Tα γεγονότα που σημάδεψαν την Ελλάδα και τον κόσμο το 2022

tα-γεγονότα-που-σημάδεψαν-την-ελλάδα-κα-1599857

Flashback στα σημαντικότερα γεγονότα που ξεχώρισαν σε εσωτερικό και διεθνές επίπεδο τη χρονιά που φεύγει.

Το 2022 ήταν μια χρονιά γεμάτη αποκαλύψεις. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, το κίνημα αμφισβήτησης στο Ιράν και τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν (και) φέτος πολλές περιοχές του πλανήτη αποτελούν μερικά μόνο από τα διεθνή γεγονότα που σημάδεψαν τον κόσμο.

Από την άλλη, στην Ελλάδα, υποθέσεις όπως αυτές των πολιτικών παρακολουθήσεων, το «θερμό» μέτωπο στα ελληνοτουρκικά, οι θάνατοι των τριών παιδιών του ζεύγους Πισπιρίγκου-Δασκαλάκη, ο βιασμός της 12χρονης από τον Κολωνό, οι καταγγελίες για την «Κιβωτό του Κόσμου», αλλά και η εμπλοκή της Εύας Καϊλή στο λεγόμενο Qatargate, μονοπώλησαν το ενδιαφέρον της εσωτερικής επικαιρότητας.

Η Ρωσία εισβάλλει στην Ουκρανία

Στις 24 Φεβρουαρίου, ο Βλαντίμιρ Πούτιν εισβάλλει στην Ουκρανία, βυθίζοντας τον κόσμο σε μια κρίση που δεν έχει προηγούμενο από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Απέναντι στις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ που διακηρύσσουν την υποστήριξή τους στην Ουκρανία, ο Ρώσος πρόεδρος εγείρει την απειλή χρήσης πυρηνικού όπλου, λέγοντας ότι είναι έτοιμος να χρησιμοποιήσει «όλα τα μέσα» που έχει στο οπλοστάσιό του.

Ο πόλεμος προκαλεί την πιο σημαντική ροή προσφύγων στην Ευρώπη από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και κοστίζει τη ζωή σε χιλιάδες στρατιώτες και αμάχους.

Ο Πούτιν –που λέει πως θέλει να «αποναζιστικοποιήσει» την Ουκρανία– βρίσκεται πολύ απομονωμένος διπλωματικά. Οι Δυτικοί επιβάλλουν στη Ρωσία οικονομικές κυρώσεις, που γίνονται ολοένα και πιο αυστηρές με το πέρασμα του χρόνου, παραδίδοντας ταυτόχρονα όπλα στην Ουκρανία που αποκτά επίσης καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αφθονούν οι μαρτυρίες που κατηγορούν τον ρωσικό στρατό για παραβιάσεις, μεταξύ των οποίων δολοφονίες αμάχων, βασανιστήρια και βιασμοί.

Τα ρωσικά στρατεύματα εγκαταλείπουν την προσπάθειά τους στις αρχές της εισβολής να περικυκλώσουν την πρωτεύουσα Κίεβο, όπου ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απευθύνεται καθημερινά στους παγκόσμιους ηγέτες για να ζητήσει την υποστήριξή τους.

Ο πόλεμος κάνει επίσης να πλανάται η απειλή μιας παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης, λόγω του θαλάσσιου αποκλεισμού που επέβαλε η Ρωσία στη Μαύρη Θάλασσα. Μια συμφωνία, η οποία επιτεύχθηκε τον Ιούλιο, επιτρέπει στην Ουκρανία να ξαναρχίσει σταδιακά να εξάγει τα σιτηρά της.

Τον Σεπτέμβριο, ο Πούτιν κηρύσσει επιστράτευση περίπου 300.000 εφέδρων και ανακοινώνει την προσάρτηση τεσσάρων ουκρανικών κατεχόμενων περιφερειών μετά τη διεξαγωγή «δημοψηφισμάτων», ενώ ο ρωσικός στρατός σωρεύει ήττες επί του πεδίου.

Μετά την εγκατάλειψη της περιφέρειας του Χαρκόβου (την πρώτη μεγάλη κατάκτησή της), η Μόσχα διατάζει στις αρχές Νοεμβρίου την αποχώρηση των δυνάμεών της από τη Χερσώνα (νότια). Η Ρωσία εξαπολύει εκατοντάδες πλήγματα εναντίον των ουκρανικών ενεργειακών δικτύων, βυθίζοντας εκατομμύρια Ουκρανούς στο σκοτάδι καθώς πλησιάζει ο χειμώνας.

Πολιτική αστάθεια στη Βρετανία

Έπειτα από μια διαδοχή σκανδάλων και μια πλημμυρίδα παραιτήσεων μελών της κυβέρνησής του, ο Συντηρητικός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον παραιτείται τον Ιούλιο. Ο Λιζ Τρας ορίζεται επίσημα διάδοχός του στην Ντάουνινγκ Στριτ από τη βασίλισσα Ελισάβετ Β’, δύο ημέρες πριν από τον θάνατο, στις 8 Οκτωβρίου, της βασίλισσας, έπειτα από 70 χρόνια στον θρόνο. Στις 10 Σεπτεμβρίου, ο Κάρολος Γ’ ανακηρύσσεται βασιλιάς.

Η πιο εφήμερη πρωθυπουργός στη σύγχρονη ιστορία της χώρας, η Λιζ Τρας παραμένει μόνο 44 ημέρες στον θώκο προτού παραιτηθεί με τη σειρά της, έχοντας προλάβει στο μεταξύ να προκαλέσει πολιτική και οικονομική κρίση με το ‘ριζοσπαστικό’ οικονομικό πρόγραμμά της.

Ο Ρίσι Σούνακ ανέρχεται στην εξουσία στα τέλη Οκτωβρίου, σε μια πρωτόγνωρη για τη Βρετανία περίοδο αβεβαιότητας. Είναι ο πέμπτος πρωθυπουργός στη Βρετανία μετά το δημοψήφισμα για το Brexit το 2016.

Τεράστιες προκλήσεις αναμένουν τον 42χρονο πρώην τραπεζίτη και υπουργό Οικονομικών: πληθωρισμός πάνω από 10%, ένα σύστημα υγείας που επιδεινώνεται… Το τέλος της χρονιάς συνοδεύεται από διαδοχικές απεργίες.

Ακραία καιρικά φαινόμενα

Το 2022 πολλαπλασιάστηκαν οι καταστροφές που συνδέονται με την κλιματική κρίση και την παγκόσμια υπερθέρμανση.

Το καλοκαίρι είναι το πιο ζεστό που καταγράφηκε ποτέ στην Ευρώπη, ρεκόρ θερμοκρασιών και καύσωνες προκαλούν ξηρασία και δασικές πυρκαγιές (τουλάχιστον 6.600.000 στρέμματα δάσους γίνονται στάχτη από τον Ιανουάριο μέχρι τα μέσα Αυγούστου στην ΕΕ, ένα ρεκόρ). Οι παγετώνες των Άλπεων καταγράφουν απώλειες ρεκόρ στη μάζα πάγου.

Τουλάχιστον 15.000 θάνατοι συνδέονται άμεσα με τον καύσωνα στη Γηραιά Ήπειρο, σύμφωνα τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Η Κίνα καταρρίπτει επίσης ρεκόρ ζέστης τον Αύγουστο και η ξηρασία απειλεί με λιμό το Κέρας της Αφρικής.

Οι πυρκαγιές και η αποψίλωση καταρρίπτουν νέα ρεκόρ στην Αμαζονία της Βραζιλίας.

Στο Πακιστάν, ιστορικών διαστάσεων πλημμύρες που συνδέονται με έναν ασυνήθιστο μουσώνα έχουν αποτέλεσμα 1.700 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και οκτώ εκατομμύρια άλλοι να εκτοπιστούν, ενώ το ένα τρίτο της χώρας βρίσκεται κάτω από το νερό.

Έπειτα από δύσκολες διαπραγματεύσεις, η διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα (COP27) τελειώνει στις 20 Νοεμβρίου στο Σαρμ ελ-Σέιχ (Αίγυπτος) με έναν συμβιβασμό για τη βοήθεια στις φτωχές χώρες που επηρεάζονται από την κλιματική αλλαγή, αλλά και μια αποτυχία να οριστούν νέοι φιλόδοξοι στόχοι για τη μείωση των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Στα μέσα Δεκεμβρίου, περισσότερα από 190 κράτη υιοθετούν μια ιστορική συμφωνία στο Μόντρεαλ σε μια προσπάθεια να σταματήσουν την καταστροφή της βιοποικιλότητας και των φυσικών πόρων της. Η συμφωνία προβλέπει έναν οδικό χάρτη με κύριο στόχο την προστασία του 30% του πλανήτη μέχρι το έτος 2030.

Ιράν: Εξέγερση κατά της μαντίλας – Βίαιη καταστολή

Στις 16 Σεπτεμβρίου, η Μαχσά Αμινί, μια 22χρονη Ιρανή κουρδικής καταγωγής, πεθαίνει στο νοσοκομείο, τρεις ημέρες μετά τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθών που την κατηγορεί ότι παραβίασε τον αυστηρό ενδυματολογικό κώδικα της Ισλαμικής Δημοκρατίας για τις γυναίκες.

Ο θάνατός της προκαλεί ένα κύμα διαδηλώσεων σε όλο το Ιράν, που δεν έχει προηγούμενο μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979.

Οι νέες γυναίκες βρίσκονται στην εμπροσθοφυλακή του κινήματος αμφισβήτησης, με ορισμένες να βγάζουν και να καίνε τις μαντίλες τους αψηφώντας τις αρχές, όπως δείχνουν βίντεο.

Οι διαδηλώσεις για την ελευθερία των γυναικών μετατρέπονται σταδιακά σε ένα ευρύτερο κίνημα εναντίον του ισλαμικού καθεστώτος, κερδίζοντας τους δρόμους, τα πανεπιστήμια ακόμη και τα σχολεία, παρά την καταστολή. Οι αρχές κάνουν λόγο για τουλάχιστον 300 θανάτους (μέχρι τις 5/12), με μια ΜΚΟ με έδρα τη Νορβηγία να καταγράφει τουλάχιστον 469.

Στις αρχές Δεκεμβρίου, η εξουσία κάνει μια χειρονομία προς τους διαδηλωτές, ανακοινώνοντας τη διάλυση της αστυνομίας ηθών. Ωστόσο αμέσως μετά το Ιράν εκτελεί δι’ απαγχονισμού δύο νεαρούς άνδρες που έχουν καταδικαστεί για αδικήματα σχετικά με τις διαδηλώσεις.

Qatargate: Σκάνδαλο μεγατόνων στην «καρδιά» του Ευρωκοινοβουλίου

Στις αρχές του Δεκέμβρη ήρθε στη δημοσιότητα η αποκάλυψη του σκανδάλου Qatargate που συντάραξε συθέμελα την Ευρώπη. Οι πρώτες πληροφορίες έκαναν λόγο για τέσσερις συλλήψεις μελών της Ευρωβουλής με την κατηγορία της δωροληψίας από μια «χώρα του Κόλπου», σύμφωνα με την πρώτη ανακοίνωση της βελγικής ομοσπονδιακής εισαγγελίας. Την ίδια μέρα έγινε γνωστό ότι, μεταξύ των συλληφθέντων ήταν και η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της Ευρωβουλής, Εύα Καϊλή, με τις εξελίξεις που ακολούθησαν να είναι καταιγιστικές. Την ίδια ημέρα η Καϊλή διεγράφη από το ΠΑΣΟΚ ενώ, μερικές μέρες αργότερα, καθαιρέθηκε και από την αντιπροεδρία της Ευρωβουλής. Οι κατηγορίες που βαραίνουν την Εύα Καϊλή είναι ιδιαίτερα σοβαρές: συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ξέπλυμα χρήματος και διαφθορά, με άλλους εμπλεκόμενους αξιωματούχους του Κατάρ.

Συνέπεια των καταγγελιών ήταν να προφυλακιστεί η Ελληνίδα ευρωβουλευτής, η οποία πλέον μετράει αντίστροφα μέχρι τις 22 Ιανουαρίου, οπότε και θα κριθεί ξανά το αν θα αποφυλακιστεί με περιοριστικά μέτρα ή θα παραμείνει έγκλειστη.

Casus belli από την Άγκυρα

Από την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας επί των νησιών του Αιγαίου, μέχρι το μπαράζ παραβιάσεων ελληνικού εναέριου χώρου και την απειλητική φράση «θα έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ» η Τουρκία επιδόθηκε σε ένα κρεσέντο προκλητικότητας.

Από την επίθεση που εξαπέλυσε ο Τούρκος πρόεδρος κατά της Ελλάδας για το μεταναστευτικό από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο, μέχρι το «μνημόνιο κατανόησης» που υπέγραψαν Άγκυρα και Τρίπολη στις 3 Οκτωβρίου επιχειρώνοντας να αναθερμάνουν το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Τελευταία πρόκληση αποτέλεσε η προχθεσινή απειλή πολέμου από τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου με αιχμή το ζήτημα της επέκτασης των χωρικών υδάτων της Ελλάδας, που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Αθήνας, αλλά και τη παρέμβαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Κακοκαιρία «Ελπίς»: Στη δίνη της κλιματικής κρίσης

Με το…καλημέρα του 2022, η κακοκαιρία «Ελπίς» έπληξε τη χώρα μας, με τα φαινόμενα να είναι ιδιατέρως σφοδρά σε Αττική, Εύβοια, Κυκλάδες και Κρήτη. Η θερμοκρασία έπεσε στους -18 βαθμούς Κελσίου, με το χιόνι να φτάνει κατά τόπους τους 70 πόντους.

Πάνω από 5.000 οχήματα εγκλωβίστηκαν στην Αττική Οδό για πάνω από 30 ώρες. Το χάος στην Αττική Οδό οδήγησε στην παραίτηση του Διευθύνοντος Συμβούλου της διαχειρίστριας εταιρείας του αυτοκινητοδρόμου. Μεγάλο πρόβλημα αντιμετώπισαν επίσης και άλλες μεγάλες οδικές αρτηρίες της πρωτεύουσας, όπως οι λεωφόροι Μεσογείων, Κατεχάκη και Μαραθώνος. Η κακοκαιρία έλαβε και πολιτικές προεκτάσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ να καταθέτει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης.

Πάτρα: Μητέρα κατηγορείται για τις δολοφονίες των τριών παιδιών της

Στις 29 Ιανουαρίου ο θάνατος ενός παιδιού στην Πάτρα θα οδηγούσε στην αποκάλυψη μιας υπόθεσης που συγκλόνισε την ελληνική κοινωνία.  Η μικρή Τζωρτζίνα άφησε την τελευταία της πνοή στο νοσοκομείο Παίδων στην Αθήνα, λίγους μήνες μετά από τον θάνατο της μόλις έξι μηνών αδελφούλα της, Ίριδας και ενάμιση χρόνο περίπου από τον θάνατο της δεύτερης αδελφής της, της Μαλένας.

Οι θάνατοι των τριών παιδιών μιας οικογένειας μέσα σε δύο χρόνια σήμανε συναγερμό στις εισαγγελικές αρχές που αμέσως διέταξαν έρευνα για τις συνθήκες υπό τις οποίες τα τρία μικρά κορίτσια έχασαν τη ζωή τους. Στο μικροσκόπιο τέθηκε εξ αρχής η 33χρονη μητέρα τους, Ρούλα Πισπιρίγκου, η οποία εμφανιζόταν δημοσίως σε τηλεοπτικές εκπομπές και θρηνούσε για τους αιφνίδιους και ανεξήγητους θανάτους των τριών κοριτσιών της.

Τον Απρίλιο διατάχθηκε η προφυλάκισή της και μέχρι τώρα βρίσκεται προφυλακισμένη για τις δολοφονίες των ίδιων της των παιδιών. Η ίδια δηλώνει αθώα και κατηγορεί τα ΜΜΕ για ανθρωποφαγία και καταστρατήγηση του τεκμηρίου αθωότητας. Η δίκη της για τη δολοφονία της Τζωρτζίνας αναμένεται να γίνει με τη νέα χρονιά, ενώ δεν έχει ακόμα απολογηθεί για τις κατηγορίες που τη βαραίνουν για τους θανάτους των άλλων δύο παιδιών της.

Κύκλωμα παιδεραστίας στον Κολωνό

Τον Οκτώβριο, η ελληνική κοινωνία κλωνίζεται από την είδηση ότι ένας 53χρονος βίαζε και εξέδιδε ένα 12χρονο κορίτσι στον Κολωνό. Η θεία του παιδιού βρήκε περίεργα μηνύματα στο κινητό του και αμέσως ενημέρωσε τη μητέρα της και την πίεσε να κάνει καταγγελία. Όπως αποδείχθηκε από τις καταθέσεις της μικρής ο 53χρονος, ένας άνθρωπος υπεράνω υποψίας, οικογενειάρχης, άνθρωπος της εκκλησίας και… φιλάνθρωπος, τη βίαζε συστηματικά στο υπόγειο του καταστήματός του, όπου η 12χρονη πήγαινε κι έκανε κάποιες δουλειές για ένα μικρό χαρτζιλίκι.

Ταυτόχρονα μέσω εφαρμογής γνωριμιών την εξέδιδε σε αυτοκίνητα, ξενοδοχεία, ακόμα και οίκους ανοχής, όπου φέρεται να τη συνόδευε ο ίδιος. Η αστυνομία συνέλαβε τον 53χρονο, αλλά και τη μητέρα της μικρής, καθώς έκρινε ότι όλα γίνονταν με την έγκρισή της, παρά το γεγονός ότι η ίδια το αρνείται. Συνελήφθησαν επίσης και κάποιοι από τους άνδρες, με τους οποίους η 12χρονη φέρεται να είχε συνευρεθεί ερωτικά.

Κιβωτός του Κόσμου: Καταγγελίες για τον πατέρα Αντώνιο

Το γεγονός που στιγμάτισε τον μήνα Νοέμβριο ήταν οι καταγγελίες σε βάρος του πατέρα Αντώνιου και της Κιβωτού του Κόσμου. Παιδιά που είχαν φιλοξενηθεί στη δομή, αλλά και πρώην εργαζόμενοι κατήγγειλαν απίστευτα περιστατικά κακοποίησης, ξύλο, αμείλικτες τιμωρίες, απομονώσεις, ακόμα και σεξουαλική κακοποίηση από τον ίδιο τον πατέρα Αντώνιο.

Οι καταγγελίες άρχισαν δειλά – δειλά να κάνουν την εμφάνισή τους από τον Αύγουστο, όταν ο πρώην εργαζόμενος της «Κιβωτού του Κόσμου» κατήγγειλε την ΜΚΟ στην Ασφάλεια Βόλου για ξυλοδαρμούς παιδιών – τροφίμων και άθλιες συνθήκες διαβίωσης εντός της δομής. Εν μέσω σοκαριστικών αποκαλύψεων για τη λειτουργία των δομών αλλά και τον πολυδάπανο τρόπο ζωής του επικεφαλής της ΜΚΟ, πατέρα Αντωνίου και της συζύγου του, Σταματίας Γεωργαντή, η διοίκηση της «Κιβωτού» αντικαταστάθηκε, ενώ ο  Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος διέταξε τη διενέργεια κανονικών ανακρίσεων σε βάρος του Παπανικολάου, στον οποίο και επέβαλε απαγόρευση ιεροπραξιών μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης. Τον Δεκέμβριο, ο ιερέας κλήθηκε από δύο Εισαγγελείς ανηλίκων, με την ιδιότητα του υπόπτου για τη διάπραξη κακουργηματικής ασέλγειας σε βάρος δύο ανηλίκων φιλοξενούμενων στην «Κιβωτό του Κόσμου», καθώς και για το αδίκημα, σε βαθμό πλημμελήματος, της ηθική αυτουργίας σε σωματικές βλάβες ανηλίκων. Η έρευνα των αρχών βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη.

Υπόθεση παρακολουθήσεων

Στις πολιτικές εξελίξεις της χώρας, το ενδιαφέρον μονοπώλησε η υπόθεση των παρακολουθήσεων. Το κουβάρι της υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται την άνοιξη του 2022, όταν αποδείχθηκε η χρήση του κακόβουλου λογισμικού Predator εις βάρος του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη, αρχικά, και στη συνέχεια η απόπειρα παρακολούθησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και ευρωβουλευτή, Νίκου Ανδρουλάκη.

Η απόδειξη της παρακολούθησης Ανδρουλάκη και από την ΕΥΠ, τον περασμένο Ιούλιο, είχε σαν αποτέλεσμα τις παραιτήσεις του διοικητή της υπηρεσίας, Κοντολέοντα, αλλά και του Γρηγόρη Δημητριάδη, ανιψιού και Γ.Γ. του πρωθυπουργού, ο οποίος επικαλέστηκε «τοξικότητα». Έκτοτε οι αποκαλύψεις για τα πρόσωπα από τον πολιτικό, τον επιχειρηματικό και τον δημοσιογραφικό κόσμο που ήταν υπό παρακολούθηση γίνονταν σε εβδομαδιαία βάση.

Την πρώτη μέρα εργασιών της Εξεταστικής Επιτροπής που συστάθηκε στη Βουλή, μετά την πρόταση του ΠΑΣΟΚ, η αντιπολίτευση πρότεινε την εκλογή διακομματικού προεδρείου και τη δημοσιοποίηση των πρακτικών χωρίς τα σημεία που αφορούν την εθνική ασφάλεια, ωστόσο όλες οι προτάσεις απορρίφθηκαν από την πλειοψηφία, που εξέλεξε προεδρείο αποτελούμενο αποκλειστικά από βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και αποφάσισε ότι η επιτροπή θα συνεδριάζει κεκλεισμένων των θυρών, τα πρακτικά δε θα διανέμονται στους βουλευτές, αλλά αυτοί θα έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε αυτά κατόπιν αίτησής τους.

real.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook