Τα Χανιά πρωτοστάστησαν στην ευρωπαϊκή διάκριση για τον θεσμό της Μαθητείας | Photos

τα-χανιά-πρωτοστάστησαν-στην-ευρωπαϊ-1000445

Ένα σημαντικό μερίδιο, στην πρόσφατη Ευρωπαϊκή Διάκριση που απέσπασε η Ελλάδα για τo πρόγραμμα «Μεταλυκεικαό Έτος ΕΠΑΛ -Τάξη Μαθητείας» (δείτε ΕΔΩ), ανήκει στα Χανιά σε αυτά τα 3 χρόνια λειτουργίας του προγράμματος στη χώρα μας, όπως επεσήμανε μεταξύ άλλων ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων, Στέλιος Ζερβάκης σε συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης στα γραφεία της ΔΔΕ Χανίων.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ζερβάκης «ως Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων θεωρούμε ότι έχουμε συμβάλλει σε ένα μεγάλο ποσοστό στην ευρωπαϊκή διάκριση, για το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια οι προσφερόμενες θέσεις εργασίας που έχουμε δώσει στα Χανιά ήταν οι πρώτες σε όλη την Ελλάδα, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα».

Παράλληλα διαβλέποντας όλα αυτά τα χαρακτηριστικά του προγράμματος και τα οφέλη που αποκόμισαν οι μαθητές των ΕΠΑΛ, ο κ. Ζερβάκης, επειδή όπως επεσήμανε «το πρόγραμμα πολεμήθηκε από κάποιους» στάθηκε στην ανάγκη » διάχυσης των αποτελεσμάτων του προγράμματος, ώστε να  συνεχίσουν να μετέχουν στο πρόγραμμα και τα επόμενα χρόνια. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να βλέπουμε τα δικά μας παιδιά να είναι επαγγελματίες, να έχουν τελειώσει το 9μηνο της μαθητείας, να έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις και να εργάζονται κανονικά» υποστήριξε ο Διευθυντής της Β’ Βάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων, που δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει για τη συνεργασία τους από την αρχή που δημιουργήθηκε το γραφείο υποστήριξης της μαθητείας στην Β βαθμι, τους συνεργάτες του Μαρία Τρίκκα, Σήφη Μπαχαντάκη, τους διευθυντές των σχολικών μονάδων των ΕΠΑΛ στα Χανιά, αλλά και τους επόπτες.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε η Υπεύθυνη υποστήριξης Γραφείου Μαθητείας Δ.Δ.Ε. Χανίων, Μαρία Τρίκκα, που εκτός από το θεσμό και τη δομή του προγράμματος αναφέρθηκε σε αυτά που έχει πετύχει το πρόγραμμα, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι στην Ευρώπη έχουν δώσει τη Μαθητεία ως παράδειγμα καλής πρακτικής και μάλιστα χαρακτηρίζουν τη διάδοση του προγράμματος ως πορεία προς την Αριστεία για όλη τη χώρα.«Το μεγαλύτερο επίτευγμα του προγράμματος είναι οι πάρα πολλές θέσεις που έχουν προσφερθεί στα Χανιά σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Σήμερα έχουμε 95 θέσεις στον ιδιωτικό τομέα, που είναι η 2η θέση πανελλαδικά, μετά τις 103 στην Αθήνα. Επίσης στον Δημόσιο τομέα τα Χανιά με 148 θέσεις βρίσκονται στην 4η θέση Πανελλαδικά, πίσω από Αττική , Θεσσαλονίκη, Λάρισα. Παράλληλα φέτος έχουν αυξηθεί τα τμήματα, σε σχέση με τα 15 που είχαμε πέρυσι και τα 13 πρόπερσι, σε 18 τμήματα σε 18 διαφορετικές ειδικότητες.

Σε όλη την Κρήτη είχαν προσφερθεί 38 τμήματα και τα Χανιά είχαν σχεδόν τα μισά. Επίσης φέτος έχει σημειωθεί αύξηση 23, 8% στις αιτήσεις των μαθητευόμενων, καθώς γράφτηκαν 129 μαθητευόμενοι, 20 περισσότεροι από πέρυσι. Επίσης είναι σημαντικό να τονιστεί ότι κατά προσέγγιση, βάσει στοιχείων των αποφοίτων που τελειώνουν φέτος, όσοι εκπλήρωσαν και τη θητεία τους, όλοι παρέμειναν στην εργασία τους».

Τι είναι το πρόγραμμα μαθητείας

Είναι ένα πρόγραμμα ενός μεταλυκειακού έτους και απευθύνεται προαιρετικά σε απόφοιτους ΕΠΑΛ. Το σχολείο τους τοποθετεί σε θέσεις σε ιδιωτικό και δημόσιο φορέα και τα παιδιά πηγαίνουν τέσσερις φορές στην επιχείρηση και μία στο σχολείο, για 156 ημερομίσθια. Σε αυτό το διάστημα οι συμμετέχοντες πληρώνονται, έχουν ασφάλιση, ένσημα της ειδικότητάς τους, τα οποία μετράνε για προϋπηρεσία και άσκηση επαγγέλματος και τελειώνοντας μπορούν να δώσουν εξετάσεις πιστοποίησης, για να πάρουν το αντίστοιχο πτυχίο των ΙΕΚ.

Πηγή: zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook