντας τη μικροχλωρίδα του εντέρου. Επίσης έχουν συσχετιστεί με τη μείωση του κινδύνου μεταβολικών διαταραχών και παθολογιών που σχετίζονται με το ανοσοποιητικό.

Ποιες είναι οι αρνητικές επιπτώσεις της κατανάλωσης γαλακτοκομικών;

Δυσανεξία στη λακτόζη

Σε μερικούς ανθρώπους, το γάλα προκαλεί φούσκωμα, κοιλιακό άλγος, μετεωρισμό και διάρροια. Αυτά τα συμπτώματα προκαλούνται από την ανεπάρκεια του ενζύμου λακτάση (το ένζυμο που διασπά τη λακτόζη σε γαλακτόζη και γλυκόζη) με αποτέλεσμα γαστρεντερικά συμπτώματα.

Όμως ενώ η αυτοδιάγνωση της ανεπάρκειας λακτάσης είναι κοινή, συχνά είναι λανθασμένη και οδηγεί σε περιττή αποβολή όλων των γαλακτοκομικών προϊόντων. Τα περισσότερα άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη μπορούν να ανεχθούν έως και 12 g λακτόζης χωρίς να υποφέρουν από γαστρεντερικά συμπτώματα. Μικρές ποσότητες γάλακτος, γιαουρτιού και σκληρού τυριού, ιδιαίτερα εάν καταναλώνονται με άλλα τρόφιμα και διανέμονται κατά τη διάρκεια της ημέρας, μπορεί να είναι αποτελεσματικές προσεγγίσεις αντιμετώπισης της δυσανεξίας στη λακτόζη.

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα προκαλούν όντως φλεγμονή;

Παρά τις αντικρουόμενες πληροφορίες, συνολικά, η έρευνα παρουσιάζει μια θετική εικόνα για τα προϊόντα με βάση το γάλα. Μια ανασκόπηση του 2017 52 κλινικών μελετών, που δημοσιεύτηκε στο Critical Reviews in Food Science and Nutrition, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα γαλακτοκομικά γενικά έχουν αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα, εκτός από άτομα που είναι αλλεργικά στο αγελαδινό γάλα.

Τα γαλακτοκομικά προκαλούν ακμή;

Η ακμή είναι μια κοινή χρόνια φλεγμονώδης δερματική νόσος των σμηγματογόνων ωοθυλακίων. Η αυξημένη παραγωγή σμήγματος εμπλέκεται στην παθογένεση της ακμής. Η παραγωγή σμήγματος μπορεί να προκληθεί από τον αυξητικό παράγοντα-1 που μοιάζει με ινσουλίνη (IGF-1) και τα αυξημένα επίπεδα ανδρογόνων.

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα έχουν ενοχοποιηθεί. Τα αμινοξέα που προέρχονται από το γάλα προάγουν την έκκριση ινσουλίνης και επάγουν τη σύνθεση του ηπατικού αυξητικού παράγοντα-1 (IGF-1) που μοιάζει με ινσουλίνη. Ο IGF-1 έχει προταθεί ως ο βασικός οδηγός της ακμής και διεγείρει την ανάπτυξη του επιθηλίου των ωοθυλακίων και την κερατινοποίηση. Δυστυχώς, δεν υπάρχει ακόμη σαφής απάντηση σε αυτό το ερώτημα, καθώς ακόμη και η πιο πρόσφατη συστηματική ανασκόπηση έχει αναφέρει ανάμεικτα αποτελέσματα. Ωστόσο, υπάρχει ένα σημαντικό πράγμα που πρέπει να θυμάστε: τα γαλακτοκομικά δεν είναι η νούμερο 1 αιτία της ακμής και μπορεί ή όχι να την επιδεινώσουν.

Δεν είναι όλα τα γαλακτοκομικά ίδια, και δεν είναι όλα ωφέλιμα για την υγεία μας. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση όπως το γιαούρτι και το κεφίρ θα είναι σίγουρα πιο ωφέλιμα για την υγεία σας από το βούτυρο ή το τυρί.

jenny.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook