Τα επόμενα βήματα για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό – Αυτές οι κατηγορίες παίρνουν σειρά

Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για τον εμβολιασμό των πολιτών προχωράει και στο τραπέζι της συζήτησης έχουν πέσει ήδη οι επόμενες κατηγορίες στις οποίες αναμένεται να γίνει υποχρεωτικός.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το Star, οι επόμενες κατηγορίες για τις οποίες θα εξεταστεί η εφαρμογή της υποχρεωτικότητας είναι:

  • Οι εκπαιδευτικοί

• Οι αθλητές, καθώς τα γήπεδα είναι πλέον μόνο για εμβολιασμένους θεατές

• Οι εργαζόμενοι σε κρίσιμες υποδομές του κράτους, (ΔΕΗ, ΔΕΔΗΕ, ΕΥΔΑΠ και ΜΜΜ).

Αν χρειαστεί πάντως θα τεθεί νέο ερώτημα στην επιτροπή βιοηθικής από την κυβέρνηση, κάτι το οποία θα εξαρτηθεί από την πορεία των εμβολιασμών.

Τι ισχύει για την εστίαση

Μετά τις ανακοινώσεις ότι όλοι οι εσωτερικοί χώροι θα είναι για εμβολιασμένους, δόθηκε η δυνατότητα στις επιχειρήσεις να επιλέξουν αν θέλουν να είναι αμιγείς και στους εξωτερικούς χώρους, δηλαδή μόνο για εμβολιασμένους. Σε αυτή την περίπτωση οι καταστηματάρχες θα πρέπει να σκανάρουν τα πιστοποιητικά όλων των πελατών, είτε κάθονται μέσα είτε κάθονται έξω.

Αν ο εξωτερικός χώρος όμως είναι μεικτός για να μπει ένας πελάτης στον εσωτερικό χώρο του καταστήματος θα του γίνεται έλεγχος πιστοποιητικού, αλλά για να καθίσει έξω θα ισχύει ό,τι ισχύει και τώρα, δηλαδή δεν θα γίνεται κανένας έλεγχος.

Το «κακό» σενάριο

Αν χειροτερεύσουν τα πράγματα και πάμε στο «κακό» σενάριο έξαρσης της πανδημίας, υπάρχει το ενδεχόμενο να γίνει υποχρεωτικό το rapid test σε ανεμβολίαστους για τους εξωτερικούς χώρους.

Υποχρεωτικοί εμβολιασμοί σε οίκους ευγηρίας και υγειονομικούς

Υποχρεωτικός θα είναι ο εμβολιασμός όλου του προσωπικού δημοσίων και ιδιωτικών μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων και φροντίδας ΑμεΑ όπως ανακοίνωσε ο Βασίλης Κικίλιας. Έως τις 16 Αυγούστου θα πρέπει το σύνολο του προσωπικού να έχει προβεί στην πρώτη δόση του εμβολίου και να ολοκληρώσει τον εμβολιαστικό κύκλο βάσει των προβλεπόμενων διαδικασιών. Όποιος αρνείται ή δεν ολοκληρώνει τον εμβολιαστικό κύκλο, θα απέχει από την εργασία του άνευ αποδοχών. Υποχρεωτικός θα είναι ο εμβολιασμός και όσων φιλοξενούνται στις συγκεκριμένες δομές.

Όσον αφορά στα πρόστιμα σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των δομών θα είναι 50.000 ευρώ και σε περίπτωση υποτροπής 200.000 ευρώ επιφυλασσομένων τυχόν ποινικών και πειθαρχικών κυρώσεων.

Υποχρεωτικός επίσης θα είναι ο εμβολιασμός όλου του προσωπικού (υγειονομικού, διοικητικού και λοιπών) σε όλες τις δημόσιες και ιδιωτικές δομές υγείας (διαγνωστικά κέντρα, κέντρα αποκατάστασης, κλινικές, νοσοκομεία κ.α.).

Έως την 1η Σεπτεμβρίου όλο το προσωπικό θα πρέπει να έχει κάνει την πρώτη δόση και να ολοκληρώσει τον εμβολιαστικό κύκλο βάσει των προβλεπόμενων διαδικασιών. Όπως είπε ο υπουργός Υγείας θα αναληφθεί νομοθετική πρωτοβουλία έτσι ώστε οι δημόσιοι φορείς να προσλαμβάνουν με ταχείες διαδικασίες προσωπικό ορισμένου χρόνου σε αναπλήρωση όσων δεν εμβολιάζονται. Συστήνονται δε, υγειονομικές Επιτροπές ανά υγειονομική Περιφέρεια που θα αξιολογούν αιτήματα απαλλαγής από τον εμβολιασμό με βάση εκτίμηση λόγων υγείας κατόπιν ειδικής λίστας εξαιρέσεων που θα προσδιορίσει αυστηρά η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών

enikos.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ