Τα «χάθηκε» των Χανίων: Τα «πάθη» των κροτοφοβικών σκύλων που αγνοούνται από το βράδυ της Ανάστασης

τα-χάθηκε-των-χανίων-τα-πάθη-των-κρ-1433085
Από φωτογραφίες: Η προστασία των ζώων, Χανιά/Chania animal protection

Το Πάσχα πέρασε, ο κόσμος γύρισε από τις διακοπές και τις μικρές εξορμήσεις κι οι ρυθμοί στην πόλη των Χανίων έχουν επανέλθει.

Για ακόμα μια χρονιά δεν έλειψαν οι αναρτήσεις σε Facebook και Instagram με τα γνωστά σε όλους μας «χάθηκε» που αναφέρονται σε ζώα συντροφιάς. Ο Φιλοζωικός Σύλλογος Χανίων, «Η προστασία των ζώων, Χανιά» έχει ήδη αναρτήσει σκυλάκια που εξαφανίστηκαν το βράδυ της Ανάστασης, τα οποία δεν έχουν βρεθεί ακόμα.

Δεν είναι ούτε η πρώτη, ούτε και η τελευταία -δυστυχώς- φορά που βλέπουμε μετά από μια περίοδο διακοπών, τέτοιου είδους φωτογραφίες από ιδιοκτήτες κατοικίδιων.

Το βράδυ της Ανάστασης, όπως και το βράδυ της αλλαγής του χρόνου αλλά και κάθε εκδήλωση που συνοδεύεται από βεγγαλικά και πυροτεχνήματα, τρομάζουν τους τετράποδους φίλους μας. Γίνονται συνεχώς ενημερώσεις από φιλοζωικές ομάδες, όπως και από την Φιλοζωική των Χανίων για την αποφυγή τέτοιων περιστατικών, όμως κάθε χρόνο οι σελίδες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ξεχειλίζουν από αγνοούμενα ζώα.

Τι είναι όμως η κροτοφοβία στους σκύλους και τι μπορούμε να κάνουμε γι’ αυτό;

Η κροτοφοβία σκύλου περιγράφει μια φοβερή αντίδραση σε ορισμένους ήχους στο περιβάλλον. Είναι σημαντικό να κατανοήσετε τη διαφορά μεταξύ φόβου, άγχους και φοβίας στο σκυλί σας. Υπάρχουν πολλές αιτίες αποστροφής του θορύβου και ορισμένες φυλές έχουν προδιάθεση. Η κροτοφοβία προκαλεί τεράστια ταλαιπωρία για το σκυλί σας, οπότε είναι σημαντικό να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα μόλις εμφανιστεί. Τα σκυλιά που αναπτύσσουν ευαισθησία σε έναν θόρυβο συνήθως γίνονται αντιδραστικά και σε άλλους θορύβους.

Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε τον σκύλο σας που έχει κροτοφοβία, συμπεριλαμβανομένης της παροχής ενός ασφαλούς χώρου για ξεκούραση, της προσφοράς φυσικών ηρεμιστικών θεραπειών και της χρήσης τεχνικών τροποποίησης συμπεριφοράς που έχουν σχεδιαστεί για την ανακούφιση της αποτροπής του θορύβου.

Η κροτοφοβία σκύλων είναι μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από μια φοβισμένη ή ανησυχητική ανταπόκριση σε ορισμένους ήχους που κάνει το σκυλί να θέλει να βάλει απόσταση μεταξύ των θορύβων και εκείνου.

Η κροτοφοβία διαφέρει από τον φόβο και το άγχος. Ο φόβος είναι μια φυσιολογική αντίδραση, διότι ωθεί τα σκυλιά να ανταποκριθούν σε δυνητικά επικίνδυνες καταστάσεις.

«Ο φόβος είναι μια φυσιολογική, συναισθηματική και συμπεριφορική απόκριση σε κινούμενα ή άψυχα πράγματα που αποτελούν απειλή βλάβης», εξηγεί ο κτηνιατρικός συμπεριφοριστής Dr. Stephanie Borns-Weil στο PetMD.

Μερικά από τα παραδείγματα των σκύλων που χάθηκαν το βράδυ εκείνο είναι τα εξής:

Ο Μπουμπούλης, τον οποίο ψάχνουν εδώ και 5 ημέρες…

Η Κίρκη, που χάθηκε από την Γογονή λόγω βεγγαλικών που την τρόμαξαν. Φοράει περιλαίμιο με ταυτότητα των στοιχείων της κι έχει μικροτσίπ. Αν την δείτε επικοινωνήστε στο 6931312121.

Η σκυλίτσα της φωτογραφίας που έφυγε από την περιοχή του Αγίου Ονουφρίου. Όποιος την δει ας επικοινωνήσει στο 6978258512.

Ο Δούκας που χάθηκε από την περιοχή της Νέας Χώρας. Αν τον δείτε, επικοινωνήστε στο 6972887440.

Το zarpanews.gr είχε ήδη ενημερώσει για να αποφευχθούν τέτοιου είδους περιστατικά (δείτε εδώ). Η εικόνα είναι στενάχωρη, καθώς τα περισσότερα από τα χαμένα ζωάκια ανήκουν σε οικογένειες με παιδιά, σε ηλικιωμένους ή ακόμα και σε ανθρώπους που τα έχουν ως μοναδική συντροφιά.

Η πρόληψη για τις ημέρες εκείνες είναι πολύ σημαντική. Λίγα απλά βήματα μπορεί να αποτρέψουν κάθε δυσάρεστο γεγονός. Ας ελπίζουμε ότι όλα τα σκυλάκια θα επιστρέψουν στις οικογένειές τους και ας θυμόμαστε αυτά τα περιστατικά σαν μάθημα για κάθε επόμενη φορά.

Προφυλάσσουμε τα ζώα μας, ιδιαίτερα τα κροτοφοβικά, είναι μέλη της οικογένειάς μας!

zarpanews.gr – Μάριι Παντελάκη

5 thoughts on “Τα «χάθηκε» των Χανίων: Τα «πάθη» των κροτοφοβικών σκύλων που αγνοούνται από το βράδυ της Ανάστασης

  1. ΑΔΕΛΦΙΑ ΜΟΥ ΒΟΥΓΙΑ ΚΑΙ ΛΟΙΠΑ ΕΧΝΗ,
    ΤΑ ΚΑΚΟΜΟΙΡΑ ΤΑ ΣΚΥΛΑΚΙΑ ΔΕΝ ΧΑΘΗΚΑΝ ΕΠΕΙΔΗ ΠΑΣΧΟΥΝ ΑΠΟ ΚΡΟΤΟΦΟΒΙΑ.
    ΧΑΘΗΚΑΝ ΕΠΕΙΔΗ ΤΑ ΦΙΛΟΖΩΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΤΟΥΣ ΤΑ ΕΙΧΑΝ ΕΚΘΕΤΑ ΚΑΙ ΛΥΜΕΝΑ ΕΚΤΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΙΑΣ ΤΟΥΣ (ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΟΠΡΙΣΟΥΝ ΤΑ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΥΛΕΣ ΤΩΝ ΓΕΙΤΟΝΩΝ) ΟΠΟΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΜΟΛΙΣ ΤΡΟΜΑΞΑΝ ΑΠΟ ΤΑ ΒΕΓΓΑΛΙΚΑ ΑΡΧΙΣΑΝ ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ»ΝΑ ΤΡΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΦΤΑΝΟΥΝ»…
    ΑΣ ΛΟΓΙΚΕΥΤΟΥΜΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΜΕ ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΦΙΛΟΖΩΪΑΣ ΚΑΙ ΑΣ ΑΝΑΔΕΙΞΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ ΤΩΝ ΖΩΩΝ.
    Η ΑΔΕΣΠΟΤΙΑ ΔΕΝ ΑΦΟΡΑ ΜΟΝΟΝ ΤΟΥΣ ΒΟΣΚΟΥΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΖΩΩΝ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ.

    1. Αρκαλε στην αγαπη για τη ζωη δεν υπαρχουν ορια (εσυ βαζεις) Απο τον τροπο που μιλάς (κοπριζουν )φαινεται η σπισιστικη προκατάληψη σου . ΧΑΝΟΝΤΑΙ ΖΩΑ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΟΙΚΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΦΟΒΟ ΤΟΥς ΑΓΑΠΗΤΟ ΕΧΝΟΣ . Περαν τουτου ΑΡΚΑΛΕ για την καταπατηση του νόμου;;; ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΔΕ ΛΕΣ .Λυπάμαι διοτι μεχρι σημερα σεβόμουν τις απόψεις σου .ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ

  2. Και ομως οι κομπλεξικοι (κλανιαρηδες) συνεχιζουν με τις κροτιδες. Ο νομος αναφερει καθαρα οτι για κροτιδες και πυροτεχνηματα οφείλεις να λαβεις άδεια απο την αστυνομία η οποια θα στην εγκρινει και μονον εφ οσον η ριψη θα γινει σε αποσταση τουλάχιστον μισου χιλιομέτρου απο το τελευταιο σπιτι (νόμος 456/1976) . Εχω αναφερει εδω και χρονια στη γειτονια το νομο και κανεις δεν τον παραβιάζει. Καντε το ιδιο στη γειτονια σας. Καλεστε την αστυνομία εάν δε συμμορφωθούν με το νομο. Χάνονται ζώα που ηταν παρέα σε παιδιά με ειδικές ανάγκες και εχουν αντικτυπο στη ζωη τους. Και ολα αυτα για να ριξει ενας κομπλεξικος που δεν εχει άλλο τροπο να κερδισει την προσοχη διοτι δεν εχει πετυχει τιποτα στη ζωη του και θελει να γινει αντιληπτός κάνοντας θόρυβο (οπως οταν κλάνει κάποιος) .

    1. ΚΑΛΕΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΕΙ ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΣΤΟΥΣ ΖΩΟΦΙΛΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΑΤΗΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΚΥΛΟΥΣ ΣΤΙΣ ΑΥΛΕΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΦΗΝΟΥΝ ΚΑΝΕΝΑ ΝΑ ΗΣΥΧΑΣΕΙ.
      ΤΡΑΝΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΝΑΣ ΚΥΡΙΟΣ ΤΗΣ ΥΨΗΛΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΩΝ ΧΑΝΙΩΝ, ΠΟΥ ΠΑΡΙΣΤΑΝΕΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΠΟΣΤΡΑΤΟ ΝΑΥΑΡΧΟ

  3. Δεν χάθηκαν, απλά συνεχίζουν να αμολανε σκατουλες σε άλλα πεζοδρομια, για να χαρούν και άλλοι τα προνόμια της φιλοζωίας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook