Τα Χανιά να προετοιμάζονται για σεισμό, χωρίς να… τρομάζουν τους τουρίστες

τα-χανιά-να-προετοιμάζονται-για-σεισμ-781659
Φωτογραφία από Chania Aerial Creations

Η Κρήτη πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψιν τον σεισμικό κίνδυνο, χωρίς όμως να ξεχνά τον τουρισμό, επεσήμανε από τα Χανιά ο καθηγητής σεισμολογίας,  Άκης Τσελέντης, τονίζοντας πως από την μία «δεν πρέπει να δυναμιτίζουμε με δηλώσεις το κλίμα, από την άλλη, πρέπει να αυξάνουμε τη σεισμική θωράκιση του νησιού».

Μιλώντας στα ΜΜΕ στο περιθώριο της εκδήλωσης για της γεωεπιστήμες που διοργάνωσε το ο Εργαστήριο Γεωφυσικής και Σεισμολογίας του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Κρήτης και η Εδρα UNESCO “Solid Earth Physics & Geohazards Risk Reduction”, ο κ. Τσελέντης διαπίστωσε πως «τα Χανιά είναι σε καλή φάση» όσον αφορά την αντισεισμική προστασία, την ώρα που το Ηράκλειο είναι εντελώς «ανοχύρωτο».

Να πάμε ένα στάδιο παραπέρα

«Ευτυχώς στα Χανιά έχει γίνει μια καλή δουλειά και έχουμε αποτυπώσει σωστά την πόλη. Έχουμε μελετήσει το πώς συμπεριφέρονται τα κτήρια κλπ. Τα Χανιά είναι σε καλή φάση, έχουν γίνει πολλές υποδομές και πολλές μελέτες» τόνισε. Όπως εξήγησε η μεγαλύτερη απειλή είναι η άναρχη οικιστική ανάπτυξη.  «Είναι τρομακτικό το πρόβλημα των αυθαιρέτων. Ο κάθε δήμαρχος, ο κάθε πολιτικός άρχοντας πουλούσε εκδούλευση νομιμοποιώντας αυθαίρετα. (…) Στα Χανιά υπάρχουν πάρα πολλά παλιά κτήρια που έχουν χτιστεί με τους παλιούς κανονισμούς. Δεν λέω πως είναι όλα επικίνδυνα, δεδομένου όμως ότι εμείς σαν σεισμολόγοι έχουμε δώσει στην Πολιτεία τα δεδομένα για το πώς συμπεριφέρεται σήμερα η πόλη, πρέπει να πάμε ένα στάδιο παραπέρα.»Σημαντική η υποδομή HELPOS

Στην Εθνική υποδομή HELPOS που παρουσιάστηκε στο πλαίσιο της εκδήλωσης, αναφέρθηκε ο καθηγητής γεωφυσικής, Φίλιππος Βαλλιανάτος. Όπως είπε, πρόκειται για μεγάλη προσπάθεια ενοποίησης όλων των γεωφυσικών και σεισμολογικών υποδομών σε όλη την Ελλάδα με ταυτόχρονη ανταλλαγή δεδομένων πληροφοριών και εξοπλισμού, η οποία «θα βοηθήσει πάρα πολύ στο να έχουμε μια καλύτερη απεικόνιση της σεισμικής δραστηριότητας στον ελλαδικό χώρο»Στην Εθνική υποδομή HELPOS συμμετέχουν  το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο (συντονιστής), και τα συναφή Εργαστήρια Γεωφυσικής/Σεισμολογίας από το ΑΠΘ, το ΕΚΠΑ, το Πανεπιστήμιο Πατρών, το ΤΕΙ Κρήτης, το ΕΜΠ, το ΕΛΚΕΘΕ, ΟΑΣΠ/ΙΤΣΑΚ.

«Προβλέπεται στα πλαίσια του προγράμματος ένας σημαντικότατος αριθμός υποτροφιών και συμβολαίων για νέους ερευνητές και είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας πούμε ότι  ένας πολύ ικανοποιητικός αριθμός νέων επιστημόνων γυρνάνε πίσω από το εξωτερικό και υπογράφουν με την Helpos για να κάνουν την έρευνά τους.» ανέφερε ο κ. Βαλλιανάτος καταλήγοντας πως το ζητούμενο είναι να  διατεθούν οι απαραίτητοι ανθρώπινοι πόροι έτσι ώστε η υποδομή να συνεχίσει να υπάρχει και μετά το πρόγραμμα.zarpanews.gr

One thought on “Τα Χανιά να προετοιμάζονται για σεισμό, χωρίς να… τρομάζουν τους τουρίστες

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook