Τα νέα μέτρα πριν την καραντίνα στην Ελλάδα και το μοντέλο Μακρόν

τα-νέα-μέτρα-πριν-την-καραντίνα-στην-ελ-1126200

Ημέρα κρίσιμων αποφάσεων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και στη χώρα μας είναι η σημερινή, καθώς το απόγευμα, οι ηγέτες των χωρών της Ε.Ε. συνεδριάζουν με τηλεδιάσκεψη και αποκλειστικό θέμα τη διαχείριση του δεύτερου και εξαιρετικά επιθετικού, όπως αποδεικνύεται, κύματος της πανδημίας του Covid-19, ενώ και η ελληνική κυβέρνηση καλείται να λάβει κρίσιμες αποφάσεις για νέα μέτρα, καθώς σε τουλάχιστον δύο περιοχές, στη Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες, η κατάσταση επιβαρύνεται δραματικά, ενώ και η Αθήνα «βράζει».

Αρμόδια κυβερνητικά στελέχη και μέλη της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων προεξοφλούν ότι έρχονται νέα μέτρα, τουλάχιστον για τις δύο περιοχές της Βόρειας Ελλάδας στις οποίες καταγράφεται έκρηξη κρουσμάτων και συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες, ενώ στην πραγματικότητα αναζητούνται τρόποι για αναβολή της απόφασης για γενικό lockdown, το οποίο, πάντως, δεν φαίνεται να μπορεί να αποφευχθεί.

Χθες, μετά το νέο ρεκόρ των κρουσμάτων, τα οποία εκτοξεύτηκαν στα 1.547, σήμανε συναγερμός και συνεδρίασε εκτάκτως η επιτροπή των Λοιμωξιολόγων, η οποία και θα εισηγηθεί σήμερα νέα μέτρα προς τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ειδικοί επιστήμονες, στην συντριπτική τους πλειονότητα τάσσονται υπέρ της αναβάθμισης του βαθμού επικινδυνότητας στη Θεσσαλονίκη, τις Σέρρες και πιθανότατα τη Λάρισα και τη Ροδόπη στο «κόκκινο», κάτι που θα φέρει τοπικό lockdown σε αυτές τις περιοχές, με όλα τα μέτρα που ισχύουν.

Επιπρόσθετα, πολλά από τα μέλη της Επιτροπής εισηγούνται να απαγορευτεί η κυκλοφορία από και προς νομούς και περιοχές της Βόρειας Ελλάδας – σε πρώτη φάση – αν και οι λεπτομέρειες δεν έχουν ακόμα αποφασιστεί.

Στο Μέγαρο Μαξίμου εξακολουθούν να «ξορκίζουν» το γενικό lockdown. Μέρα με τη μέρα, ωστόσο, το ένα μετά το άλλο τα κυβερνητικά στελέχη παραδέχονται ότι είναι θέμα χρόνου να οδηγηθούμε εκεί καθώς καταγράφεται εκθετική αύξηση των κρουσμάτων.

Η πλειονότητα των λοιμωξιολόγων εισηγείται τη λήψη πιο δραστικών μέτρων και στο Λεκανοπέδιο Αττικής και μάλιστα άμεσα προκειμένου να μην οδηγηθούμε σε νέα καραντίνα. Το πρώτο μέτρο που βρίσκεται στο τραπέζι είναι αυτό της απαγόρευσης της κυκλοφορίας αρκετά νωρίτερα απ’ ό,τι ισχύει σήμερα και συγκεκριμένα είτε στις 21.00 είτε στις 22.00 το βράδυ.

Επίσης, έχει συζητηθεί έντονα το μέτρο της επαναφοράς του SMS για τους άνω των 65, προκειμένου να προστατευθούν οι πιο ευάλωτες ομάδες, αλλά και η σημαντική αύξηση του ποσοστού των εργαζομένων που θα πρέπει να εργάζονται αποκλειστικά με τηλεργασία.

Οι τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης αναμένεται να ληφθούν την Παρασκευή, καθώς θα έχει προηγηθεί η αυριανή ειδική Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της Ε.Ε., όπου θα γίνει αναλυτική συζήτηση και να καθοριστούν κατευθυντήριες γραμμές για κοινή στάση έναντι του δεύτερου κύματος της πανδημίας, που όπως είπε χθες και ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν, δείχνει πιο επικίνδυνο από το πρώτο.

Κατά πολλούς, με την χθεσινή του απόφαση για γενικό lockdown, με διαφορετικά, ωστόσο, χαρακτηριστικά από το πρώτο, ο πρόεδρος Μακρόν έδειξε την κατεύθυνση. Αυτό που μένει να φανεί είναι ο χρόνος στον οποίον θα οδηγηθεί η κάθε χώρα σε αυτή τη δραστική, πλην αναγκαία, ως φαίνεται, λύση.

Πηγή: eidideis.gr

One thought on “Τα νέα μέτρα πριν την καραντίνα στην Ελλάδα και το μοντέλο Μακρόν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες
Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook