Τα επτά ερωτήματα ενός ανασχηματισμού – φιάσκου!

τα-επτά-ερωτήματα-ενός-ανασχηματισμο-891940

Μαζί με τον Χρυσοχοΐδη φεύγει και η πολιτική του; Είναι ο ανασχηματισμός προεκλογικός και γιατί ενδυναμώνεται η δεξιά πτέρυγα της ΝΔ στην κυβέρνηση; Γιατί αλλάζουν όλοι οι υπουργοί που χειρίζονται τους τομείς της κρίσης και η κυβέρνηση επιμένει πως οι πολιτικές της είναι επιτυχημένες;

Για το… κόλπο γκρόσο πήγαινε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τον ανασχηματισμό, με τον ορισμό του Ευάγγελου Αποστολάκη στη θέση του υπουργού Πολιτικής Προστασίας, με την υπόθεση όμως να καταλήγει μπούμερανγκ μετά την άρνηση του πρώην αρχηγού ΓΕΕΘΑ και να οδηγείται σε ένα πρωτοφανές φιάσκο!

Πέραν, όμως, του παρασκηνίου, που οδήγησε ένα ακόμα πλήγμα στο προσωπικό προφίλ Μητσοτάκη, ο ανασχηματισμός θέτει σειρά σοβαρών πολιτικών ερωτημάτων, οι απαντήσεις στα οποία ίσως να χρειαστούν λίγο χρόνο για να είναι οριστικές:

ΕΡΩΤΗΜΑ ΠΡΩΤΟ: Μαζί με τον Χρυσοχοΐδη αποσύρεται και το «δόγμα» του «νόμου και της τάξης», με το οποίο η «φιλελεύθερη» Νέα Δημοκρατία ήρθε στην εξουσία και χρησιμοποίηση κατά κόρον για τη διατήρησή της σε αυτή δυο χρόνια τώρα; Δύσκολο ερώτημα.

Δεν χωρά καμία αμφιβολία πως ο Τάκης Θεοδωρικάκος είναι οπαδός του «διαλόγου», διάλογος όμως με …γκλομπς και ξύλο δεν γίνεται. Το Μαξίμου, σύμφωνα με τις πληροφορίες, βλέπει με σκεπτικισμό το γεγονός ότι οι νεότερες ηλικίες στρέφουν την πλάτης στον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του, εκτιμά ότι η αστυνομοκρατία που επικράτησε τουλάχιστον ως την περίοδο της Νέας Σμύρνης ήταν μια από τις βασικές αιτίες και θέλει να αλλάξει την εικόνα της αλλά χωρίς να αλλάξει την πολιτική της!

Ο νέος υπουργός, που φέρεται να είναι αυτός που από την προηγούμενη θέση του στο «σύστημα Μητσοτάκη» είχε εισηγηθεί τη «σκληρή γραμμή» τόσο στη Συμφωνία των Πρεσπών όσο και στο προσφυγικό, θα δοκιμαστεί σύντομα – πέραν της αντιμετώπισης της εγκληματικότητας – σε τρία πολιτικά επίπεδα: Στην εγκατάσταση ή όχι της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας στα Πανεπιστήμια, τη συμπεριφορά της στο γιορτασμό της επετείου του Πολυτεχνείου, όπως και στη συμπεριφορά της στις εκδηλώσεις για τη «μαύρη επέτειο» του Πολυτεχνείου!

Όπως βεβαίως και στην αντιμετώπιση των κινητοποιήσεων που εκ των πραγμάτων θα έχουμε (σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό) στο βαρύ χειμώνα που έρχεται!

ΕΡΩΤΗΜΑ ΔΕΥΤΕΡΟ: Είναι ο ανασχηματισμός προεκλογικός; Δύσκολο να πει κανείς με βεβαιότητα όχι. Πολλά θα κριθούν από τις αποφάσεις του διευθυντηρίου της ΕΕ για το τι περιθώρια οικονομικής χαλάρωσης θα έχουν οι κυβερνήσεις το 2022 και το 2023, καθώς αυτά στον ένα ή τον άλλο βαθμό θα αποτυπωθούν στους προϋπολογισμούς που θα κατατεθούν τον φετινό και τον επόμενο Σεπτέμβριο στη Βουλή.

Το γεγονός ότι ο Μητσοτάκης δεν άλλαξε τις ισορροπίες μεταξύ των κορυφαίων στελεχών του κόμματός του και δεν όρισε «πασοκογενείς» υπουργούς και υφυπουργούς, δείχνει για πολλούς ότι το ενδεχόμενο ενός εκλογικού την άνοιξη ή το φθινόπωρο δεν μπορεί να αποκλειστεί-άλλωστε η κυβέρνηση έχε μπει αισίως και για τα καλά στον τρίτο χρόνο της θητείας της.

Κατά τη γνώμη μας, πάντως, εκείνο που θα παίξει καθοριστικό ρόλο στο εάν θα προχωρήσει ή όχι σε πρόωρες κάλπες ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα εξαρτηθεί από το πόσο θα νοιώσει ή όχι την απειλή της αντιπολίτευσης στη διεκδίκηση της εξουσίας!

ΕΡΩΤΗΜΑ ΤΡΙΤΟ: Πώς ένα κόμμα θα συνεχίσει να εμφανίζεται «φιλελεύθερο» όταν ενισχύει όλο και περισσότερο τη δεξιά του πτέρυγα; Η τοποθέτηση του Θάνου Πλεύρη στη θέση του υπουργού Υγείας δείχνει –μεταξύ άλλων- και την ανησυχία που έχει τα μέγαρο Μαξίμου για την επιρροή της ακροδεξιάς και τις διεργασίες που στο παρασκήνιο παρατηρούνται στο χώρο αυτό.

Όλη η ηγετική ομάδα του ΛΑΟΣ του Γιώργου Καρατζαφέρη είναι πλέον στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ η τοποθέτηση του Κατσανιώτη ως υφυπουργού για τον απόδημο ελληνισμό εκτιμάται ως ένα ακόμα «άνοιγμα» προς τον Αντώνη Σαμαρά, ιδίως ενόψει της κύρωσης των τριών συμφωνιών για τη Συμφωνία των Πρεσπών!

ΕΡΩΤΗΜΑ ΤΕΤΑΡΤΟ: Μπορεί να υπάρχει συναίνεση μεταξύ κυβέρνησης και –αξιωματικής, κυρίως- αντιπολίτευσης για μείζονα θέματα; Αρκετά δύσκολο, τουλάχιστον σε θεσμικό επίπεδο. Ακόμα και ένα εμβληματικό πρόσωπο όπως ο ναύαρχος Αποστολάκης, με μια ιδιαίτερα επιτυχημένη θητεία στο ΓΕΕΘΑ, χρησιμοποιήθηκε από τον πρωθυπουργό ως πολιτικό «κόλπο γκρόσο» με στόχο την αξιωματική αντιπολίτευση.

ΕΡΩΤΗΜΑ ΠΕΜΠΤΟ: Πώς μπορεί να είναι επιτυχημένες οι πολιτικές και να αλλάζουν όλοι οι υπουργοί που της ασκούν; Το μέγαρο Μαξίμου κατέρριψε με τον ανασχηματισμό όλα όσα γνωρίζουμε δεκαετίες τώρα στην πολιτική, πως επιτυχημένος υπουργός δύσκολα αντικαθίσταται και πως «ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει»!

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιμένει για Success Story στην προστασία του πολίτη, στην πολιτική προστασία, στην υγεία κα στον τουρισμό και …άλλαξε όλους τους επικεφαλής του και μόνο αυτούς!!! Και αυτό, λιγότερο ή περισσότερο εισπράττετε από τον κόσμο: Λιγότερο ή περισσότερο, νωρίτερα ή αργότερα, αυξάνονται εκείνοι που καταλαβαίνουν πως Success Story υπάρχει μόνο στη φαντασία κάποιων κυβερνητικών και κυρίαρχων μέσων ενημέρωσης. Αυτό, άλλωστε, αρχίζει να καταγράφεται και στις δημοσκοπήσεις!

ΕΡΩΤΗΜΑ ΕΚΤΟ: Τι επιπτώσεις υπάρχουν στο προφίλ προσωπικά του πρωθυπουργού; Ο ανασχηματισμός επέφερε ένα νέο πλήγμα στο πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη. Όχι απλώς δεν ανέτρεψε το ρήγμα που σημειώθηκε με τις πυρκαγιές και τον τρόπο αντιμετώπισής τους, αλλά και έδειξε ανήμπορος να χαράξει την επόμενη ημέρα. Όλο και αυξάνεται η πεποίθηση των πολιτών πως, εν αντιθέσει με τη γνώμη που υπήρχε έως τώρα, ο πρωθυπουργός δεν «το έχει»: Ούτε με τους ανασχηματισμούς, ούτε με την αντιμετώπιση των κρίσεων!

ΕΡΩΤΗΜΑ ΕΒΔΟΜΟ: Θα συνεχιστεί το φλερτ του πρωθυπουργού με τους «πασοκογενείς» εκσυγχρονιστές; Η απομάκρυνση Χρυσοχοΐδη και η μη χρησιμοποίηση άλλων στελεχών, ασφαλώς και θα δημιουργεί προβλήματα. Οπότε δεν είναι όπως πριν και σε αυτόν τον τομέα!

Γράφει ο Βασίλης Σκουρής

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook