Τα μυστικά της 5ετούς αμυντικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ – Σήμερα υπογράφουν Δένδιας, Μπλίνκεν

τα-μυστικά-της-5ετούς-αμυντικής-συμφων-1298211

Στις 09:30 τοπική ώρα (16:30 ώρα Ελλάδος), ο Νίκος Δένδιας και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν θα υπογράψουν τη νέα, πενταετούς διάρκειας συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ.

Η συμφωνία θα δίνει στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις το δικαίωμα να χρησιμοποιούν ακόμη περισσότερες στρατιωτικές βάσεις στην Ελλάδα.

Πέρα από τις ήδη θεσμοθετημένες διευκολύνσεις στο ναύσταθμο της Σούδας στην Κρήτη, οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις θα αποκτήσουν επίσημη πρόσβαση για ασκήσεις στο πεδίο βολής του Λιτοχώρου, δικαίωμα μεταστάθμευσης στην ταξιαρχία της αεροπορίας στρατού στο Στεφανοβίκειο της Μαγνησίας και παραμονής σε στρατόπεδα στην Αλεξανδρούπολη, που γίνεται βασική πύλη για την ανάπτυξη και αναδίπλωση των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων που σταθμεύουν στην Ανατολική Ευρώπη.

Σε μια εποχή που οι Ηνωμένες Πολιτείες μειώνουν την παρουσία τους σε θερμές περιοχές του πλανήτη με σκοπό την αναδιάταξη των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού, η Ουάσιγκτον αυξάνει την παρουσία της στην Ελλάδα.

Οι τέσσερις τοποθεσίες που αναμένεται να περιγραφούν συγκεκριμένα, ως χώροι παροχής διευκολύνσεων στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις είναι η Σούδα, το Στεφανοβίκειο, το Λιτόχωρο και η Αλεξανδρούπολη. Οι διπλωματικές διατυπώσεις που έχουν επιλεγεί όμως, θα επιτρέπουν σε αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις να χρησιμοποιούν ως διευκολύνσεις τις ελληνικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις στα νησιά και στην ηπειρωτική Ελλάδα, σε μια περίοδο που η Άγκυρα κλιμακώνει τις προκλήσεις της στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο.

Είναι ενδεικτικό ότι την ώρα που ο Νίκος Δένδιας και ο επικεφαλής του State Depertment Άντονι Μπλίνκεν θα υπογράφουν τη συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ (MDCA), 15 αμερικανικά μαχητικά F-15 βρίσκονται στη βάση της Λάρισας, την «καρδιά» της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Εκ των πραγμάτων, πέραν της δεδομένης αύξησης των αμερικανικών επενδύσεων στην Ελλάδα για την βελτίωση των υποδομών που θα φιλοξενούν τις στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ, διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι με την συνομολόγηση της πενταετούς αμυντικής συμφωνίας η Ουάσιγκτον αναλαμβάνει εμμέσως την υποχρέωση να μην επιτρέψει επίθεση τρίτης χώρας στο έδαφος που φιλοξενεί τόσο σημαντικές βάσεις για την στρατιωτική της μηχανή.

Η επιστολή Μπλίνκεν

Η αμερικανική προστασία προς την ελληνική εδαφική κυριαρχία αναμένεται να αποτυπωθεί και στο προοίμιο της συμφωνίας MDCA αλλά και σε επιστολή που κατά πληροφορίες αναμένεται να αποστείλει ο Άντονι Μπλίνκεν προς τον Νίκο Δένδια.

Στην επιστολή αυτή, ο επικεφαλής του State Department εικάζεται ότι θα επαναλαμβάνει την «αφοσίωση» των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας στη διατήρηση της ειρήνης στην περιοχή, δεσμευόμενος να αποτρέψουν ενέργειες που θα απειλούν την σταθερότητα.

Κατά πληροφορίες που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα hellasjournal.gr, ο Άντονι Μπλίνκεν θα επισημαίνει στην επιστολή του ότι η Ελλάδα είναι ένας «σταθερός ΝΑΤΟϊκός σύμμαχος και εταίρος».

Ο κ. Μπλίνκεν στην επιστολή του περιλαμβάνει σειρά προωθημένων θέσεων, μέσω των οποίων τονίζεται η σημασία της Ελλάδας για την αμερικανική στρατηγική θεώρηση της ευρύτερη γειτονιάς μας.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, μέσω του στρατηγικού διαλόγου Ελλάδας-ΗΠΑ και της αμυντικής συμφωνίας MDCA, αναδεικνύονται νέα στοιχεία που επεκτείνουν και εμβαθύνουν τη διμερή στρατιωτική συνεργασία της Ελλάδας και της Αμερικής και σημειώνεται εκ νέου το στοιχείο της αμοιβαίας στρατιωτικής συνδρομής για την προστασία της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας των δύο χωρών.

protothema.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook