Τα λιμάνια μας δεν είναι πια… δάση – Η λύση που δόθηκε και τί σημαίνει αυτό για τα Χανιά

τα-λιμάνια-μας-δεν-είναι-πια-δάση-η-λ-1656499

Με το άρθρο 114 στο πολυνομοσχέδιο του ΥΠΕΝ που ψηφίστηκε την Τρίτη – εκείνο που περιείχε και τις διατάξεις για την πιθανή ιδιωτικοποίηση του νερού – δόθηκε οριστική λύση στο πρόβλημα που είχε ανακύψει με τον χαρακτηρισμό μιας σειράς λιμανιών ως δασικών εκτάσεων στο σύστημα των δασικών χαρτών.

Έτσι, λιμάνια όπως αυτό των Σφακίων ή της Κισσάμου και μια σειρά λιμανιών σε όλη τη χώρα δεν θεωρούνται πια… δάσος και αυτό θα επιτρέψει να προχωρήσουν οι όποιες παρεμβάσεις χρειάζονται να γίνουν σε αυτά κατά καιρούς.

Η διάταξη αναφέρει ότι δεν μπορούν να θεωρηθούν δάσος εκτάσεις παράκτιων περιοχών εντός των οποίων έχει οριστεί χερσαία ζώνη λιμένα ή χώρος που εξομοιώνεται με αυτή.

«Στα Σφακιά είχαν χαρακτηρίσει δάσος ακόμα και τον λιμενοβραχίονα, ο οποίος είναι τεχνική κατασκευή με μπετόν και πριν κατασκευαστεί απλά δεν υπήρχε. Εμείς είχαμε ακολουθήσει τη διαδικασία των πρόδηλων σφαλμάτων, υπάρχει και μια διάταξη που λέει ότι χορτολιβαδικές εκτάσεις σε υψόμετρο κάτω των 100 μέτρων από την παραλία δεν μπορούν να είναι δασικές, αλλά συναντήσαμε απόλυτη άρνηση από χαμηλόβαθμους υπαλλήλους να το λάβουν υπόψη. Τώρα δίνεται λύση για όλη τη χώρα σε αυτόν τον παραλογισμό», δήλωσε στο zarpanews.gr ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου ν. Χανίων, Δημήτρης Βιριράκης.

Υπάρχει όμως μια λεπτομέρεια: δεν έχουν όλα τα λιμάνια χερσαία ζώνη που να έχει νομίμως οριστεί. Αυτό αφορά κυρίως μικρά λιμανάκια στα Χανιά. Για παράδειγμα, τέτοια είναι στο Φραγκοκάστελο, τη Χρυσοσκαλίτιτσσα, τη Σούγια, την Αλμυρίδα, τον Πλάτανο κ.α.

Σύμφωνα με τον κ. Βιριράκη, με τη διάταξη που πέρασε ξεμπλοκάρει η δυνατότητα ορισμού χερσαίας ζώνης σε όλα αυτά τα λιμάνια:

«Εμείς ως διοίκηση είχαμε βάλει στόχο όλα τα λιμάνια στα Χανιά να αποκτήσουν χερσαία ζώνη, όπως πρέπει. Όμως για να το κάνεις αυτό απαιτείται, μεταξύ άλλων, μελέτη περιβαλλοντικών όρων και από τη στιγμή που το λιμάνι φαινόταν να είναι δάσος, δεν μπορούσε να προχωρήσει τίποτα. Ακόμα και το υδατοδρόμιο στο Καστέλι έχασε δύο χρόνια εξαιτίας αυτής της παράνοιας. Δεν είναι όλα τα μικρά λιμάνια στην ίδια μοίρα, σε κάποια δεν υπήρχε καν τοπογραφικό, αλλά εμείς έχουμε κινήσει τη διαδικασία ορισμού χερσαίας ζώνης για όλα», προσέθεσε ο κ. Βιριράκης.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook