Τα επιδόματα του Μητσοτάκη για βενζίνη, ρεύμα και Πάσχα – Δικαιούχοι και κριτήρια | Video

τα-επιδόματα-του-μητσοτάκη-για-βενζίν-1401121

Σήμερα οι ανακοινώσεις για δικαιούχους, κριτήρια και ύψος επιδομάτων

Τα έκτακτα μέτρα για την ενεργειακή κρίση και την ακρίβεια εξειδικεύουν σήμερα οι αρμόδιοι υπουργοί. Τα ποσά, οι δικαιούχοι και τα κριτήρια για το επίδομα βενζίνης, το «επίδομα Πάσχα» και το ρεύμα

Επίδομα Πάσχα, βενζίνης και επιδότηση ρεύματος που θα απλώνονται σε χρονικό ορίζοντα 3 μηνών περιέχει το πακέτο μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και εξειδικεύουν σήμερα στις 08.30 το πρωί οι συναρμόδιοι υπουργοί.

Τα μέτρα που θα καλύπτουν 4 διαφορετικούς τομείς της ζωής που έχουν πληγεί από την ακρίβεια θα είναι ύψους 1,1 δισεκατομμυρίων ευρώ και συνολικά θα καλύψουν 3,2 εκατομμύρια πολίτες.

Αναλυτικά τα μέτρα για την ακρίβεια

Όπως ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης οι επιδοτήσεις και τα μέτρα θα έχουν εισοδηματικά κριτήρια έως 30.000 ευρώ και θα είναι:

ένα έκτακτο επίδομα στους χαμηλά αμειβόμενους και τους χαμηλοσυνταξιούχους για την τόνωση του εισοδήματος

τη στήριξη των οικογενειών με παιδιά, που έχουν σήμερα και τα περισσότερα έξοδα

επιδότηση λογαριασμού ρεύματος

τη μερική απορρόφηση των αυξήσεων στα καύσιμα, με την κάλυψη 180 λίτρων για την κίνηση των οχημάτων με χρονικό ορίζοντα 3 μηνών.

Τα εν λόγω μέτρα θα συνδυάζονται και «με ειδικές μέριμνες για τους αγρότες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν χτυπηθεί ιδιαίτερα από τις αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα. Και, βέβαια, όλα αυτά πλαισιώνονται από τον νέο, χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ και από την επικείμενη δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού», όπως είπε χθες στο τηλεοπτικό του μήνυμα ο Πρωθυπουργός.

Το επίδομα για τη βενζίνη και το πετρέλαιο

Για το πρόγραμμα επιδότησης των καυσίμων κίνησης, αυτό που έχει γίνει γνωστό είναι ότι η επιδότηση θα κυμαίνεται περίπου στα 0,20 λεπτά το λίτρο με πλαφόν τα 180 λίτρα για τρεις μήνες. Για τους μήνες δηλαδή, Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο

Οι δικαιούχοι θα το λαμβάνουν με εισοδηματικά κριτήρια, με ανώτατο όριο τα 30.000 ευρώ οικογενειακού εισοδήματος, ενώ το όχημα θα πρέπει να είναι στο όνομα του πολίτη.

Τα χρήματα οι δικαιούχοι θα τα λαμβάνουν μέσω πλατφόρμας στα πρότυπα του Freedom pass και το ποσό θα πιστώνεται σε προπληρωμένη κάρτα.

Οι δικαιούχοι θα δηλώνουν τα στοιχεία τους και τον ΑΦΜ μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες οι δικαιούχοι δεν θα έχουν την υποχρέωση να υποβάλλουν τις σχετικές αποδείξεις πληρωμής, έτσι ώστε να αποφευχθούν καθυστερήσεις στην καταβολή των χρημάτων.

Παράδειγμα έκπτωσης

Αν η επιδότηση είναι 0,20 λεπτά το λίτρο αυτό σημαίνει πως

0,2×180 λίτρα = 36 ευρώ το τρίμηνο

Κοινώς 12 ευρώ το μήνα

Έκτακτο επίδομα Πάσχα: Δικαιούχοι και ποσά

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του iEidiseis.gr, παρότι οι αρχικές πληροφορίες έκαναν λόγο για 300 ευρώ, τα σχέδια άλλαξαν και το τελικό ύψος διαμορφώνεται στα 250 ευρώ. Το ίδιο ποσό δηλαδή που δόθηκε και τα Χριστούγεννα.

Δικαιούχοι για το έκτακτο επίδομα Πάσχα θα είναι οι ευάλωτες ομάδες, με τη χορήγησή του να αναμένεται να γίνει εντός της Μεγάλης Εβδομάδας, μεταξύ 18 με 21 Απριλίου.

Δικαιούχοι θα είναι οι:

  • Χαμηλοσυνταξιούχοι
  • Έγγαμοι με παιδιά και μονογονεϊκές οικογένειες – Αφορά σε χαμηλόμισθους που λαμβάνουν οικογενειακό επίδομα
  • Δικαιούχοι Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος
  • Άτομα με αναπηρία που λαμβάνουν προνοιακό επίδομα

Κριτήρια για τη χορήγηση του επιδόματος θα είναι το ετήσιο εισόδημα του 2020 (δηλώσεις 2021), αλλά και τα περιουσιακά στοιχεία (παλαιές αντικειμενικές αξίες).

Σύμφωνα με τις τελευταίες ενδείξεις, το πιθανότερο είναι ότι θα εξαιρεθούν οι μακροχρόνια άνεργοι, οι χαμηλόμισθοι και οι μη επιδοτούμενοι άνεργοι.

Επιδότηση ηλεκτρικού ρεύματος: Πόση θα είναι η έκπτωση

Διπλάσια αναμένεται να είναι η επιδότηση για το ηλεκτρικό ρεύμα τον μήνα Απρίλιο, ενώ ίδια αναμένεται να είναι η επιδότηση για το φυσικό αέριο, στα 20 ευρώ ανά θερμική MWh.

Υπενθυμίζεται ότι για τον Μάρτιο οι επιδοτήσεις των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας της κυρίας κατοικίας ήταν οι εξής :

  • Στα 150 ευρώ/MWh (0,15 ευρώ/kWh) για τις πρώτες 150 kWh κατανάλωσης
  • Στα 110 ευρώ ανά MWh (0,11 ευρώ/kWh) για τη μηνιαία κατανάλωση από 151 – 300 kWh

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook